Magyar Radiológia - 2003;77(03)

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Művészbejáró

LOMBAY Béla

Az elmúlt két hónap hazai és nemzetközi eseményei kapcsán bőségesen merültek föl olyan elgondolkodtató kérdések a magyar egészségügyet és ezen belül a radiológiát illetően, amelyeket nem lehet megkerülni az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkor.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Az ultrahangvizsgálat szerepe a Crohn-betegség igazolásában gyermekkorban

KUKLA Edit, BEVÍZ József, MAKULA Éva, PALKÓ András, VÁRKONYI Ágnes, FÜZESI Kristóf

A Crohn-betegség incidenciája az élet második- harmadik évtizedében a legmagasabb, de az esetek 25%-ában már 20 éves kor előtt manifesztálódik. Típusos esetben klinikai megjelenése gyermekkorban sem különbözik a felnőttkori esetektől, gyermekeknél azonban nemritkán súlyos tünetekkel, hirtelen jelentkezik. Az akut hasi katasztrófa jelei, a gyermek gyorsan romló általános állapota sürgeti a mielőbbi sebészi beavatkozást.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Paraoesophagealis sérvek diagnosztikája - a rekeszsérv ritkán észlelt típusai

TREXLER Ilona

A rekeszsérv az emésztőrendszer gyakran előforduló rendellenessége. A cardia rekeszhez viszonyított helyzete határozza meg típusát, amelynek ismerete fontos a kezelési terv elkészítéséhez.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Atípusos cysta vagy valami más?

KÁLMÁN Gabriella, BOGDÁN László, FOK Éva, BOGNER Barna, DÉNES László

Az 51 éves férfi beteget bal alkarjának duzzanata miatt vették fel a sebészetre. Az elváltozás három héttel korábban alakult ki. Körülbelül 3 cm-es, fájdalmatlan csomó volt látható az alkar hajlító oldalán.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Hibák és tévedések

LACZAY András

Egy 58 éves nő bevásárlás közben felfigyelt egy színes plakátra, amelyen egy radiológiai centrum CTszűrővizsgálatra ajánlkozott. A hirdetés szerint akár azonnal, előjegyzés nélkül elvégzik az egész testre terjedő vizsgálatot, valamely, esetleges, nem sejtett elváltozás felderítésére. A hölgy gondolt egyet és jelentkezett.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

A májtumorok komplex kezelése MOTESZ Interdiszciplináris Fórum Budapest, 2003. április 4.

ENGLONER László

Társaságunk ez évben is lehetőséget kapott arra, hogy olyan, több diszciplínát foglalkoztató aktuális kérdést tűzzön napirendre a fórumon, mint a májtumorok kezelése. Az intervenciós radiológia lehetőségei jelentősen bővültek az onkológia területén is.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Az MRT Ultrahang Szekciójának tavaszi rendezvénye Budapest, 2003. március 28.

HARKÁNYI Zoltán, MORVAY Zita

Sikeresen zajlott az Ultrahang Szekció és a Medicare cég közös rendezvénye márciusban, a Közép-európai Egyetemen. Közel hetvenen érkeztek az országból az egész napos tudományos ülésre és ultrahang-bemutatóra.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Az MRT vezetőségi ülése Budapest, 2003. május 26.

NAGY Gyöngyi

Társaságunk vezetősége dr. Varga Piroska osztályvezető főorvos meghívására a Szent Imre Kórházban tartotta soron következő ülését. Az ülésen a vezetőség 18 tagja vett részt.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Egészségbiztosítás és finanszírozás orvosi nézőpontból

SZÁNTÓ Dezső

Az ellátások finanszírozása elszakíthatatlan az adott ország egészségügyi rendszerétől, hagyományaitól és célkitűzéseitől. A hazai egészségbiztosítás fedezetét az állami költségvetés garanciavállalásával kiegészített tb-járulék képezi.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Digitális radiológia: Végre leeshetne már a "token" !

FORRAI Gábor

Érdeklődéssel vegyes megdöbbenéssel olvastam a Magyar Radiológia 2003. áprilisi számában A képi diagnosztika tokenje: a film című írást. Szerzője hoszszasan magyarázza a „token” szót, majd azt a sommás megállapítást teszi, hogy a radiológia még ma is a hagyományos filmen alapul, és a gyakorlat nem igazolja a digitális technikák előnyét.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Spiral and Multislice Computed Tomography of the Body

HEINER Lajos

A bő ezer oldalas, áttekinthetően megírt mű szisztematikus tanulásra éppúgy alkalmas, mint a mindennapi rutinmunkában felmerülő kérdések gyors megválaszolására.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Közgyűlést tartott júniusban az MRT

A Magyar Radiológusok Társasága 2003. június 14- én, Budapesten, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikájának tantermében tartotta évi rendes közgyűlését. A jelenlévők meghallgatták és elfogadták a társaság főtitkárának, illetve az egyes szekciók vezetőinek éves beszámolóját, és határozatot fogadtak el a tagdíjfizetési hátralék szankcionálására vonatkozóan.

Magyar Radiológia

2003. JÚNIUS 20.

Menedzsment és gazdasági ismeretek: Radiológus-továbbképzési program indul

FORRAI Gábor, HORVÁTH István

Nyereséges vagy veszteséges a radiológiai osztály? Hogyan számoljuk ki célszerűen a délutáni műszakok bérét? Hogyan csökkenthető a várakozási és előjegyzési idő? Hogyan növelhető a diagnosztikai központ betegforgalma, milyen motivációs technikák léteznek?