Magyar Radiológia - 2007;81(05-06)

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

Az MR-urográfia technikai aspektusai két eset kapcsán

HORVÁTH László, BOGNER Péter, NAGY Gyöngyi, BAJZIK Gábor, VANDULEK Csaba, REPA Imre

Az urogenitalis rendszer radiológiai diagnosztikájában sokáig az intravénás urográfiáé volt a vezető szerep, de az ultrahang és egyéb keresztmetszeti képalkotó módszerek bevezetése jelentős változást hozott ezen a téren. A modern (multislice) CT-vizsgálatok mellett egyre gyakrabban alkalmazzák az MR-urográfiás módszereket, amelyek az MR-képalkotás ismert előnyein túl a statikus és a dinamikus vizsgálat lehetőségeit kínálják.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

A hasnyálmirigy-átültetés napjainkban: indikáció, műtéti technika, szövődmények, képalkotó vizsgálatok és eredmények

NÉMETH Andrea, DOROS Attila, HARTMANN Erika, WESZELITS Viola, DABASI Gabriella, LANGER Róbert, MÁTHÉ Zoltán, JÁRAY Jenő

A diabetes mellitus krónikus micro- és macrovascularis szövődményekkel járó betegség. Napjainkban a pancreasátültetés az egyetlen, hosszú távon inzulinmentességet biztosító terápiás eljárás, ezért a kombinált vese- és hasnyálmirigy- átültetés jelenleg az optimális gyógymód juvenilis diabetesben és veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

Az MR-képalkotással vezérelt prostata-brachytherapia metodikai tervezése Az első magyarországi tapasztalatok állatkísérletes modellen

LAKOSI Ferenc, ANTAL Gergely, VANDULEK Csaba, KOTEK Gyula, KOVÁCS Árpád, GARAMVÖLGYI Rita, PETNEHÁZY Örs, HADJIEV Janaki, BAJZIK Gábor, BOGNER Péter, REPA Imre

A modern radikális sugárkezelés a prostatatumorban szenvedő, kis rizikójú betegeknél a radikális prostatectomia hatékony alternatívája lehet. Tanulmányunk célja az intézetünkben kidolgozott, MR-vezérelt transperinealis prostataintervenciós technika és a korai állatkísérletes eredmények bemutatása.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

Agyi perfúziós komputertomográfia az akut stroke ellátásában

BAGI Róbert, SZABÓ Tünde, MONOKI Erzsébet

Az utóbbi években elterjedt többszeletes (multislice) komputertomográfiás technológia lehetővé tette az agyi vascularis károsodások diagnosztikájában jól hasznosítható perfúziós komputertomográfiás vizsgálatok alkalmazását. A tanulmány célja a vizsgálat kivitelezésének ismertetése és a módszer jelentőségének bemutatása a sürgősségi betegellátásban, az agyi ischaemiás betegségek korai diagnosztikájában.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

Péter Mózes professzor elnyerte a professor emeritus címet

LOMBAY Béla

A Magyar Radiológusok Társasága nevében szeretettel gratulálunk a kitüntető címhez, és egyben jókívánságainkat fejezzük ki Péter professzor 70. születésnapja alkalmából. „Professzor emeritus címet az egyetemek szenátusai azoknak a nyugdíjba vonult egyetemi tanároknak adományozhatnak, akik a hazai és nemzetközi tudományos életben kiemelkedő oktatói, kutatói munkássággal rendelkeznek. A kitüntető cím feljogosítja viselőjét arra, hogy az aktív pályafutás után is részt vegyen az oktatásban, speciális kollégiumokat hirdessen, kutatómunkát folytasson. Tag lehessen az egyetemi kari bizottságokban, és megválasztható legyen az egyetem különböző testületeiben.” - E szavak kíséretével adta át az erről szóló okiratot dr. Nagy János, a Debreceni Egyetem rektora Péter professzornak a 2007. június 2-án tartott ünnepi nyilvános szenátusi ülésen.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

A nem tapintható emlőtumorok és az őrszemnyirokcsomók izotópos jelölése

MONOKI Erzsébet, VARGA Erika, SZABÓ Tünde, TARJÁN Tibor, PETRI István, ZS. TÓTH Endre, BAGDI Enikő, KRENÁCS László

A mammográfiás emlőrákszűrés eredményeinek is betudható, hogy megnövekedett a diagnosztizált malignus tumorok, illetve a sebészi eltávolítást igénylő, nem tapintható emlőelváltozások száma. A közleményünk célja, hogy bemutassuk a radioizotópos jelölés alkalmazását, a gamma-szonda használatát és eredményességét az őrszemnyirokcsomók azonosításában, valamint a nem tapintható elváltozások intraoperatív lokalizálásában.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

Campomeliás dysplasia praenatalis felismerése ultrahangvizsgálattal

NAGY Gábor, VRECZENÁR László

A campomeliás dysplasia egy jellegzetes csontosodási rendellenesség, amelyet a végtagcsontok rövidültsége és hajlottsága jellemez, külső megjelenését tekintve törpeséghez vezet.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

Jugulotympanicus glomustumor - egy ritka kórkép hétéves követése

SEBŐ Nóra, LÁZÁR István, SZÍGYÁRTÓ Mária, SÍPOS Gyula

A jugulotympanicus glomustumor ritkán előforduló, lassan növekvő, nehezen kezelhető elváltozás. Egy beteg hétéves követése során szerzett képalkotó diagnosztikai és klinikai tapasztalatainkat ismertetjük.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

A lábtő koalíciói felnőtt betegeinken

SZÁNTÓ Dezső

A coalitio tarsalis a láb középső és hátsó részének két vagy három csontja között kialakuló, rendellenes, csontos, porcos vagy kötőszövetes összeköttetés. Leginkább (90%) a calcaneonavicularis és talocalcanealis ízületekben fordul elő. Általában a második decenniumban észlelik, de számos gyermekkori és későbbi felnőttkori esetet is leírtak. Becslések szerint a népesség 1-2%-a érintett.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

Stressz

LOMBAY Béla

Az értelmező szótár szerint: a stressz a szervezet vagy pszichikum erős vagy gyakori megterhelésének hatására létrejött állapot. Selye János - akinek ez év január 26-án emlékezhettünk születése 100. évfordulójára - írta le az adaptáció általános szindrómáját, amellyel a szervezet a külső támadásokra reagál.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

XV. Gyermekradiológus Szimpózium és Továbbképzés Pécs, 2007. szeptember 6-8.

KIS Éva

A Magyar Radiológusok Társaságának Gyermekradiológiai Szekciója kétévenként rendez háromnapos, továbbképzéssel egybekötött szimpóziumot. Ebben az évben a pécsi gyermekklinika adott otthont az összejövetelnek, a szervező a klinika csapata volt Mohay Gabriella vezetésével. A helyszín a Baranya megyei közgyűlés impozáns díszterme volt. A program, beleértve az öszszefoglaló és a rövid előadásokat egyaránt, továbbképzésnek tekinthető. Magas színvonalú, szépen dokumentált, érdekes előadások hangzottak el, nemegyszer pergő vitát kavarva, amelyekből mindannyian tanultunk, gazdagodtunk.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

A Magyar Radiológus Asszisztensek XII. kongresszusa Kaposvár, 2007. június 28-30.

TIHANYI Gyöngyi, VANDULEK Csaba

A Magyar Radiológus Asszisztensek XII. kongresszusának a festők városa, Kaposvár adott otthont. A tudományos programok helyszíne a Kaposvári Egyetem volt. A rendezvényt 2007. június 28-án dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter nyitotta meg. Az ezt követő szekcióülésen kreditpontos továbbképző kurzusok hangzottak el „Képalkotás a sürgősségi ellátásban” címmel.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

A radiológus szakorvosképző iskola hallgatóinak felajánlása 1951. május 1. tiszteletére

MÓZSA Szabolcs

„Egészségügyi Kormányzatunk és az Orvos- Egészségügyi Szakszervezet radiológus szakcsoportja által 1949. júniusában indított kétéves röntgen- szakorvosképző tanfolyam ez év májusában befejeződik.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

„Csodafotográfiák” Szegeden

GYENES György

Sipos Lajos irodalomtörténész professzor, Babits- kutató, Babits Mihály című, 2003-ban megjelent könyvében a 36. oldalon a következőket írja: „…Az igazgató (a szegedi főreáliskolában) Homor István, természettan-, mennyiségtanszakosként az országban a legelsők között végzett kísérleteket röntgensugárral”1. Könyvében Sipos professzor több adatot nem közölt, és kérdésemre sem tudott bővebb felvilágosítást adni erről a fontos információról.

Magyar Radiológia

2007. OKTÓBER 20.

Több figyelmet!

GERGELY István, KOVÁCS Anita

Tisztelt Szerkesztőség! A Magyar Radiológia 81. évfolyam 3-4. számában dr. Kovács Anita és munkatársai által közölt, „A mesenterialis panniculitis képalkotó diagnosztikája” című írással kapcsolatban a következőkre szeretném felhívni a figyelmet: Sclerotisalo mesenteritis címmel dr. Varga Tamás és munkatársai közöltek egy esetismertetést a Magyar Radiológia 74. évfolyama 2. számában, amelyben a kérdéses kórkép radiológiai diagnosztikájának kérdéseit taglalták.