Magyar Radiológia - 2008;82(01-02)

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Osteoid osteoma: diagnózis és kezelési módok

SHOAIB Shaikh, LOMBAY Béla

Az osteoid osteoma olyan ritka, általában kicsi benignus csontdaganat, amely az általa okozott csontfájdalom miatt igényel valamilyen terápiás beavatkozást.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Az emlő betegségeinek vizsgálata szonoelasztográfiával Kezdeti tapasztalatok

BORBOLA György, KARDOS Klára, TASNÁDI Tünde

Az emlő betegségeinek nem invazív diagnosztikájában a közelmúltban jelent meg a körülírt elváltozások rugalmasságának ultrahangvizsgálata, a szonoelasztográfia. Magyarországon elsőként nyílt lehetőségünk a módszer klinikai kipróbálására. Célunk a metodika és az első tapasztalatok bemutatása.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Fedett stentek alkalmazása az arteria carotis interna extracranialis szűkületeinek ellátásában

SZÓLICS Alex, VÖRÖS Erika, SZTRIHA László, SZIKRA Péter, SZÓLICS Miklós, PALKÓ András

Az arteria carotis interna jelentős szűkületeinek ellátásában egyre gyakrabban használt kezelési eljárás a stentbeültetés. A növekvő klinikai tapasztalat és kifinomult technikai eszközök használata folytán a nagy centrumokban kevesebb a periproceduralis komplikáció. A komplikációk kétharmada postproceduralis, amit túlnyomórészt a stent hálóján keresztül történő embolisatio okoz. Az embolisatio megelőzése céljára a fedett stent alkalmazása látszik a legmegfelelőbbnek. Tanulmányunkban a fedett stentek alkalmazásának és hosszú távú követésének eredményeit mutatjuk be a magas embologenitású, extracranialis arteria carotis interna szűkületek kezelésében.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

A radiológus orvosok helyzetének elemzése Magyarországon 2007-ben

KIS Zsuzsanna, LOMBAY Béla

Gyakran hallható, hogy a radiológus szakorvosok száma folyamatosan csökken, a szakma „elöregedik”, előnytelen a férfiak és nők aránya

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Processus supracondyleus szindróma

PÓTA Zsuzsanna, HUSZANYIK István, KAZAI Sándor, RÓDE László

A processus supracondyleus ritkán előforduló, atavisztikus csontkinövés, amely az alagútszindrómákhoz hasonló tüneteket okozhat.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Egy gyermek sugárkezelésre felszívódó, rosszindulatú, intracranialis daganata

YEBOAH Alex, DZEFI-TETTEY Klenam

Our patient is a 9-year-old boy who was well until four months prior to admission to hospital following ataxia with persistent vomiting and later headaches. He was seen at the Sunyani Hospital in the northern part of Ghana and thereafter, referred to the neurosurgical department of the Korle-Bu Teaching Hospital, Accra. The patient, a class two pupil who lives with his parents, had no previous history of admission to hospital. On examination, he was ill-looking, though not pale, and afebrile. He was observed to be slightly wasted. He did not cough nor had dyspnoea. Chest radiograph was normal with uneventful cardiovascular system. He had ataxic gait and nystagmus, power was five in all limbs. Tone was slightly increased in the left lower limb. Laboratory data were nearly normal.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Minden másképp van

LOMBAY Béla

A cím egy Karinthy-novella címe, amit szívem szerint szóról szóra, teljes terjedelmében idéznék, mivel ma is élő tanulságokkal szolgál. Ehelyett csak néhány részletet írok le azzal a céllal, hogy a címben szereplő mondat tartalmát, tanulságát felhasználva villantsak fel képeket az ECR 2008 (az Európai Radiológus Társaság kongresszusa) bécsi eseményeiről.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Nobel-díjas tudósok- A képalkotó diagnosztika úttörői

KISS-TÓTH Emőke, KUN Gáborné, LOMBAY Béla

A radiológia az elmúlt több mint száz év egyik orvosi sikertörténete. Az X-sugárzást szinte felfedezésétől kezdve használják a diagnosztikában, hiszen ez volt az első olyan eljárás, amellyel műtét nélkül bele lehetett látni az élő emberi szervezetbe.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

