Lege Artis Medicinae - 2024;34(7-8)

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Hőhullámok és a bizonytalanság kora

BRYS Zoltán

Az idei nyár során tapasztalt hőhullámok rendszeresek és hosszabbak lesznek, ahogy az egyéb szélsőséges időjárási je­lenségek (villámárvizek, aszályok, szélsőséges hő­mérséklet-ingadozások, viharok stb.) gyakorisága is növekedni fog (1, 2). Ha pedig az Észak-atlanti bukóáramlás összeomlik (várhatóan 2050-ben, 95% CI 2025–2090), akkor Európa mér­sé­kelt égövi klímája megszűnik és ezzel az itteni civilizáció is (3).

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Kommentár: Éghajlatváltozással szemben ellenálló egészségügyi rendszer Magyarországon?

KAPÓCS Gábor

A Nemzeti Környezet-egészségügyi Akció­prog­ram 2000-től kezdődően vizsgálta az ország környezet-egészségügyi helyzetét. Jelen­té­sei­ből egyértelműen következett, hogy a hazai egészségügyi ellátórendszert át kell szervezni és fel kell készíteni az éghajlatváltozásra. Főszerkesztői kommentár a Töprengőhöz.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Tisztelt Olvasóink!

BENCZÚR Béla

Reméljük, mindannyiuk számára pihentető volt a nyári szabadság, sikerült feltöltődni és ezáltal újult erővel visszatérni a betegellátásba, oktatásba vagy a kutatásba. A nyár végén ismét összevont lapszámmal jelentkezik a LAM szerkesztősége, egyrészt jelezve, hogy alkotóközösségünk a nyáron is „dolgozik”, másrészt azért arra is utalva, hogy a nyár egy kicsit mindig lelassítja a kéziratok elkészítését, gondozását, a lektori vélemények begyűjtését és értékelését.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

A lizoszomális savas lipázdeficientia jelentősége, felismerése és hatékony kezelése

HARANGI Mariann, HOMORÓDI Nóra

A lizoszomális savas lipázdeficientia ritka, autoszomális recesszív öröklésmenetet mutató lizoszomális tárolási betegség, melyet a lipidanyagcsere zavara, valamint számos szerv, elsősorban a máj és az emésztőszervek érintettsége jellemez. A kór­kép hátterében a LIPA gén homozigóta vagy összetett heterozigóta mutációja áll, melynek következtében a gén által kódolt lizoszomális savas lipáz enzim aktivitása jelentősen csökken.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok nem traumás agyállományi vérzésben

HORNYÁK Csilla, BERECZKI Dániel

Egy kezelési eljárás hatásosságát és biztonságosságát megfelelően tervezett, randomizált kontrollált klinikai vizsgálatokkal lehet megbízhatóan igazolni. A stroke (magyarul: szélütés, gutaütés, agyi érkatasztrófa) kezelési eljárásait elemző vizsgálatok túlnyomó többsége az ischaemiás típusra irányult, míg a súlyosabb kimenetelű agyállományi vérzésekkel aránytalanul kevés randomizált vizsgálat foglalkozott.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Női epilepszia. 2. rész

JUHOS Vera, KELEMEN Anna

Az epilepsziával élők 60–70%-a – gyógyszeres terápia mellett – rohammentesen éli az életét, így a családtervezés, gyermekvállalás kérdése a mindennapok gondozási feladatai közé került. A terhességek fele nem tervezett, ezért nagyon fontos feladat az epilepsziával élő nő időben való felkészítése a gyermekvállalásra.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

VI. Szekszárdi Hypertonia Napok „A nők egészsége”

Olvasóink folyamatosan értesülhettek róla, hogy a 2017 óta megrendezésre kerülő Szekszárdi Hypertonia Napok sorában az idei őszi konferencián ezúttal lapunk állandó rovata, a nagyon sikeres „A nők egészsége” kel életre, hiszen a teljes rendezvényt ennek a témának szenteljük. Ismert, hogy a nők rizikófaktorai, betegségeik tünettana, epidemiológiája, lefolyása, a kezelés elvei szinte minden területen eltérnek a férfiakétól – még sincsenek nemek közötti különbségek a legtöbb szakmai ajánlásban. A nők sajátos élethelyzetei (graviditás, perimenopauza) is jelentősen befolyásolják egészségüket, elég csak a nők hypertoniájára, diabetesére, vagy a thromboemboliákra gondolni.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Immunpatológiai folyamatok célzott gyógyszeres gátlásának mechanizmusai

VERECKEI Edit

A gyulladásos reumatológiai betegségek szöveti és szervi szintű patológiáját és klinikai képének kialakulását a részt vevő sejtek citokinjeinek és receptoraik jeltovábbítása határozza meg. Az immunrendszer sejtjei alapvetően a kórokozók és a megváltozott saját struktúrák eliminálására differenciálódnak.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

