Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

2018. OKTÓBER 04.

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.


Az urtikária az egyik leggyakoribb bőrbetegség, akut formája különösen gyakori. A felnőttek közel egynegyedének életében fordul elő urtikáriás epizód. Gyermekkorban lényegesen ritkább. Különböző országokban végzett epidemiológiai vizsgálatok szerint a gyermeklakosság 3,4-5,4%-át érinti, a krónikus forma pedig ennek is csak mintegy 10%-a (1).


Az urtikária kezelésében elsőrendű a kiváltó okok megszüntetése. Amennyiben gyógyszeres kezelésre van szükség, a nemzetközi ajánlások új, második generációs, nem nyugtató hatású antihisztamint javasolnak, mint első választandó szert. Ha a szokványos dózisra megfelelő terápiás válasz nem jelentkezik, az antihisztamin adagjának négyszeresre emelését javasolják (2).


Ugyanezek az ajánlások gyermekek számára hasonló javaslatot tesznek azzal a megszorítással, hogy a dózist gyermekek részére adaptálni kell. Az első generációs antihisztaminok, amelyek korábban igen elterjedtek voltak, mellékhatásaik miatt egyáltalán nem javasoltak egyetlen allergiás kórkép kezelésére sem.


A bilasztin második generációs antihisztamin, az allergiás nátha és urtikária kezelésére. Inverz antagonista, igen szelektíven gátolja a H1, és alig vagy nem blokkolja az egyéb hisztamin, muszkarin vagy szerotonin receptorokat. Szájon át adva gyorsan felszívódik, közel 1,5 óra után eléri az ideális plazmakoncentrációt és a hatás kiváltása után gyorsan eliminálódik. Bizonyítottan nem metabolizálódik, szinte a teljes bevitt mennyiség (kb. 95%) változatlan formában kiürül.


1. ábra. A TEAEs (treatment-emergent adverse events) százalékos gyakorisága a bilasztinnal kezelt és a placebokontrollos csoportban. Egyik különbség sem szignifikáns. Egyetlen egyéb vizsgált paraméterben sem találtak különbséget. Így igazolódott, hogy a bilasztin már 2 éves kortól biztonságosan alkalmazható szénanátha és urtikária kezelésére.


Az elvégzett vizsgálatok, nemzetközi ajánlások egyértelmű megállapításokat tesznek. Szakítanunk kell tehát azokkal a helytelen szokásokkal, melyekból kiindulva allergiás betegségeknél valamilyen vélt előnyös tulajdonság alapján első generációs, szedáló antihisztamint alkalmazunk.


Gyermekgyógyászként olyan gyógyszert javasoljunk, amelynek biztonságos adásáról jól megtervezett, nemzetközi vizsgálatok alapján meggyőződtünk. A rendkívül jó hatékonysági és biztonságossági mutatókkal, megfelelő gyermekvizsgálatokkal rendelkező bilasztin 6 éves kortól elérhető allergiás betegeink részére.


Források
(1) Church MK, Weller K, Stock P, Maurer M. Chronic spontaneous urticaria in children: Itching for insight. Pediatr Allergy Immunol 2011: 22: 1–8.
(2) Church MK, Maurer M, Simons EF, et al. Should first-generation H1-antihistamines still be available as over-thecounter medications? A GA2LEN task force report. Allergy 2010: 65: 459–66.Berlin-Chemie/A. Menarini Kft.
2040 Budaörs, Neumann János utca 1.
Tel.: 23/501-301
LEN2018#14676#
A dokumentum lezárásának időpontja: 2018.07.11. | Érvényesség dátuma: 2019.07.11.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma