Nővér - 2024;37(4)

Nővér

2024. AUGUSZTUS 30.

Társadalmi innováció az egészségügyben. A szemléletformálás ereje a debreceni hospice-palliatív ellátásban

PORKOLÁB Gyöngyi

A vizsgálat célja a társadalom érzékenyítése a hospice-ellátás elérhetőségének szükségességével kapcsolatban és ennek mentén az életvégi emberi méltósághoz való jog tudatosítása a folyamatos információ átadásával.

Nővér

2024. AUGUSZTUS 30.

Palliatív ápolók szerepe a multidiszciplináris teamben

LUKÁCS Miklós

A szerző az ápoló szerepét mutatja be a hospice-palliatív ellátás gyakorlatában. Az ellátás célja az előrehaladott állapotú beteg – Magyarországon elsősorban a daganatos betegségben szenvedők – testi, lelki, szociális, spirituális és emocionális szenvedéseinek, tüneteinek enyhítése, életminőségének javítása. Mint a a multidiszciplináris team kötelező tagjaként az ápolónak ebben jelentős szerepe van.

Nővér

2024. AUGUSZTUS 30.

A hospice-palliatív ellátás dietetikai vonatkozásai

TÓDOR Annamária

A hospice-palliatív ellátás keretében gondozott betegek ellátása multidiszciplináris team segítségével valósul meg, amelynek tagjai közt dietetikussal is találkozhatunk.

Nővér

2024. AUGUSZTUS 30.

Gyógyíthatatlan betegek foglalkozás-egészségügyi ápolásának aspektusai

HIRDI Henriett Éva

A munkaképes korúak körében aggasztóan növekszik a daganatos megbetegedéssel diagnosztizáltak száma, és a rák még mindig a vezető halálokok közé tartozik.

Nővér

2024. AUGUSZTUS 30.

Az újszülött életvégi palliatív ellátása ápolói vonatkozásban

AUTH Andrea

A postnatalis palliatív ellátás igen kis mértékben kutatott és reprezentált területe a magyar gyermekgyógyászati palliatív ellátásnak. 

Nővér

2024. AUGUSZTUS 30.

Válogatás a „Megtisztelő küldetés: hivatásunk örömei és kihívásai” című irodalmi pályázatra beadott pályaművekbő

TÓTH Annamária , TUMPEKNÉ GOMBAY Tímea, GALAMBOS Csilla

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Tolna Vármegyei Területi Szervezete 2024. év elején – ismerve tagjainak sokszínűségét és kreativitását – irodalmi pályázatot hirdetett „Megtisztelő küldetés: Hivatásunk örömei és kihívásai” címmel. A pályázat célja az volt, hogy a résztvevők az alkotásaikon keresztül bemutassák az általuk gyakorolt hivatásukban, a másokról való gondoskodásban rejlő örömet, szépséget, nehézséget, a megtapasztalt különleges élményeket. A 2024. május 31-ig beérkezett alkotásokat véleményező zsűri tagjai Péri Györgyi irodalomtanár, költő, író és Libor Zoltán irodalomtanár, szociológus, költő, író voltak. A beküldött pályamunkák többsége izgalmas, elgondolkoztató helyzetképet felvázoló alkotás volt. A pályaművek közül, a szakemberek értékelése alapján a leginkább irodalmi jegyeket magán viselő Tavaszi remény című írásával az első helyezést Tóth Annamária védőnő nyerte el. A legjobb művek díjazására és felolvasására a 2024. június 29-én szombaton megrendezésre került Semmelweis-napi ünnepség adott méltó alkalmat. Szívből gratulálunk a díjazottaknak és köszönjük minden pályázónak, hogy „tollat ragadtak” és alkottak a felhívásra!

Nővér

2024. AUGUSZTUS 30.

Gratulálunk!

Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából az alábbi állami kitüntetéseket adományozták szakdolgozótársainknak.