Magyar Radiológia - 2007;81(03-04)

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

Lélek Imre-emlékülés, 2007 VIII. Ultrahang és Modern Képalkotó Diagnosztikai Konferencia - továbbképzés Hévíz, 2007. május 3-5.

BAHÉRY Mária

Immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre Hévízen a néhai Lélek Imre professzor munkásságára emlékező és szellemi örökségét a fiatal generációknak továbbadni szándékozó tudományos konferencia. Mint korábban is minden alkalommal, Nagy Gyöngyi osztályvezető főorvos és munkatársai, a Zala Megyei Kórház Radiológiai Osztályának dolgozói tettek tanúbizonyságot kiváló szervezőképességükről. A konferencián 255 regisztrált résztvevő jelent meg és 23 cég rendezett kiállítást.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

Tíz körkérdés aktuális radiológiai dilemmákról

HARKÁNYI Zoltán

Az év elején négy vezető radiológus és egy klinikus kollégával eszmecserét kezdeményeztünk olyan, egymás közötti beszélgetésekben felbukkanó és az irodalomban is olvasható radiológiai kérdésekről, amelyek jelenleg és még inkább a következő években lényegesen befolyásolják tevékenységünket. Az alábbiakban idézzük a kérdéseket és a kapott válaszokat, témák szerint. A válaszokat szerkesztőként Harkányi Zoltán összegzi.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

A mesenterialis panniculitis képalkotó diagnosztikája

KOVÁCS Anita, KISS Ildikó, PALKÓ András

A mesenterialis panniculitis a napi gyakorlatban ritkán előforduló jóindulatú kórkép, de ismerete differenciáldiagnosztikai szempontból fontos. A szerzők célja az elváltozás képalkotó diagnosztikai jellegzetességeinek bemutatása két betegük esete kapcsán.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

A diagnosztikai röntgenberendezések minőség-ellenőrző vizsgálata Magyarországon

PELLET Sándor, PORUBSZKY Tamás, BALLAY László, GICZI Ferenc, MOTOC Anna Mária, VÁRADI Csaba, TURÁK Olivér, GÁSPÁRDY Géza

Fontos, hogy a diagnosztikai röntgenberendezések minél hosszabb ideig üzemeljenek kifogástalanul, és megfeleljenek annak a célnak, amelyre szolgálnak, vagyis megfelelő minőségű röntgenképeket szolgáltassanak a betegekről, emellett a lehető legkisebb sugárterhelést okozzák a betegeknek, a személyzetnek és a környezetnek, továbbá minden egyéb szempontból is biztonságosan működjenek.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

Multiszegmentális spondylodiscitis tuberculosa Helicobacter pylorival fertőzött betegen

SZÁNTÓ Dezső, SZŰCS Gabriella, DITRÓI Edit

Prospektív randomizált vizsgálat bizonyította, hogy a tüneteket nem okozó, idült Helicobacter pyloriinfekció egyes esetekben általános érgyulladással és az endothelium diszfunkciójával társul.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

A vastagbéltranzit vizsgálata sugárfogó markerrel

WENINGER Csaba, KIRÁLY Ágnes

A székrekedés gyakori probléma, amely sok esetben gasztroenterológiai kivizsgálást igényel. Az obstipáció okának kiderítésére vastagbéltranzit-vizsgálatot és defekográfiát lehet végezni, ezek célja a lassú colontranzit és a medencekimeneti obstrukció okozta székrekedés elkülönítése.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

A fej-nyak daganatok képalkotó módszerei Onco Update, 2006

GŐDÉNY Mária, BODOKY György

A képalkotó vizsgálatok fontos szerepet játszanak a fejnyak daganatok kiterjedésének meghatározásában, ezáltal a terápia megválasztásában. A nem sebészi terápia egyre szélesebb körben elfogadott és alkalmazott módszer, ezért növekedett annak a jelentősége, hogy a kezelés előtti tumorfelmérés megbízható legyen, és hogy a klinikai stádium megfeleljen az aktuális patológiai stádiumnak.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

Mennyi? 30!

LOMBAY Béla

Hány beteget kezelnek félre Magyarországon? A napjainkban zajló számháborúról - tudniillik egyes állítások szerint minden ötödiket - a klasszikus kapitányos vicc poénja jut eszembe: Mi 30? Miért, mi mennyi? A vitát az egészségügyi miniszter egy nyilatkozata váltotta ki, aki egy szakmai folyóiratban megjelent közleményre hivatkozva támasztotta alá súlyos állítását1. Nevezett közleményben patológusok számolnak be vizsgálatukról, amelyet abból a célból végeztek, hogy összevessék a klinikai és a patológiai diagnózisok különbségét.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

A citosztatikus kezelés okozta májkárosodás ultraszonográfiás vizsgálata gyermekeken

JÓKÚTI László, VARGA Edit, KARÁDI Zoltán, KOVÁCS GÁBOR

Citosztatikus terápiában részesült gyermekek és fiatal felnőttek esetében a májkárosodást jelző biokémiai paraméterek és a máj szonográfiás képe közötti összefüggést vizsgáltuk.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

Az akut szívizominfarktus klinikai jellemzőinek összefüggése a szívizom-perfúzió angiográfiás paramétereivel

UNGI Tamás, JÓNÁS Zsuzsanna, UNGI Imre, SASI Viktor, ZIMMERMAN Zsolt, PALKÓ András

