Magyar Radiológia - 2006;80(05-06)

Magyar Radiológia

2006. OKTÓBER 20.

A multislice CT-vizsgálat értéke a pulmonalis embolia kimutatásában és a differenciáldiagnosztikában

BODROGI Nándor, BARANYAI Tibor

A pulmonalis multislice CT-angiográfia alkalmazása egyre inkább elterjedt, széles körben alkalmazott eljárás a tüdőembólia diagnosztikájában, és a tapasztalatok alapján gold standard módszernek tekinthető. A szerzők osztályán 1993-tól egyszeletes spirál-CT, 2004-től 24 detektorsoros, 10 szeletes berendezés áll alkalmazásban. Jelen munkájukban a tüdőembólia multislice CT-vel végzett diagnosztikájáról és a terápia utáni követésről, valamint a módszer nyújtotta előnyökről számolnak be: a diagnosztikai és differenciáldiagnosztikai lehetőségekről, valamint a diagnosztikai biztonság jelentős növekedéséről.

Magyar Radiológia

2006. OKTÓBER 20.

Az ultrahang- és röntgenvizsgálat szerepe az epekő okozta ileus műtét előtti diagnosztikájában

FARKAS József, KÁNYA László, LUDVIG Zsuzsanna, BENDE Sándor

Az epekőileus az időskor megbetegedése, az epekőbetegség szövődményeként alakul ki. A mechanikus ileusok 1-3%-át epekő idézi elő. Változatos, sokszor alattomos, intermittáló tünetekkel járó megjelenési formája miatt az epekőileus diagnózisa nehéz, sokszor késik. Mortalitása nagy, ezért korai felismerése különösen fontos. Ebben a röntgenvizsgálatoknak, a hasi ultrahangvizsgálatnak és újabban a komputertomográfiának tulajdonítanak nagy szerepet. A szerzők a sebészeti osztályukon operált betegek adatai alapján vizsgálták a képalkotó eljárások szerepét az epekőileus műtét előtti kórismézésében.

Magyar Radiológia

2006. OKTÓBER 20.

Cunami

LOMBAY Béla

A július 1-én nyilvánosságra hozott kormányrendelet, amely az eddigi vállalkozási, úgynevezett színlelt szerződéseket megszüntette, eddig még nem tapasztalt vihart kavart az egészségügyben, így szűkebb területünkön, a radiológiában is. A károk még (augusztus közepén) felmérhetetlenek, de az már biztos, hogy az egészségügy homokvárának egy-egy bástyája a vihar áldozatává vált. Jogi esetekben úgy szokták mondani, hogy a károk egy része anyagi, másik része erkölcsi kár. Mindkettő nagynak tűnik, s közben a vihar egyáltalán nem csitul, sőt, újra-újra támad. Mi is történt valójában?

Magyar Radiológia

2006. OKTÓBER 20.

Sikeres radiológiai diagnosztika Bouveret I. szindróma esetében

KISS Katalin, FARKAS Szabolcs, LUKOVICH Péter, MAGYAR Péter, MESTER Ádám, MAKÓ Ernő

A Bouveret I. szindróma ritka klinikai entitás, az epekőileus különleges formája. A szerzők célja e kórkép tünettanának, klinikai megjelenésének, komplikációinak és a diagnosztikai lehetőségeknek a bemutatása egy betegük esete kapcsán.

Magyar Radiológia

2006. OKTÓBER 20.

Virtuális valóság a gyógyításban

SZÁNTÓ Dezső

A virtuális realitás (VR) technológiájának kifejlesztését a háromdimenziós komputergrafika megjelenése tette lehetővé. Virtuális realitáson alapulnak a sebészeti szimulátorok, kétdimenziós képekből komputerrel előállítható szervmodellek (virtuális endoszkópia), valamint a telekommunikációs eszközökkel (internet) megtartott videokonferenciák (cyber session).

Magyar Radiológia

2006. OKTÓBER 20.

Gyermekradiológiai világkongresszus Montreal, 2006. május 16-20.

KIS Éva

Az Európai Gyermekradiológus Társaság (ESPR) és az Amerikai Gyermekradiológus Társaság (SPR) közös kongresszusa (International Pediatric Radiology, IPR) ötödik alkalommal került megrendezésre, ezúttal Montrealban. A két társaság évenként tart saját kongresszust, közös találkozásokra pedig ötévenként kerül sor, felváltva Európában, illetve Észak-Amerikában.

Magyar Radiológia

2006. OKTÓBER 20.

A Magyar Radiológusok Társasága elnökségének állásfoglalása

LOMBAY Béla, PALKÓ András

A Magyar Radiológusok Társaságának elnöksége egyetért az egészségügyi reformok szükségességével és - saját eszközeivel, lehetőségeivel, együttműködésben a Radiológiai Szakmai Kollégiummal, az OEP Képalkotó Diagnosztikai Szakértő Bizottságával és a szakfelügyelő főorvosi hálózattal - támogatni kívánja azok sikerét, amennyiben a majdan megismert konkrét elképzelések nem lesznek ellentétesek szakmánk érdekeivel. Ugyanakkor aggodalommal figyeljük a július 1-jén hatályba lépő jogszabályok alkalmazása által előidézett helyzetet, mivel úgy tűnik, hogy ezek több helyen veszélyeztetik a betegellátást, emellett számos radiológus orvost egzisztenciálisan is komolyan érintenek.