Magyar Radiológia - 2006;80(07-08)

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

A Magyar Radiológusok Társasága 23. Kongresszusa, az I. Magyar-Osztrák Radiológuskongresszus Sopron, 2006. szeptember 20-23.

HARKÁNYI Zoltán

Nem vállalt nagy kockázatot a Magyar Radiológusok Társasága (MRT) elnöksége és vezetősége, amikor Baranyai Tibort és munkatársait bízta meg a 23. Radiológuskongresszus megszervezésével és lebonyolításával. A soproni radiológiai osztály 1990-ben már rendezett egy emlékezetes kongresszust, és minden évben ugyancsak Sopronban zajlik a „Soproni Ultrahang Napok”, jövőre immár a 21. alkalommal.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

VI. Közép- és Kelet-európai Frankofon Radiológuskongresszus 2006. szeptember, Iaşi, Románia

VARGA Andrea

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Középés Kelet-európai Frankofon Radiológuskongresszust a romániai Iaşiban. A „magyar” küldöttség öt magyar és egy francia tagja minibusszal, Erdélyen keresztül utazott Iaşiba, magyar nevén Jászvásárba, nem kevés utazást és kalandot vállalva. Jean-Michel Bigot professzor, a párizsi Hopital Tenon Radiológiai Osztályának egykori vezetője, a francia-magyar szimpóziumok francia elnöke tartott velünk, tiszteletre méltó rugalmasságról és remek humorérzékről téve tanúbizonyságot az út során.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

Pneumoportogram pneumatosis intestinalis ábrázolódása nélkül

HERBERT Zsuzsanna, LAKATOS Levente, RADNAI Béla, SEMJÉN Dávid, BOROS Szilvia

Az ischaemiás bélelhalás klasszikus radiológiai jele az érintett bélfalban és az intrahepaticusan (vena portae rendszerében) megjelenő gázárnyék.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

CT-alapú számítógépes műtéti tervezés az előláb sebészetében

HUSZANYIK István, HEGEDŰS Franciska, RÓDE László

A hagyományos oszteográfiás felvételekkel szemben a CT-felvételek pontosabb és méretarányos mérésekre adnak lehetőséget. A háromdimenziós rekonstrukciók jó segítséget nyújtanak a térbeli struktúrák megítéléséhez, azonban utólag már nem szerkeszthetők. A szerzők kidolgoztak egy CT-alapokon nyugvó rendszert, amellyel személyi számítógépen ortopéd sebészeti műtéti tervek készíthetők, nagy pontossággal.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

Statikus MR-urográfia a húgyúti obstrukciók diagnosztikájában

KIS Zsuzsanna, FAZEKAS Péter, KULCSÁR Dániel, KÖTELES Márta, KOVÁCS Annamária, MAGYAR Klára

Az MR-urográfia fogalma és metodikája a technika fejlődése következtében az utóbbi években kristályosodott ki. Hagyományos MR-urográfia-technikán az álló folyadékterek ábrázolására alkalmas, erősen T2-súlyozott szekvenciát értjük, amelynek használata független a vesék működési állapotától, ennélfogva alkalmas a tágult húgyutak ábrázolására nem funkcionáló vesék esetén is. A szerzők célja, hogy meghatározzák a statikus MR-urográfia helyét az obstruktív húgyúti betegségek diagnosztikájában.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

Szerzett nem gyulladásos, nem traumás combnyakhypoplasia- dysplasia

NICOL Richard, MARZENA Wisniewska, KAZIMIERZ Kozlowski

DeFazio és munkatársai négy gyermek esetét ismertették a közelmúltban, akik extracorporalis membránoxigenátor kezelésben részesültek, és a femurnyak deformitásának kialakulását figyelték meg esetükben.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

Gázgyülem a vena mesenterica superiorban és a vena portae-ban

LUDVIG Zsuzsanna, PAP Tímea, SZILÁGYI Adrienn, KOSTYÁL László, BARTA Szabolcs, BOTOS Ákos

A napi gyakorlatban a hasi ultrahangvizsgálatok során gyakran fordul elő intrahepaticus gázgyülem, amely általában biliaris eredetű, és elsősorban endoszkópos sphincterotomiát követően kerül az epeutakba. Esetünkben a nagy mennyiségű gáz a vena mesenterica superior és vena portae rendszeren keresztül jutott a májba.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

A supraaorticus artériák TOF MR- és kontrasztanyagos MR-angiográfiája során szerzett kezdeti tapasztalatok

TASNÁDI Tünde, KARDOS Klára

A békéscsabai Réthy Pál kórházban 95 vizsgálatot végeztek a supraaorticus artériák ábrázolása céljából 2003. február és 2005. május között. A tanulmány célja annak felderítése, hogy mely esetekben jelent diagnosztikus többletet a kontrasztanyagos MR-angiográfia a duplex ultrahangvizsgálattal szemben, és hogy hol a TOF MR-angiográfia helye az arteria carotis rendszer elváltozásainak diagnosztikai eszköztárában.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

A CT fejlődése - van határ? Beszélgetés Mathias Prokop professzorral

HARKÁNYI Zoltán

Európában ma az egyik legjobban ismert és foglalkoztatott radiológus előadó Mathias Prokop. Munkássága elsősorban a multislice CT-technika elterjedésével vált világszerte ismertté. M. Galanskival szerkesztett könyve (Spiral and multislice computed tomography of the body) rendkívül népszerű, a hazai radiológusoknak is méltán vált bibliájává. Prokop professzor 46 éves, Németországban végezte iskoláit, Hannoverben szerzett orvosi diplomát és itt lett radiológus szakorvos is, 1992-ben. Több évet töltött Bécsben, ahol az egyetemi klinikán dolgozott. Négy éve az utrechti egyetemen tanszékvezető, ahol klinikai és kutatómunkát végez egy kiválóan felszerelt osztály élén. Felesége, Cornelia M. Schaefer-Prokop szintén ismert radiológus, fő érdeklődési területe a mellkasradiológia, jelenleg Amszterdamban dolgozik. Mathias Prokop 2006 szeptemberében a XXIII. Magyar Radiológus Kongresszus meghívott előadója volt Sopronban, és sikerült őt egy rövid beszélgetésre kérnünk. Kongresszusunk első napján, a tanfolyamon tartott előadást a CT sugárredukciós kérdéseiről, majd Kismartonban kísérte érdeklődés összefoglalóját a mellkasi MSCT-vizsgálatokról.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

Ultrahang-diagnosztika - Merre tovább?

LOMBAY Béla

Az ultrahang-diagnosztika csaknem minden klinikai szakmát érint, oktatása, megfelelő használata egyre nehezebben kezelhető kérdés. A beszélgetés aktualitását az Ultraszonográfia című monográfia második, bővített kiadásának megjelenése adta. Ennek kapcsán az új könyvről, az ultrahang oktatásáról és az ultrahang-diagnosztika fejlődésének további lehetőségeiről Lombay Béla kérdezte a könyv szerkesztőjét, Harkányi Zoltánt.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

LEVELEZÉS

TÓKA Magdolna, KENÉZ József, LOMBAY Béla

TÖBB FIGYELMET! Tisztelt Szerkesztőség! Érdeklődéssel olvastam a Magyar Radiológia 2006. szeptember-októberi számában a 184. oldalon megjelent, Kiss Katalin és munkatársai által írt „Sikeres radiológiai diagnosztika Bouveret I. szindróma esetében” című cikket.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

Közép-európai Radiográfusok 7. Szimpóziuma Erfurt, 2006. szeptember 14-16.

VANDULEK Csaba

A Közép-európai Radiográfusok 7. Szimpóziuma [7th Central European Symposium (CEUS) of Radiographers and Radiological Technologists] 2006. szeptember 14-16. között került megrendezésre. A helyszín ezúttal sem okozott csalódást a résztvevőknek, hiszen a gyönyörűen felújított thüringiai Erfurt látta vendégül a szimpózium résztvevőit.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

Röntgenberendezéseken végzendő mérések a minőség és biztonság érdekében - III. Interdiszciplináris Fórum Budapesti Nemzetközi Vásárközpont, 2006. október 10.

GÁSPÁRDY Géza

A III. Interdiszciplináris Fórum megnyitóbeszédeit Pellet Sándor, az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) igazgató főorvosa, Ozoray Kamilla országos tisztiorvos, Martos János, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) osztályvezető főorvosa, Nagy Csaba, az Orvos és Kórháztechnikai Intézet (ORKI) főigazgatója, Porubszky Tamás, az OSSKI főmunkatársa és Dió Mihály, a Semmelweis Egyetem Főiskolai Karának adjunktusa mondták. A szervezésben fontos szerepet játszott Porubszky Tamás, a Magyar Orvosfizikai Társaság titkára.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

Ünnepi megemlékezés a 30 éves miskolci gyermekradiológiai osztály és a 20 éves miskolci röntgenintézet tevékenységéről Miskolc, 2006. október 28.

BORBÁS Éva

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház ünnepi tudományos ülést tartott a miskolci akadémiai bizottság dísztermében a gyermekradiológiai osztály 30 éves és a röntgenintézet 20 éves fennállásának évfordulója alkalmából. A tudományos ülést Csiba Gábor főigazgató és Gyarmati János intézetvezető főorvos nyitotta meg. A főigazgató főorvos köszöntőjében röviden összefoglalta az intézet és a gyermekradiológiai osztály helyét és szerepét a kórház életében, a mindennapi diagnosztikai munkában, az oktatásban és a tudományos tevékenységben.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

Professzorok az Európai Magyarországért Szakmai konferencia Budapest, 2006. november 23.

LOMBAY Béla

Az egyesület (PEM) 2003 márciusában 25 tudós, pedagógus, orvos, mérnök szándéka szerint alakult meg, és napjainkban 16-17 felsőoktatási intézményben vannak területi szervezetei. A PEM célja, hogy a humán értelmiség szakmapolitikai területeken kapcsolódjon a jövő tervezéséhez és építéséhez, végezzen kontrolláló tevékenységet, valamint szándéka a „mindenkori kormány lelkiismereteként is működni”.

Magyar Radiológia

2006. DECEMBER 20.

EAR+ECR=ESR Fordulópont az európai radiológia életében

PALKÓ András

Folyamatos verseny alakult ki az európai és az észak-amerikai, valamint egyre inkább az ázsiai radiológiai szakmák között. A verseny tétje a fejlesztési források, az ipar által nyújtott támogatások, az élvonalbeli tudományos tevékenységre, a radiológia fejlődésére, a világban alkalmazott szakmai standardok kialakítására, az oktatás és folyamatos továbbképzés módszereinek kialakítására gyakorolt döntő befolyás megszerzése.