Hírvilág

Kórházon kívüli szívmegállás – felesleges az azonnali gyógyszerelés

2011. AUGUSZTUS 15.

Az emelt szintű cardialis életfenntartási (advanced cardiac life support, ACLS) protokollok alapvető részét képezi a vénabiztosítás és az intravénás gyógyszeres kezelés, pedig e beavatkozások hatásosságára vonatkozó bizonyítékok eddig hiányoztak. Most egy véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatban norvég kutatók megállapították, hogy ezek a beavatkozások nem javítják szignifikánsan a túlélést, és nem segítenek a neurológiai károsodások megelőzésében sem.

A vizsgálatban oslói mentőegységek kórházon kívül, nem traumás szívmegállást szenvedett betegek esetében végeztek emelt szintű cardialis életfenntartást, amelynek során véletlen besorolás szerint vagy elvégezték a vénabiztosítást és intravénás gyógyszerek (adrenalin, atropin, illetve amiodaron) adását, vagy e nélkül kezelték a betegeket. Ha helyreállt a spontán szívműködés, 5 percen belül elkezdték az intravénás kezelést.

A kamrafibrillációban szenvedő betegeket minden defibrillálási sorozat előtt 3 percen keresztül cardiopulmonalis resuscitatióban részesítették. Mindegyik beteg esetében végeztek endotrachealis intubációt, valamint az újraélesztés után terápiás hypothermiát alkalmaztak, függetlenül a szívmegállás körülményeitől és lefolyásától.

Azok közül a betegek közül, akik spontán keringése helyreállt, az intravénás kezelést kapott csoportból többet sikerült élve kórházba szállítani (32%, illetve 21%). Nem különbözött azonban szignifikánsan a két csoportban a kórházból való elbocsátásig való túlélés (10%, illetve 9%), az egyéves túlélés (10%, illetve 8%), illetve a súlyos neurológiai károsodás nélküli túlélés aránya (10%, illetve 8%, p≥0,45 mindegyik különbségre).

Miután több évtizede alkalmaznak intravénás gyógyszerelést a szívmegállás kezelésében, időszerű volt értékelni a hatásosságát. Az eredmény nem teljesen váratlan: korábbi vizsgálatokban az adrenalinról [Circulation 1995; 92:3089.], az atropinról [Ann Emerg Med 1984; 13:815.] és az amiodaronról [N Engl J Med 1999; 341:871.] is kimutatták, hogy rövid távú kedvező hatásuk ellenére a hosszú távú prognózist nem javítják.

A majdnem ezer betegből álló mintán bebizonyosodott, hogy a szívmegállás jelenlegi gyógyszeres kezelési gyakorlata nem javítja a prognózist. Ez indokolja az erre vonatkozó irányelvek felülvizsgálatát, valamint azt, hogy hatásosabb gyógyszereket vagy bejuttatási módokat találjunk a szívmegállást szenvedett betegek kezelésére.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Nov 25; 302:2222.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Melanoma és anyaság

A terhesség alatt és a szülés utáni hat hónapban nagyobb a melanoma kockázata, azonban a daganatos betegség után létrejött terhesség esetén a szokásnál nagyobb a túlélési arány.

Klinikum

Adjunk időben adrenalint!

Ha nincs lehetőség szívmegállás esetén defibrillátor alkalmazására, akkor nagyobb a túlélés valószínűsége, ha korán adrenalint adnak.

Hírvilág

Darbepoetin diabeteses vesebetegek kezelésében

Az erythropoetin-analóg darbepoetin nem javította a diabetesben és krónikus vesebetegségben szenvedő anaemiás betegek túlélését.

Hírvilág

Korai hepatocellularis carcinoma - 40%-os túlélés a reszekció után!

A daganat <2 cm-es mérete, egyetlen góc jelenléte és a microvascularis infiltráció hiánya jó prognózist jelzett előre. A szerzők új, pontosabb stádiummeghatározási rendszert dolgoztak ki kifejezetten a korai stádiumok értékelésére.

Hírvilág

Gyógyszerkoktél szívmegállásra

Jelentősen javíthatja a prognózist, ha szteroidot adunk. A vazopresszin szerepe kérdéses.