Magyar Radiológia - 2007;81(07-08)

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Zsákutcák

LOMBAY Béla

Nemrégiben Debrecenben jártam. A belváros az útjavítások miatt feldúlt állapotban volt, így igazi próbatételt jelentett gépkocsival közlekedni. A pontot az „i”-re az tette föl, amikor egy bizonyos utcát keresve befordultam a Csokonai Színház melletti mellékutcába. A befordulás után a térkép szerint az út három irányba ágazódik. A nagy meglepetés akkor ért minket, amikor láttuk, hogy mindhárom kis mellékutca felé a „zsákutca” tábla volt kitéve - szemmel láthatóan az útjavítások miatt - anélkül, hogy az utca elején erre utaló jelzés lett volna. Nem volt mit tenni, vissza kellett fordulni, ami nem kis nehézséggel, de sikerült, azonban a főútra már nem tudtunk kiérni egy éppen akkor bekövetkezett baleset miatt (több mint félórás várakozás).

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

A vastagbél óriásdiverticulumai

SARLÓS Géza, GARAMSZEGI Mária, GREXA Erzsébet

A vastagbélen igen ritkán kialakulhatnak 3-4 cm-nél nagyobb, akár 15-20 cm-es óriásdiverticulumok, amelyek komoly diagnosztikai nehézséget jelenthetnek.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Dentalis CT-vizsgálat

SZABÓ Tünde, BAGI Róbert, MONOKI Erzsébet, BANDULA Mihály

Napjainkban a modern fogászati és szájsebészeti beavatkozások, ezen belül is az enossealis implantátumok elterjedése szükségessé tette az állcsontok speciális vizsgálatát. Ezek az implantátumok jobbára fémből készülnek, amelyeket sebészileg az állcsontok állományába ültetnek és rögzítenek. Az általuk okozott műtermékek rontják a hagyományos röntgenvizsgálatok értékelhetőségét.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Sarcoidosis máj- és lépérintettséggel, hypercalcaemiával

TÓTH Mónika, WENINGER Csaba, MORÓ Zsuzsanna, SZOMOR Árpád

A sarcoidosis viszonylag gyakori, több szervet érintő megbetegedés. Mellkasi manifesztációja a leggyakoribb, de minden szervben jelentkezhet. Hasi elváltozások esetén ritkán merül fel sarcoidosis gyanúja.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

A poszttranszplantációs lymphoproliferativ betegség hasi és mellkasi manifesztációi gyermekekben négy esetünk kapcsán

VÁRKONYI Ildikó, NYITRAI Anna, MAGYAROSY Edina, RÉNYI Imre, SZEBERÉNYI Júlia, KIS Éva

A poszttranszplantációs lymphoproliferativ betegség transzplantált betegeken, másodlagosan alakul ki. Az immunszuppresszió csökkentésére és kiegészítő gyógyszeres terápiára általában jól reagál.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Új szűrő- és diagnosztikai központ Pécsett Dual source CT

BATTYÁNY István

Pécsett a térségi szűrő- és diagnosztikai központ átadásával ez év júniusában üzembe helyezték hazánk első 64 szeletes dual source CT-berendezését (Siemens Definition). De nézzük, mit is jelent valójában ez a technika, milyen előnyei vannak a képalkotó diagnosztikában!

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Röntgenberendezéseken végzendő mérések a minőség és biztonság érdekében. IV. interdiszciplináris fórum Budapest, 2007. november 8.

GÁSPÁRDY Géza

A fórum immár negyedszer került megrendezésre. A helyszín, akárcsak tavaly, a Budapesti Vásárközpont volt. A résztvevők létszáma megközelítette a százat. Dr. Porubszky Tamás fizikus tudományos főmunkatársnak, a rendezvény megálmodójának ezúttal is igen jelentős szerepe volt a szervezésben.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

A 21. Soproni Ultrahang Napok Sopron, 2007. október 4-7.

NAGY Endre, MOHAY Gabriella

A tavaly „elmaradt” soproni ultrahangnapok után 2007-ben ismét a szokásos helyen, a már jól bevált Lövér Szállóban találkoztunk, hogy megvitassuk az ultrahang-, a CT-, az MR- és a PET-vizsgálatokkal kapcsolatos új ismereteket. Az idei esemény a már megszokottnak mondható, nívós szakmai és kulturális élményt nyújtotta a résztvevőknek.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

VIII. Horvát-Magyar-Szlovén Radiológiai Szimpózium Vukovár, 2007. október 11-13.

VÁRADY Edit, TÓTH László

Vukováron került megrendezésre 2007. október 11-13. között a Horvát Radiológus Társaság, az eszéki Josip Juraj Orvosi Egyetem Radiológiai Klinikája és a vukovári kórház szervezésében, a magyar és a szlovén radiológustársaságok támogatásával a VIII. Horvát-Magyar- Szlovén Radiológiai Szimpózium.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

A Szabolcs utcai kórház Radiológiai Osztályának története A kezdetektől napjainkig, 1896-2007

