Magyar Radiológia - 2007;81(01-02)

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

A székrekedés okának felderítése és a terápia lehetőségei

ILLÉS Anita, KIRÁLY Ágnes

A krónikus obstipáció gyakori probléma. Előfordulási aránya a fejlett nyugati országokban 3-20%. Gyakorisága az életkor előrehaladtával növekedhet. Többször fordul elő nőknél, valamint fizikai inaktivitás és rostszegény táplálkozás mellett. Kivizsgálása során ki kell zárni az emésztőszervi organikus eltéréseket, ezt követően a székrekedést előidéző anyagcsere- és idegrendszeri betegségek, illetve a iatrogén okok (gyógyszermellékhatás) lehetőségét kell mérlegelni.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Az intervenciós radiológia sugár-egészségügyi vonatkozásai

PELLET Sándor, GICZI Ferenc, GÁSPÁRDY Géza, TEMESI Alfréda

Az intervenciós radiológia viszonylag új, nagyon dinamikusan fejlődő, költséghatékony ága a radiológiának. Célja a műtétet segítő vagy helyettesítő és sok esetben életmentő beavatkozások végzése valamely képalkotó eljárás (leggyakrabban angiográfia, röntgenátvilágítás) révén. Az intervenciós radiológiai eljárások során rendszerint nagyobb sugárterhelés éri mind a személyzetet, mind a pácienseket, mint a hagyományos röntgenfelvételezés vagy -átvilágítás alkalmával.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

A császár új ruhája

LOMBAY Béla

Az Európai Radiológus Kongresszus (ECR), amelyet évente Bécsben rendeznek, a radiológusszakma legnagyobb európai eseménye. Hála a szponzoráló cégeknek, a magyar radiológusoknak is - évente 200-300 embernek - lehetőségük nyílik a tudományos eredmények közvetlen követésére, gyakorlati alkalmazásuk megismerésére és az új gépi berendezések helyszíni megtekintésére.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Távleletezés a radiológiában - lehetőség vagy veszély?

PALKÓ András

A teleradiológia a digitális képalkotó eljárások és az informatika fejlődésének köszönhetően a radiológiai diagnosztika számos kihívására választ adó technológiának tűnik. Segíthet az ellátás centralizálásában, az ügyeleti-sürgősségi ellátás támogatásában, a speciális szaktudást igénylő esetek pontos diagnosztizálásában.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

A distalis embolisatio vizsgálata transcranialis Doppler-ultrahanggal carotisstentelés során

SZIKRA Péter, VÖRÖS Erika, SZTRIHA László, SZÓLICS Alex

Az arteria carotis interna szűkületek endovascularis ellátásánál fontos szempont az embolisatiós szövődmények minimalizálása. Az embolisatio mértékét befolyásolhatja mindaz a manipuláció, amelyet a stentelés különböző lépései során az eszközökkel végrehajtanak. Munkacsoportunk azt vizsgálta transcranialis Doppler-készülékkel, hogy az arteria carotis tágítása és stentelése során a beavatkozás különböző fázisaiban milyen mértékű a distalis embolisatio.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

A kontrasztanyagok használata Összeállítás az ESUR 2006-os ajánlásai alapján

KOVÁCS Balázs, KARLINGER Kinga, MOLNÁR Andrea Ágnes, BALÁZS György, BÉRCZI Viktor

A jódtartalmú kontrasztanyagok beadásának potenciális veszélyeit minden radiológus ismeri. Az újabb kontrasztanyagok kifejlesztésével a mellékhatások és a szövődmények előfordulása számottevően csökkent. Ennek ellenére igen fontos, hogy minden radiológus naprakészen ismerje a legfrissebb tudnivalókat a kontrasztanyagbeadás kockázatairól. Az alábbiakban az Európai Urogenitalis Radiológiai Társaság (ESUR) Kontrasztanyag- biztonsági Bizottságának (European Society of Urogenital Radiology Safety Committee) 2006-ban megjelentetett ajánlásait tesszük közzé. A teljes angol nyelvű szöveg az irodalmi hivatkozásokkal megtalálható a www.esur.org honlapon.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

A debreceni Kenézy Emlőcentrumban 2002-2003-ban végzett emlőszűrés és klinikai mammográfia eredményei

SEBŐ Éva, SARKADI László, KOVÁCS Ilona, VAJDA Olga

Magyarországon az Országos Népegészségügyi Program keretén belül 2002. január 1-jén indult a szervezett emlőszűrés. A program célja a nők daganatos halálokai között első helyen szereplő emlőrák mortalitásának csökkentése. Minél korábbi stádiumban mutatjuk ki a betegséget, annál inkább növelhető a gyógyulás esélye. Ebbe a programba kapcsolódott be a debreceni Kenézy Emlőcentrum is.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Az emlődaganatok radiológiai vizsgálatának újdonságai Onco Update, 2007

FORRAI Gábor, BODOKY György

Az emlődiagnosztika módszereivel kapcsolatos tapasztalatok világszerte évről évre rohamosan gyűlnek. Emiatt az aktuális kivizsgálási algoritmus folyamatosan átalakul, új diagnosztikai és terápiás eljárások is belépnek a napi rutinba. Egyesek - akár két-három év alatt - teljesen elavulnak, sőt, már hibának is számíthat az alkalmazásuk. Más módszerek kötelező jelleggel lépnek be a diagnosztikus lépések közé. Ezért is rendkívül fontos a szakirodalom naprakész ismerete.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Útmutató a kontrasztanyagok vesekárosító hatásának megelőzésére

