Klinikum

A cukros üdítőitalok szerepe az elhízásjárványban és a krónikus betegségek prevalencianövekedésében

2022. MÁJUS 26.

A túlsúly és az elhízás prevalenciája az elmúlt négy évtizedben megháromszorozódott. 2016-os adatok szerint az elhízás prevalenciája gyermekeknél 8%, férfiak között 11%, nőknél 15%. Ma a globális populáció 30%-a túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás a 2-es típusú diabetes (T2DM) vezető kockázati tényezője, továbbá coronariabetegséghez, stroke-hoz, és számos rákfajta kialakulásához vezethet. Az elhízással kapcsolatos költségek globálisan a nemzeti össztermék 2,8%-át emésztik fel, ami nagyjából megegyezik a dohányzás vagy a fegyveres konfliktusok költségével.

Az elfogyasztott cukor legnagyobb része a cukros üdítőitalokból (CÜ) származik; a CÜ-fogyasztás napjainkban a gazdag országokban nem csökken, míg a közepes jövedelmű országokban nő. Világszinten a serdülők 54%-a legalább napi egy pohár CÜ-t fogyaszt. Napi egy pohár CÜ fogyasztása 1 év alatt felnőtteknél 0,12 kg súlygyarapodáshoz vezet, míg gyermekeknél 0,05 kg/m2 BMI-növekedést okoz (minden további pohárral lineárisan nő a testsúly). A CÜ-fogyasztás csökkentésének BMI-csökkentő hatása legkifejezettebben a túlsúlyos és az elhízott gyermekek körében jelentkezik.

Erős bizonyíték támasztja alá, hogy a CÜ-fogyasztás növeli a T2DM kockázatát (napi egy pohár, majd minden további pohárnyi CÜ-fogyasztás 18-18%-os T2DM-kockázatnövekedést okoz), egyrészt a súlygyarapodáson keresztül, másrészt attól független metabolikus útvonalakon. Becslések szerint a CÜ-fogyasztás az USA-ban a T2DM-esetek 8,7%-át, míg Nagy-Britanniában 3,6%-ukat okozza. A CÜ-fogyasztás a metabolikus szindróma, a dyslipidaemia és a gyulladás kialakulásának kockázatát is növeli.

Szintén erős bizonyíték támasztja alá a CÜ-fogyasztás és a cardiovascularis betegségek (CVD), valamint a hipertónia közötti kapcsolatot. A kapcsolat lineáris, napi egy pohárral több CÜ-fogyasztás 8%-os CVD-kockázatnövekedést okoz.
Lineáris kapcsolat van a CÜ-fogyasztás és a nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) kialakulási kockázata között is: napi egy pohárral több CÜ 39%-kal növeli a NAFLD-kockázatot. A CÜ-fogyasztás a fruktóz révén nemcsak visceralis adipozitást, de hyperuricaemiát és köszvényt is okozhat; napi egy pohárral több CÜ fogyasztása 4%-kal növeli a köszvény kialakulásának esélyét. Más számítások szerint a legkevesebb CÜ-t fogyasztókhoz képest a legtöbb CÜ-t fogyasztók kétszeres köszvénykockázattal bírnak. A hyperuricaemia és a köszvény hypertoniához, T2DM-hez és CVD-hez vezethet.
Az elhízás, az inzulinrezisztencia és a T2DM számos rák rizikófaktora. A CÜ-fogyasztás növeli a mellrák (RR: 1,14) és a prosztatarák (RR: 1,18) kialakulásának esélyét, továbbá tendenciaszerűen növeli a colorectalis és a hasnyálmirigy-carcinoma rizikóját. Nagyobb eséllyel nő a premenopauzális, mint a posztmenopauzális mellrák kockázata, és centrális típusú adipozitás esetén is nagyobb a rákkockázat.
A CÜ-fogyasztás lineárisan növeli a bármilyen okból bekövetkező mortalitást: napi egy pohárral több CÜ 11%-kal növeli az elhalálozás esélyét. Becslések szerint a felnőttkorban bekövetkező halálesetek 7%-a vezethető vissza a cukrozott üdítőitalok fogyasztására. A CÜ-fogyasztás miatt bekövetkező halálozás főleg a CVD-mortalitásból származik; a nem fogyasztókhoz képest a napi 2 pohár CÜ-t megivók 31%-kal nagyobb eséllyel halnak meg CVD-ben.

