Ember és környezet

Az elhízás és a mikrobiótánk kapcsolata rávilágít, milyen komplex hatásokkal járnak a globális változások

2023. ÁPRILIS 02.

Szöveg nagyítása:

-
+

Régóta ismert, hogy a környezetünk állapota és az egészségünk szorosan összefügg, a globális környezeti változások (környezeti problémák) pedig sok esetben rontják az egészségi állapotunkat. A kapcsolat azonban rendkívül komplex, ahogy maguk a környezeti változások is. Egy, a Global Health, Epidemiology and Genomics szaklapban megjelent cikk az elhízás problémáján keresztül abba nyújt betekintést, hogy a különböző tényezők (epigenetika, mikrobióta, a környezetünk biodiverzitása és hasonlók) hogyan függnek össze és eredményeznek végül változást a szervezetünkben.

 

Az olyan globális változások, mint az urbanizáció, a biodiverzitás-csökkenés, az iparosítás és a földhasználat-változás az elhízás prevalenciájának növekedésével és mikrobióta-diszbiózissal (azaz a velünk élő mikrobaközösségek egyensúlyának felborulásával) együtt zajlanak. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a mikrobióta szerepet játszik az elhízásban, mivel befolyásolja többek között az anyagcserét, a testsúlyt, a gyulladási válaszokat és a táplálékból történő energiafelvételt. A környezet és az emberi egészség kapcsolatának egyik mechanizmusa az epigenetikai változások lehetnek. Ez alatt az olyan öröklődő változások értendők, amelyek hatással vannak a gének kifejeződésére, de nem járnak a DNS-szekvencia változásával. Bizonyos eredmények azt mutatják, hogy a kettes típusú cukorbetegség és az elhízás átörökítésében is szerepet játszhatnak ilyen folyamatok, a velünk együtt élő mikrobaközösségek pedig részt vesznek ebben.

 

Nagy mintákon végzett, különböző kultúrákat lefedő kutatások rámutattak, hogy a nyugati, iparosodott társadalmakban jellemzően rosszabb a mikrobióta állapota, mint más kultúrákban. A mikrobiótát a kulturális tényezők (például az étkezési szokások) is erősen befolyásolják, amiből az is következik, hogy óvatosnak kell lenni a bizonyos körülmények közül származó eredmények általánosításával. A földrajzi eltérésekre valószínűleg túl leegyszerűsítő válasz az életmód hangsúlyozása: a biológiai sokféleségnek, a talajmikrobiótának is nagy szerepe lehet, így az ezeket érintő környezeti változások is fontosak.

 

A minket érő hatások és a környezetünk már életünk igen korai szakaszaitól kezdve alakítják a mikrobiótánkat és hatnak az elhízás kockázatára. Új kutatások szerint már a méhlepényen keresztül is bejutnak baktériumok a magzathoz, tehát a méh sem steril környezet. A mikrobióta az első két-három évben válhat teljessé. Ez az időszak kiemelt lehetőséget nyújt arra, hogy megelőzzük az elhízás és az egyéb metabolikus betegségek kialakulását. Segíthet a várandósság és a szoptatás alatti megfelelő táplálkozásban, valamint az antibiotikumok és a császármetszés elkerülésében. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a várandósság alatti antibiotikum-használat megzavarja a magzat anyagcseréjét. A császármetszés számos kutatás alapján növeli az elhízás és a kettes típusú cukorbetegség kockázatát. A csecsemő táplálásának is alapvető szerepe van a mikrobióta alakulásában: ha akár csak kiegészítésként, de jelen van a tápszer, radikálisan el fog térni a mikrobióta a kizárólag anyatejes tápláláshoz képest. A későbbi életszakaszokra is jelentős hatással van az étrend, az antibiotikum-használat, a betegségek, valamint a gyógyszerszedés. Életünk során a mikrobiótánk erősen befolyásolja a gének kifejeződését.

 

A szerzők szerint az elhízás kérdéskörét kontextusban érdemes vizsgálni, és úgy tekinteni rá, mint a globális változások – a városiasodás, a földhasználat és a mezőgazdasági gyakorlatok változása, a talajok biodiverzitásának csökkenése és mások – egyik következményére. Ez azt is jelenti, hogy az elhízást vizsgáló további kutatásokban a biodiverzitással és a mikrobiótával való kapcsolatokra is fontos lenne hangsúlyt fektetni. Minden beavatkozásban, rendszerszintű, közegészséget javítani szándékozó törekvésben fontosak az interdiszciplináris megközelítések, az elhízás témaköre komplexitásának megértésére való törekvés.

 

Szemlézte:

Pribéli Levente

 

Eredeti közlemény: 

Austvoll, C. T., Gallo, V., & Montag, D. (2020). Health impact of the Anthropocene: the complex relationship between gut microbiota, epigenetics, and human health, using obesity as an example. Global health, epidemiology and genomics, 5, e2.

A rovat további cikkei

Ember és környezet

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ember és környezet

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Ember és környezet

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Ember és környezet

A fészkesvirágzatú növények (Asteraceae) szerepe az emberi egészség védelmében

Az Asteraceae család, azaz a fészkesvirágzatúak a világ egyik legszélesebb elterjedésű és legfajgazdagabb növénycsaládja. Olyan növényeket sorolunk ide, mint a pongyola pitypang, a saláta, a cikória, a kamilla és az articsóka. E taxon egészségügyi jelentőségét vizsgálták a The Plants of the Asteraceae Family as Agents in the Protection of Human Health című tanulmány szerzői. Nagy diverzitásuk ellenére a legtöbb faj kémiai összetétele alapjaiban hasonló, a prebiotikus tulajdonságú inulinnak mindegyikük jó forrása. Emellett erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vizelethajtó és sebgyógyító hatást is kifejtenek.

Ember és környezet

A katasztrofikus klímaváltozási szcenáriók kutatása

A klímaváltozással foglalkozó szakirodalom áttekintését is elvégző közleményben Luke Kemp és munkatársai (amerikai, kínai, brit, holland és német kutatók) kifejtik: bár a kulcsfontosságú Torontói Deklaráció már 1988-ban megállapította, hogy a klímaváltozás lehetséges következményeinél csak egy globális nukleáris háború következményei lehetnek rosszabbak...

Kapcsolódó anyagok

Helyünk a világban

Súlyos probléma Magyarországon az elhízottság – élen járunk az EU-ban

STATISZTIKA eLitMed

Az OECD adatai szerint a magyarok harmada túlsúlyos, negyede pedig elhízott, ezzel összességében az 5. legrosszabb mutatóval rendelkezünk az Európai Unióban.

Hírvilág

Segítheti az epigenetika a cukorbetegség megelőzését és gyógyítását?

A cukorbetegek száma világszerte több millióra rúg, és 2030-ra becslések szerint megduplázódhat. A cukorbetegség a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémája és az ötödik leggyakoribb halálok a világon.

Hírvilág

Március 4. az elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere

Március 4-én, az elhízás elleni világnapon a figyelem középpontjában az elhízás globális problémája és annak egészségügyi következményei állnak. Az esemény rávilágít, hogy az elhízás nem csupán esztétikai kérdés, hanem komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Ember és környezet

Kisebb a kullancsok okozta agyhártyagyulladás veszélye ott, ahol nagyobb az élőhelyek változatossága

SZEMLE eLitMed

A kullancsencephalitis Eurázsia egyik legsúlyosabb kullancs okozta betegsége. Évente több mint háromezer megbetegedés ismert Európában, és jelentős mértékben emelkedik ezek száma – növekvő közegészségügyi kockázatról van tehát szó.

Helyünk a világban

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

SAJTÓKÖZLEMÉNY eLitMed

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségi állapot mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar serdülőkorú iskolások körében.