Magyar Radiológia - 2003;77(02)

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Határtalanság Optimizmus az ECR 2003 után

LOMBAY Béla

Előző lapszámunk Szerkesztőségi jegyzetek rovatában a magyar radiológia nehéz sorsát próbáltam elemezni Sorstalanság címmel. Bár a pesszimizmus távol áll gondolkodásomtól, újra elolvasva e kis tárcát, némi lehangoltságot fedeztem fel soraimban.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Fémek az MR-ben

VÁRALLYAY György

Az MR-vizsgálat statikus mágneses tér, időben változó mágnenes tér és rádiófrekvenciás elektromágneses terek alkalmazásával történik. Ezek hatást gyakorolnak a betegre és a vizsgálóba kerülő fémtárgyakra is.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Transzplantált vesék ureterszűkületeinek kezelése invazív radiológiai módszerekkel

DOROS Attila, WESZELITS Viola, PUHL Mária, RUSZ András, JANSEN Judit

A transzplantált vesék ureterében 2-13%- ban fordul elő szűkület, elzáródás, nekrózis. Ezek megoldására sebészi, endourológiai és invazív radiológiai módszereket választhatunk. Az utóbbi módszer eredményeinek elemzése és bemutatása mellett egyszerűen alkalmazható terápiás algoritmus felállítását kíséreltük meg tanulmányunkban.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

A ductus choledochus nagyméretű köveinek eltávolítása mechanikus lithotripsiával

OROSZ Péter, NAGY György, SÜMEGI János, JUHÁSZ László

Munkánkban a mechanikus lithotripsia sikerességét esetlegesen befolyásoló tényezőket vizsgáltuk: a nemi és életkori adatokat, a kövek nagyságát és számát, periampullaris diverticulum és icterus jelenlétét vagy hiányát.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Neuroblastomás csecsemők lokoregionális kezelése: a sugárterápia szerepe és a sugárhatás késői következményei

GYENES György

A neuroblastoma a leggyakoribb extracranialis daganat gyermekkorban, az első életévben diagnosztizált tumorok egyharmadát teszi ki. A kórkép kezelésében az utóbbi tíz év során a sugárterápia jelentős szerephez jutott; korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a primer daganatok eltávolítása után viszszamaradó mikro- vagy makroszkópos daganatmaradványok besugárzása javítja az eredményeket.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Az ECR 2003 képmegfejtő ülése

PALKÓ András

Ebben az évben engem ért az a megtiszteltetés, hogy a hagyományt folytatva, Karlinger Kinga és Mester Ádám nyomdokaiba lépve, gasztroenterológus radiológusként részt vehessek az Image Interpretation Session ötfős társaságában.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

A Magyar Radiológusok Társaságának nyolc évtizede 1922-2002

MÓZSA Szabolcs

A Magyar Radiológusok Társasága (MRT) létrejöttét és nyolc évtizedes tevékenységét vizsgálva fölmerül a kérdés: mi teremtette meg egy önálló szakmai társaság igényét Magyarországon? A válasz összetett.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Az egyetemi radiológiai klinikák privatizációjáról

PALKÓ András

A Magyar Radiológusok Társasága vezetősége megtárgyalta az egyetemi radiológiai klinikák tervezett privatizációjával kapcsolatos állásfoglalás-tervezetet, majd - többszöri egyeztetés után - a vezetőség nagy többsége által elfogadott, alábbi levéllel fordult a Radiológiai Szakmai Kollégium elnökéhez, dr. Horváth László professzor úrhoz:

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Az ESGAR-pályázat nyertesei

PALKÓ András

Társaságunk különböző fórumain, illetve kisebbnagyobb társaságokban, szóban és írásban számos alkalommal felmerült: igazságtalan, hogy mindig ugyanaz a néhány tucat, maximum egy-két száz ember vesz, vehet részt a kisebb-nagyobb nemzetközi kongresszusokon és a drágább hazai rendezvényeken, pusztán azért, mert a szponzorok mindig ugyanazt a - nagy vásárlóerőt képviselő - kört részesítik előnyben a támogatottak kiválasztásakor.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

A svájci szindróma

SZÁNTÓ Dezső

Svájci orvosi szociológusok a múlt század 90-es éveinek elején figyeltek fel arra, hogy csökken a pályakezdő orvosok száma, a munkaviszonyban álló orvosok átlagos életkora 50 év körüli, és egyre többen helyezkednek el a gyógyszeriparban vagy más, a gyógyítást kiszolgáló gazdasági szakágazatokban.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Használni vagy hasznot húzni ?

ENGLONER László

Tisztelt Igazgató Úr! A Magyar Radiológusok Társasága lehetőséget kapott arra, hogy 2003. április 4-én a MOTESZ Interdiszciplináris Fórumán a Májdaganatok komplex kezelése témakörben egynapos tudományos programot rendezzen, amely szerepel a társaság 2003. évi rendezvénynaptárában.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Webajánló Radiológia az interneten

BÁGYI Péter

A multimédiás számítógépek nemrég még unikálisnak számító lehetőségei - a zenéhez, a filmekhez való hozzáférés - napjainkra szinte természetessé váltak, veszítettek érdekességükből. A gépek sokasodása, az egyre fejlettebb hálózati struktúra, a World Wide Web adta lehetőségek kihívással állnak a radiológiát művelő szakemberek elé a képalkotás fejlesztésében.

Magyar Radiológia

2003. ÁPRILIS 20.

Évtizedek a röntgenben Dr. Luzsa György

LOMBAY Béla

A fenti cím Luzsa György címzetes egyetemi docens könyvének címét takarja, amit először 1996-ban, kiadásának évében olvastam el, és azóta is többször kézbe vettem. A szerző bevezetésében ezt írja: „egy röntgenszakorvos 42 évig tartó tevékenységéről lesz itt szó… a mindennapi munka, a betegek, a tudományos tevékenység, az oktatás és az etikai magatartás leírásából áll az egész mondanivaló.