Magyar Radiológia - 2003;77(01)

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Sorstalanság

LOMBAY Béla

Kertész Imre Nobel-díja sokunkat újra olvasásra kényszerített. Az irodalom, az olvasás, sajnos, egyre inkább hiányzik napi programunkból, szívesebben alszunk el esténként a különböző tévécsatornák „színvonalas” műsorain.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Stroke-prevenció: az arteria carotis interna stenosisának endovascularis ellátásával szerzett tapasztalataink

SZENTGYÖRGYI Réka, VÖRÖS Erika, PÓCSIK Anna, MAKAI Attila, BARZÓ Pál, SZTRIHA László, SZIKRA Péter, PALKÓ András

Stent beültetését az arteria carotisba számos magyar érsebész még mindig nem fogadja el a carotisendarterectomia alternatívájaként. Tanulmányunk célja az volt, hogy bizonyítsuk: a carotisstent beültetése hatékony és alacsony rizikójú eljárás az atherosclerosis okozta primer szűkületek hemodinamikai következményének és az embóliaveszélynek a megelőzéséhez.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Heterotopiás terhesség esete - preoperatív diagnózis

SARLÓS Géza, VARGA Tamás, HEGEDŰS Géza

Intra- és extrauterin terhesség egyidejű fennállása rendkívül ritka, általában csak az extrauterin terhesség okozta tünetekkel kapcsolatban kerül felismerésre.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Szonográfiás ikercsúcsjel

JAKOBOVITS Ákos

A szerző a dichorialis-diamnialis korai ikerterhességeket a monochorialis-diamnialisoktól elkülönítő szonográfiás ikercsúcs jellegzetességeit tárgyalja. Dichorialisoknál a két chorion közé csúcsosan benyomul a chorialis szövet, és háromszög alakban ábrázolódik. Monochorialisoknál a két amnion összetapadva éri el a lepényi felszínt, T betűre hasonlítva.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Az ízületi protektív fenomén paradoxona: a csökevényes kéz súlyosabb károsodása rheumatoid arthritisben

SZÁNTÓ Dezső, SZŰCS Gabriella, DITRÓI Edit

A biomechanikai teljesítőképesség csökkenése megvédi az ízületeket a rheumatoid arthritistől. A jelenséget három évtizeddel ezelőtt elemezték és nevezték el ízületi protektív fenoménnek.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Az emlő hengerbiopsziáinak kódolása: B1-B5

KULKA Janina, CSERNI Gábor, PÉNTEK Zoltán

Az európai protokollokhoz igazodva a magyar emlőszűrésben is elengedhetetlen a hengerbiopsziák (core-biopsziák) helyes kódolása a kórszövettani leletekben. A fizikális vizsgálat, a mammográfiás és ultrahanglelet, valamint a citológiai lelet ötkategóriás kódolásához hasonlóan indokolt a hengerbiopsziás leletek ilyenfajta kódolása, mert ez teremti meg annak a lehetőségét, hogy teljesen pontos összehasonlításokat tehessünk az egyes képalkotó vagy morfológiai vizsgálatok eredményei között.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Az ESSR IX. Kongresszusa Valencia, 2002. október 11-12. Magyar elnök a társaság élén

NÉMETH Éva

A European Society of Musculoskeletal Radiology (ESSR) IX. Kongresszusa október 11-12-én került megrendezésre Spanyolország harmadik legnagyobb városában, Valenciában. A kongresszus a magyar oszteológia eddigi legnagyobb elismerését hozta: Mester Ádámot, az MRT Oszteológiai Szekciójának főtitkárát, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának munkatársát választották az ESSR elnökévé.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Dr. Benkő György születésének évfordulójára 1913-1972

HORVÁTH László

Halk szavú, nyugodt ember volt Benkő professzor. Szívesen ült dolgozószobája csöndjében, munkájába merülve. Hihetetlenül sokat olvasott, társaságba alig járt. Szakmai útjaira azonban gyakran vitt valakit tanítványai közül, aki mindig ismeretekben gazdagodva jött haza.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Sugáregészségtan

PORUBSZKY Tamás

Sokszor mondják, hogy a XX. század a fizika százada, a XXI. pedig a biológiáé. A XX. század fizikája valójában az ionizáló sugárzások, azaz a röntgensugárzás 1895-ös és a radioaktivitás 1896-os felfedezésével vette kezdetét. A kezünkben tartott könyv, amelynek szerzői az OKK-OSSKI vezető munkatársai, átíveli a két évszázadot.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Téves radiológiai kórismék: amin nem tudunk változtatni, és amit tennünk kell

LACZAY András

Téves radiológiai kórismék: amin nem tudunk változtatni, és amit tennünk kell Oestmann JW. (RÖFO 2002;174:1355.) Nem lehet szemet hunyni az orvosi tévedések gyakorisága felett. Az USA-ból származó adatok szerint a betegek 45%-ánál történik valami hiba, aminek az esetek egyharmadában a beteg számára következményei is vannak.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Válasz Kis Zsuzsannának és Berecz Istvánnak

PALKÓ András

Tisztelt Kollégák! Őszintén köszönöm Önöknek, hogy - az MRT tagjai közül elsőként és mind ez idáig egyedüliként - megtisztelték a Magyar Radiológia olvasóit korábbi, gondolatébresztőnek szánt írásomra reagáló levelükkel.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

A Magyar Radiológusok Társasága hírei

HORVÁTH László

Az elmúlt időszakban mind gyakrabban tapasztalható, hogy a képalkotó diagnosztikával és intervenciós radiológiával kapcsolatos nagy volumenű beszerzésekre (nagy értékű berendezések, film, kontrasztanyag, intervenciós eszközök) kiírt tenderekben a bírálati szempontok között a termék beszerzési ára és a fizetési kondíciók az egyedüli vagy meghatározó jelentőségű elemek.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

Neuroradiológiai posztgraduális és szakorvosképző munkacsoport alakul a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar radiológiai klinikáján

PALKÓ András

Az elmúlt időszak szervezeti változásainak folyományaként megszűnt az OPNI neuroradiológiai tanszéki csoportjának egyetemi jogállása is. Annak érdekében, hogy a neuroradiológiai szakképzés egyetemi szintű oktatási szervezeti keretei továbbra is rendelkezésre álljanak, azzal a kéréssel fordultam (Kenéz professzor úrral, a tanszékcsoport korábbi vezetőjével egyetértésben) a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánjához, hogy engedélyezze a Radiológiai Klinika szervezeti keretei között egy Neuroradiológiai Posztgraduális és Szakorvosképző Csoport megalakítását.

Magyar Radiológia

2003. JANUÁR 20.

ESGAR 2003, Budapest

MAKÓ Ernő

Nagy megtiszteltetés érte a magyar radiológiát, amikor 1998-ban az Európai Radiológusok Szövetségének (EAR) legnagyobb társasága, az Európai Gastrointestinalis és Abdominalis Radiológiai Társaság (ESGAR) 2003-ra Budapestet választotta kongresszusának helyszínéül.