FORRAI Gábor, LAKI András, BOHÁR László, FORNET Béla

Az Országos Gyógyintézeti Központ elődje, a pesti Izraelita Hitközség Alapítványi Közkórháza 1889. november 6-án kezdte meg működését mostani helyén, Budapest XIII. kerületében, a Szabolcs utcában. Röviddel a kórház felépülte után a Zsidó Kórház az elsők között (már 1896-ban) létesített röntgenosztályt, külön épületben, a későbbi Pathologiai Intézet helyén. Az osztály dokumentációja a hőskorból teljes egészében megsemmisült. Így korábbi visszaemlékezésekre kell hagyatkoznunk.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Hozzászólás a „Tíz körkérdés aktuális radiológiai dilemmákról” című fórumhoz

HORVÁTH Lajos

Tisztelt Szerkesztőség! A Magyar Radiológia 2007. 3-4. számában, a Fórum rovatban megjelent, a CT-vizsgálatokkal kapcsolatos kérdésekre, illetve a neves szerkesztőgárda tagjai által adott válaszokra szeretnék az alábbiakban reagálni. Előrebocsátom, hogy már hosszabb ideje nyugdíjban vagyok, de folyamatosan nyomon követem a diagnosztikában bekövetkezett változásokat, és gyakran elgondolkozom, hogy milyen eredménnyel járhatnak ezek az új lehetőségek. Véleményem tehát egyéni állásfoglalást tükröz, de nagyon remélem, hogy ez találkozik számos jelen és volt kollégám véleményével.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Mi lesz veled, neuroradiológia? Kerekasztal-konferencia a Magyar Neuroradiológiai Társaság XVI. kongresszusán Debrecen, 2007. október 27.

BERÉNYI Ervin

A kerekasztal-konferencia célja az volt, hogy megválaszolja a kérdést: az egyre több feladatot ellátó, fogyatkozó számú radiológus- neuroradiológus társadalom hogyan tud megfelelni a multidiszciplináris, szakmai villongásokat sem nélkülöző kihívásoknak a változó magyar egészségügyi „viszonyok” közepette. Meghívottként különböző szakmák (radiológia, nukleáris medicina, neurológia, idegsebészet, érsebészet) tanszékvezető egyetemi tanárai is aktívan részt vettek a kerekasztal-konferencián.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

A Magyar Neuroradiológiai Társaság XVI. kongresszusa és továbbképző tanfolyama Debrecen, 2007. október 25-27.

OSZTIE Éva

Ez évi kongresszusunk a Debreceni Egyetem új épületeinek egyikében kapott otthont, amely tökéletes hátteréül szolgált a legmodernebb témák jegyében elhangzó felkért, tanfolyami jellegű és tudományos előadásoknak.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Nemzetközi radiográfuskongresszus Málta, 2007. szeptember 6-8.

VANDULEK Csaba, PAVLIKOVICS Gábor

A II. Nemzetközi Radiográfus (II. Euro-Med Congress for Radiographers - E-MCR) Kongresszust 2007. szeptember 6-8. között rendezték meg, a 2005-ben Máltán tartott nagy sikerű, hagyományteremtő E-MCR folytatásaként. Idén a máltai turizmus fellegváraként ismert St. Juliens öbölben került sor a találkozóra. A 324 regisztrált résztvevő több mint 24 országból érkezett. Döntő többségük radiográfus volt, akiknek nemcsak a tudományos ismeretek bővítése, hanem a szakmán belüli fejlődés lehetséges irányvonalainak megvitatása is céljuk volt.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Továbbképző tanfolyam Prága, 2007. október 5-6.

KARLINGER Kinga

Magyar „küldöttség” vett részt a prágai Trilateral Refresher Course rendezvényén, a három „hivatalos” résztvevő (cseh, osztrák és szlovák) mellett negyedikként a program gazdája, Herwig Imhof professzor szíves invitálására, amelyért ezúton is köszönetet mondunk.

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Gergely István: Küzdelem - Új versek

LOMBAY Béla

Örömmel adunk hírt immár második alkalommal, hogy kedves radiológus kollégánk, barátunk, Gergely István a képalkotó diagnosztika napi feladatain kívül egy másféle művészettel, nevezetesen versírással is foglalkozik. Az elmúlt évben, 2006-ban megjelent első kötete után most Küzdelem címmel jelent meg a második gyűjtemény, amelyről Balázs Tibor ezt írja: „Küzdelem című versgyűjteményének üzenetét orvosi hivatásából is meríthette az alkotó, hiszen végig azt bizonyítja, hogy sem a szubjektum kiteljesedésének szintjein, sem a közösségteremtés terén nincs, nem lehet helye a közönynek, az apátiának.”

Magyar Radiológia

2007. DECEMBER 20.

Radiológia Második átdolgozott és bővített kiadás

LOMBAY Béla

Örömmel számoltunk be 2004-ben a Magyar Radiológia folyóiratban, hogy egy új, magyar nyelvű, mind az egyetemi oktatást, mind a szakorvosképzést szolgáló tankönyv (kézikönyv) jelent meg Magyarországon. Alig telt el három év és egy tartalmában, formájában újjászületett könyv került ismét kiadásra az eredeti szerkesztő és szerzők jóvoltából.