Hatásmechanizmusok
A CÜ-fogyasztás elhízást okozó mechanizmusa részben az lehet, hogy szilárd étellel összehasonlítva, folyadékfogyasztás után kisebb a jóllakottság-érzés, és kevésbé csökken a következő étkezés kalóriatartalma, továbbá a fruktóz csökkenti az alapanyagcserét és leptinrezisztenciát okoz. Mivel a cukor gyors szérumglükózszint-növekedést okoz, az inzulinszintet is gyorsan növeli, ami szintén hozzájárul obesitogen és carcinogen hatásához, az inzulinrezisztencia és a gyulladás kialakulásához. Érdemes megemlíteni, hogy egyes gyümölcslevek a cukros üdítőitalokhoz hasonló mennyiségben tartalmaznak cukrot (és kalóriát), így ezek ugyanúgy elhízást és T2DM-et okozhatnak, mint a CÜ-k. A teljes gyümölcsök esetében, mivel rosttartalmuk miatt a cukor lassabban szívódik fel belőlük, nem áll fenn ez az összefüggés.

A CÜ-fogyasztás endogén opioidok felszabadulását váltja ki a nucleus accumbensben, továbbá aktiválja a dopaminerg jutalmazó rendszert, ezáltal a morfin- és a kokainfüggőséghez hasonló cukoraddikcióhoz vezet. A CÜ-fogyasztás különösen kisgyermekek esetén veszélyes, mert fokozza az édesíz-preferenciát.

Egészségpolitika
A jelenlegi ajánlások szerint a teljes energiabevitelnek maximum a 10%-a származzon cukorból. A CÜ-fogyasztást csökkenti (összességében 24%-kal), ha cukoradót vezetnek be, ha az iskolákban megtiltják a CÜ-árusítást, ha tiltják az egészségtelen ételek és italok reklámozását a gyermekeknek, ha hatékony közegészségügyi kampányokat szerveznek, illetve ha a dobozokon figyelmeztető szövegeket helyeznek el.
A következő években azért is fontos lesz a társadalom különböző szegmenseinek koordinált obesitasellenes fellépése, mert mint azt a Covid-19-járvány is bizonyítja, a fertőző betegségek is nagyobb arányban sújtják az elhízottakat és a krónikus betegségben szenvedőket.

Szemlézte:
Kazai Anita dr.

Eredeti közlemény:
Malik, V. S., & Hu, F. B. (2022). The role of sugar-sweetened beverages in the global epidemics of obesity and chronic diseases. Nature Reviews Endocrinology, 1-14.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Egységes és következetes egészségügyi rendszerre van szükség

„Pénzeső volt már az egészségügyben, nem is egyszer, de a rendszerszintű szemlélet hiányában egyik sem hozott hathatós változást. Kaptunk már ekkora forrást, hogy javulhasson az ellátás, és készültek már többször is tervek, 2002-ben és 2006-ban, majd a 2006–2010 közötti periódusban, volt 100 napos terv is, de ezekkel sehova sem jutottunk. El kell dönteni, hogy mit akarunk, de nem felszeletelve intézkedéseket hozni, hanem összességében meghatározni, hogy milyen irányba haladjunk a fekvő-, a járóbeteg- és az alapellátásban, a finanszírozásban és a hatósági egészségügyben, ehhez pedig egy modell kell, ha úgy tetszik vízió, amelyhez konzekvensen tartjuk magunkat” – mondja Balázs Péter, a Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézetének tanára.

Egészségpolitika

Népegészségügy - újrahangolva?

A sokadik népegészségügyi programot fogadták el a legutóbbi kormányülésen, amelyet nemcsak a szakma, de a betegszervezetek is érdeklődve vártak. Ugyan annak forrásait még nem igen látják, de bíznak abban, hogy végre ismét szerepet kaphatnak annak végrehajtásában. Egyebek mellett ezért is rendezték meg kedden az első nemzetközi konferenciát „Társadalmi és betegszervezetek a Népegészségügyért” címmel, ahol a betegszervezetek, szakmai társaságok és a kormányzati oldal is képviseltette magát. Ki-ki elmondhatta, hogyan is állnak ma hazánkban a népegészségügyi stratégiák és abban valójában kinek milyen szerepe van, vagy lehet.

Hírvilág

A praxisközösségeké a jövő

Nőtt a betöltetlen háziorvosi és védőnői körzetek száma

Hírvilág

Koncepció készül: mi történik az alapellátásban?

Szuperbruttó a 130 ezer forintos fix díj

PharmaPraxis

Kárba vész a gyógyszerész?

Megkérdőjelezhetetlen a gyógyszerészek népegészségügyi szerepe az alapellátásban