Az akut szívizominfarktushoz vezető érelzáródás megnyitása után a prognózist számos tényező befolyásolja. A klinikai rutin során az epicardialis artéria kontúrját és telődését tekintik a sikeres érmegnyitás kritériumának, ugyanakkor jó telődés és tág lumen mellett is gyakran marad fenn a szívizomban funkcionális károsodás. A szívizom életképességével szorosabban összefüggő, angiográfiával megítélhető két paraméter a szívizomban eloszló kontrasztanyag mennyiségét jellemző „myocardial blush grade” (MBG) és annak kiürülési dinamikáját jellemző „TIMI myocardial perfusion grade” (TMP). Célunk volt e két paraméter prognosztikus értékének felmérése prospektív klinikai tanulmány keretében.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

REFERÁLÓ ROVAT

GYENES György, WENINGER Csaba

A hasnyálmirigy-daganat egyike azoknak a malignus tumoroknak, amelyek kezdetben kevés tünetet okoznak, ezért gyakran csak előrehaladott stádiumban ismerik fel őket. Az ultrahangvizsgálat e daganat egyik diagnosztikus módszere, de nem szolgáltat elég adatot a tumor jellemzéséhez. A pontos diagnózis az endoszkópos ultrahang-, CT- és MRvizsgálatok kombinációján alapul.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

A Radiológiai Szakmai Kollégium feladatai, 2006-2007. évi tevékenysége és tervei

PALKÓ András

A szakmai kollégiumok tagjainak többségét az adott szakma képviselői választják meg elektoraik útján, így kötelességünk, hogy munkánkról időről időre beszámoljunk kollégáinknak. A kollégiumok a mindenkori egészségügyi miniszter szakmai tanácsadó szervei, egy sor egyéb együttműködési kötelezettséggel más hivatalok (OTH, ÁNTSZ, OEP stb.) felé.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

Az Európai Radiológus Társaság Oktatási Bizottságának értekezlete Bécs, 2007. március 9.

HARKÁNYI Zoltán

Az Európai Radiológus Kongresszus keretében többórás oktatási értekezletet tartottak, amelyen a tagországok társaságainak delegáltjai, valamint a tagszervezetek képviselői vettek részt. A Magyar Radiológusok Társaságát én képviselhettem.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

XV. Francia-Magyar Radiológiai Szimpózium Budapest, 2007. április 25-27.

KOCSIS Beáta

A napsütötte Duna-part, a Francia Intézet, tömött sorok az előadóteremben, fegyelmezett, érdeklődő, fel-felnevető résztvevők, fejükön fülhallgató, a fülhallgatóban egy kedves hang, szívélyes, családias hangulat. A világ egyik legszebb nyelvén elhangzó színvonalas, jól felépített előadások, szebbnél szebb felvételek, irigylésre méltó technikák. Tömören így lehetne összefoglalni a hagyomány szerint a tavasz beköszöntekor rendezett francia napok légkörét.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

Az első közép- és kelet-európai munkaértekezlet a minőség-ellenőrzésről, a páciensdozimetriáról és a sugárvédelemről a röntgendiagnosztikában, az intervenciós radiológiában, illetve

GÁSPÁRDY Géza

A First Central and Eastern European Workshop on Quality Control, Patient Dosimetry and Radiation Protection in Diagnostic and Interventional Radiology and Nuclear Medicine című munkaértekezletet az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézetben (OSSKI) tartották, húsz országból érkezett több mint hatvan résztvevővel. A workshop megálmodója és szervezője Porubszky Tamás főmunkatárs volt. A hivatalos kommunikáció angolul folyt.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

Dr. Bevíz József 1937-2007

PALKÓ András

A radiológiai klinika gyermekradiológiai részlegének volt vezetője, dr. Bevíz József klinikai főorvos, radiológus és gyermekgyógyász szakorvos, élt 70 évet. Ez egy olyan mondat, amelynek a szavait megértjük, de jelentését teljes mélységében még nem fogjuk fel, nem érezzük át. Nehéz elhinni, hogy a „főorvos úr”, a „Bevíz Jóska” nincs többé közöttünk, nem találkozunk vele a megbeszéléseken, referálókon, szakmai konferenciákon, nem olvashatjuk a leleteit, nem kapunk tőle szakmailag mindig megalapozott, bölcs segítséget.

Magyar Radiológia

2007. JÚNIUS 20.

Gyermekurológia

HARKÁNYI Zoltán

Az új gyermekurológiai szakkönyv hiánypótló a maga nemében - ilyen tárgyú szakkönyv magyar nyelven eddig nem volt elérhető. Ezt megelőzően egyetlen könyv jelent meg Tóth József tollából 1986-ban: „Gyermekurológia az alapellátásban” címmel, amely még a megjelenés évében elfogyott. A jelen könyv megírását az utóbbi 20 évben bekövetkezett nagyarányú szakmai fejlődés tette szükségessé. Ez időszak alatt örvendetesen nagy fejlődést tapasztalhattunk a gyermekurológiában, mint például a modern diagnosztikai vizsgálóeljárások továbbfejlesztése - color Doppler-, helicalis CT- vagy MR-urográfiás és videourodinámiás vizsgálatok - vagy a flexibilis endoszkópok megjelenése.