HARIS Ágnes, NAGY Judit, MÁTYUS János

Jelen irányelv a Magyar Nephrologiai Társaság korábbi ajánlásának (Útmutató a kontrasztanyagok vesekárosító hatásának megelőzésére. Hypertonia és Nephrologia 2004;8:30-34.) megújítása, annak helyébe lép.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

A gadolíniumtartalmú MR-kontrasztanyagok ritka mellékhatása: a nephrogen szisztémás fibrosis

VIRÁNYI Mariann

Az alábbiakban az Országos Gyógyszerészeti Intézet Mellékhatásfigyelő Osztályának tájékoztatását adjuk közre a gadolíniumtartalmú kontrasztanyagok alkalmazásához esetlegesen csatlakozó, ritka mellékhatásról, az úgynevezett nephrogen szisztémás fibrosisról, továbbá kiemeljük az alkalmazási előírások 2007-es módosításait. Kérjük, hogy a készítmények alkalmazása során esetleges észlelt mellékhatásokat jelentsék az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek vagy a készítmény forgalomba hozatali engedélye tulajdonosának.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Az immungenomika alapjai és jövője - rendszerszemléletű biológia Interjú Falus András akadémikussal

LOMBAY Béla

Az interjú ötletét Falus András egyetemi tanárral, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejtés Immunbiológiai Intézetének igazgatójával a közelmúltban két, a Magyar Tudományban megjelent közlemény, egy kézikönyv, illetve egy tudományos ülésen való személyes találkozás vetette föl. Találkozhattunk vele különböző televíziós csatornák tudományt népszerűsítő műsoraiban is. Hogy ki ő, kinek tartja magát és mi a véleménye az új tudományágról, azt egyik közleményéből vett idézettel próbálom bemutatni: „E sorok írója nem kívánja a divatos peszszimizmus vagy elegánsnak tűnő szkepticizmus mögé rejteni lelkesedését. Örül, hogy kortárs lehet, egy hatalmas ugrás többé-kevésbé közeli nézője, szerény résztvevője.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya tudományos ülése Csíkszereda, 2006. április 27-29.

WENINGER Csaba

Az Erdélyi Múzeum Egyesület és tevékenysége valószínűleg nem ismert a Magyar Radiológia olvasóinak többsége számára, ezért néhány mondatban szeretném bemutatni. Az egyesület a legrégebbi erdélyi magyar tudományos egyesülés. Az Erdélyi Múzeum alapítását az erdélyi országgyűlés 1841-43 között határozta el, de a törvény nem lépett életbe.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

II. Országos Radiológus Rezidens Találkozó

NAGY Endre, PALKÓ András, LOMBAY Béla

A radiológus rezidensek és szakorvosjelöltek II. országos találkozójára Budapesten, a SOTE radiológiai klinikájának tantermében került sor 2007. január 13-án. A találkozóra meghívást kaptak a négy hazai egyetem szakorvosjelöltjei, illetve oktatóik, mentoraik.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Winkler Gábor: Barangolás az operák világában

MESTER Ádám

Az opera a radiológia szaknyelvére lefordítva a hallható hangfrekvencia laryngealis modulációjának és a háromdimenziós színpadi mozgásszervi képalkotás real time fúziójának egyik sajátosan rendezett prezentációs formája. Mielőtt azonban a tisztelt olvasó túlzottan elmélyedne a tréfás definíció értelmezésében, inkább javaslom, barangoljon, kalandozzon az operák világában, amihez kitűnő alkalmat kínál az, hogy megjelent Winkler Gábor 2004-ben indított sorozatának harmadik és negyedik kötete.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Dr. Schläffer Erzsébet 1930-2006

LOMBAY Béla

A karácsonyi ünnepek előtt, rövid ideig tartó, súlyos betegség után, december 20-án elhunyt dr. Schläffer Erzsébet, a Magyar Radiológusok Társasága Gyermekradiológiai Szekciójának első elnöke, a magyar gyermekradiológia egyik úttörője.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Dr. Ormóshegyi Magdolna 1924-2007

ORMÓSHEGYI Magdolna

Ormóshegyi Magdolna 1924-ben született Mezőberényben. Egyetemi tanulmányait Kolozsvárott kezdte 1943-ban, majd két szemeszter után a Szegedi Egyetem orvosi fakultására ment át, ahol 1950-ben szerzett diplomát. 1950-57 között a Borsod Megyei Kórház gyermekosztályán dolgozott, és 1954-ben gyermekgyógyászatból, majd később tüdőgyógyászatból szerzett szakvizsgát.

Magyar Radiológia

2007. MÁRCIUS 20.

Búcsú dr. Méhes Károlytól 1936-2006

MOHAY Gabriella

Klinikai szakmák képviselőinek haláláról ritkán adunk értesítést lapunkban, most azonban - szakítva a hagyománynyal - meg kell emlékeznünk a 70 éves korában váratlanul elhunyt Méhes Károlyról, a nemzetközileg elismert gyermekgyógyász professzorról, a Magyar Tudományos Akadémia tagjáról, aki mindig szívén viselte a gyermekradiológia sorsát, és sokat tett azért, hogy a gyermekradiológia mint szubdiszciplína elnyerje méltó helyét a konzultatív szakmák között. Méhes professzor életpályájáról dr. Mohay Gabriella, a pécsi egyetem gyermekradiológus szakorvosa, a professzor volt munkatársa emlékezik.