A diasztolés vérnyomás összefüggése a cardiovascularis betegségekkel

KÉKES Ede, VÁLYI Péter

Nemcsak a magas szisztolés és diasztolés vérnyomás, de a túlzottan alacsony diasztolés vérnyomás is összefüggést mutat a cardiovascularis és a renalis betegségekkel. A magas vérnyomásban szenvedőkben hosszú ideig 18–65 éves korban általában a 70–79 Hgmm-es diasztolés nyomást tartották optimálisnak, idősebb korban (65 év felett), a különböző irányelvek szerint, az optimális érték <80 Hgmm vagy <90 Hgmm volt. Tartósan uralkodik az a nézet, hogy bármelyik életkorban 70 Hgmm, még inkább 65 Hgmm alatti diasztolés vérnyomás esetén a szövődmények megjelenése gyakoribb és a betegségek kimenetele rosszabb, az átlagos (optimális) értékhez ké­pest. Az „optimális érték” alatti és feletti diasztolés nyomást egyaránt káros hatásúnak tartják, a túlzottan alacsony diasztolés vérnyomás és a cardiovascularis, valamint a renalis események közötti összefüggést J vagy U alakúnak írják le. Eddig még nem végeztek olyan klinikai vizsgálatokat, amelyeknek a fő célkitűzése a cardiovascularis és renalis kimenetel szempontjából valóban optimális diasztolés vérnyomás meghatározása lett volna. Ennek hiányában, fontos kérdés, hogy létezik-e a J vagy U alakú összefüggés, az alacsony diasztolés vérnyomás oka vagy következménye-e cardiovascularis és renalis betegségeknek és a társuló állapotaiknak? Az összefoglaló közleményben ezt kívánjuk megválaszolni, és arra is választ adni, vajon a kezdettől fogva vagy a kezelés során megjelenő alacsony diasztolés vérnyomás gátolhatja-e a megfelelő hatékonyságú, a cardiovascularis és a renalis morbiditást és mortalitást csökkentő antihipertenzív kezelést. 

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

A New England Medical Journal Mesterséges Intelligencia kiadványa – NEJM AI 2024, januártól júniusig

BALKÁNYI László

A tanulmányok a mesterséges intelligencia (MI) különböző innovatív alkalmazásaival foglalkoznak az egészségügyben, a betegellátás és az orvoslás gyakorlati megol­dá­saira összpontosítva. 2024 első fél évében az alábbi, szerteágazó témákat tárgyalta a folyóirat, a hasonló dolgozatok közül egyet-egyet választottunk ki szemlézésre.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

A GLORIA-AF regiszter kelet-európai adatai

VARJAS Norbert

A GLORIA-AF (Global Registry on Long-Term Oral Antithrombotic Treatment in Patients with Atrial Fibrillation) egy nagy, prospektív, globális regiszter, mely ada­tokat gyűjtött a dabigatran és a K-vitamin-antagonisták (VKA) rutin klinikai gyakorlatban történő alkalmazásáról frissen felfedezett pitvarfibrillációban.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Szemben a gyermekágyi lázzal és a világgal

KOVÁCS Sándor

Semmelweis Ignác egyértelműen a valaha élt legnagyobb tisztelet övezte magyar orvos, megszámlálhatatlan film, könyv szereplője, intézmények névadója. Életének és munkásságának sok részlete azonban mégsem közismert (de a legendákra éhes utókor leginkább a halála körüli kérdésekkel foglalkozik). Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója e nem ismert részletekről, és Semmelweis tudományos örökségének objektív megítéléséről beszélt interjúnkban. Könnyen lehet például, hogy ha Semmelweis több figyelmet fordít a mikroszkópra, akkor most Louis Pasteur szerepét tölthetné be az orvoslás történetében

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Közelkép az anyák megmentőjéről – Filmek Semmelweis Ignácról

BENKE Attila

Hatalmas közönségsiker lett Koltai Lajos 2023-ban bemutatott Semmelweise, ami romantikus fel- dolgozása a ma már világszerte elismert magyar orvos tragikus élettörténetének. A korábbi, nem csak hazai példák viszont más megvilágításba helyezik Semmelweis alakját.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Monte Veritá: Egy legendás hely, ahol test és lélek megszabadulhatott béklyóitól, illetve eggyé válhatott a természettel

NÉMETH István

A Pesti Napló 1933. május 14-i számában egy igen érdekes, fotókkal illusztrált cikk volt olvasható A német szellem emigránsai az Igazság Hegyén címmel, mely részletes tudósítást közölt arról, hogy az 1900-as évek első évtizedeiben hogyan éltek az asconai különtelepen azok, akik nem tudtak, vagy nem akartak beilleszkedni koruk társadalmába, s vissza akartak térni a romlatlan természetbe, hogy tabuk és kötöttségek nélkül, a nekik tetsző módon élhessék mindennapjaikat. Az akkoriban sokakat vonzó életreform legkülönfélébb képviselői, naturisták és vegetáriánusok, feministák és aszkéták mellett, okkult szellemi mozgalmak, így a teozófia és az antropozófia hívei, ismert politikusok és anarchisták, híres írók, képzőművészek, muzsikusok és táncosok nagy számban töltöttek rövidebb vagy hosszabb időt a svájci Ascona mellett magasodó dombon, a Monte Veritán.

Lege Artis Medicinae

2024. SZEPTEMBER 06.

Hőség és egészség

KOVÁCS Sándor

Júliusban minden idők legnagyobb hőségét kellett átélnünk Magyarországon és a világ sok más táján egyaránt. Már nincs értelme azon töprengeni, hogy a klímaváltozás, illetve a hozzá kapcsolódó globális felmelegedés valós-e, és ha igen, mikor fog bekövetkezni. Hiszen már egyértelműen itt van, sokkal gyorsabban vált súlyossá az éghajlati helyzet, mint ahogy attól akár a legpesszimistábbak is tartottak. Az elmúlt időszakban gyakorlatilag nem volt év, amikor ne dőltek volna meg minden idők melegrekordjai, e csendes katasztrófa pedig sok szempontból gyakorol tragikus hatást az emberi egészségre. A Klímakönyv című tanulmánykötet az éghajlatváltozás egészségi hatásainak számos aspektusát mutatja be, e fejezetek fő megállapításait foglaljuk össze ebben a cikkben.