A nőgyógyászati daganatok radiológiai diagnosztikai és terápiás újdonságai ONCO UPDATE, 2008

FORRAI Gábor, BODOKY György

A nőgyógyászati daganatok radiológiai diagnosztikájának új eredményei kerülnek bemutatásra, az egyes képalkotó és intervenciós módszerek mai helyének ismertetésével. A 2007. év szakirodalmát tekintettük át a következő témakörökben: cervixcarcinoma, endometriumcarcinoma, ovariumcarcinoma, a kismedence általános és speciális képalkotása, az uterusmyomák ablatiójának különböző módszerei: embolizáció és nagy energiájú fokuszált ultrahang.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Lányi Márton-díj, 2007 A díjazott: dr. Milics Margit

GÖBLYÖS Péter

A Magyar Radiológusok Társasága Emlődiagnosztikai Szekciójának közgyűlésén, 2007. november 17-én nyújtotta át dr. Forrai Gábor, a Pro Radiologia Alapítvány titkára a kitüntető okiratot és jutalmat a Lányi Márton-díj ez évi kitüntetettjének, dr. Milics Margit főorvosnak. A díjat idén második alkalommal ítélték oda, az első kitüntetett dr. Riedl Erika főorvos volt.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

A Radiológiai Szakmai Kollégium ülései

PALKÓ András

2007. DECEMBER 12. A kollégiumi ülésen egyetlen napirendi pont szerepelt: a 2007. évi szakfelügyelő főorvosi akkreditációs anyagról szóló beszámoló meghallgatása és megvitatása.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

A Radiológiai Szakmai Kollégium 2007. évi tevékenysége

PALKÓ András

A Radiológiai Szakmai Kollégium tevékenységét mindvégig a Magyar Radiológusok Társasága vezetőségével és szekcióival, a szakfelügyelő főorvosi apparátussal, az OEP és az Egészségügyi Minisztérium vezetőivel és munkatársaival, illetve a társkollégiumokkal együttműködésben végezte. Munkánk során az elfogadott munkaterv megvalósítása mellett folyamatosan reagálni kellett az időközben érkező kérésekre, feladatokra is.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

A Radiológiai Szakmai Kollégium 2008. évi munkaterve Szeged, 2008. január 22.

PALKÓ András

A szakmai kollégium munkatervét az alábbi pontokban határoztuk meg: - CT-műveleti leírások elkészítése. - MR-műveleti leírások elkészítése. - Állásfoglalás kidolgozása: - a nőgyógyászati betegségek képalkotó diagnosztikájával, - az MR-mammográfiával, - a kardiológiai CT- és MR-vizsgálatokkal, - a mélyvénás thrombosis képalkotó diagnosztikájával kapcsolatban.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Dr. Köteles György, a gyermekradiológia doyenje 80 éves

HARMAT György

Köteles György 1927 augusztusában született Kalocsán. Édesapja orvosként dolgozott Tatabányán. Orvosi tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetemen fejezte be 1952-ben, 1956-ban pedig megszerezte a radiológus szakorvosi képesítést.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

XIV. Szent Agáta Mammológus Nap Budapest, 2008. február 2.

PETRI Klára

A Magyar Onkológusok Társaságának Mammológiai Szekciója, a Magyar Rákellenes Liga és az Országos Onkológiai Intézet Tudományos Bizottsága szervezésében idén 14. alkalommal gyűltek össze az emlőrák diagnózisával és kezelésével foglalkozó szakemberek, hogy Szent Agátára (vagy Ágotára) emlékezve a DCIS (ductal in situ carcinoma) diagnosztikájának és kezelésének jelenlegi állásáról és aktuális problémáiról cseréljenek eszmét.

Magyar Radiológia

2008. MÁRCIUS 22.

Dr. Kéki Miklós 1938-2007

NAGY Gyöngyi

Kéki Miklós 1963-ban szerzett diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Végzése után az egyetem röntgenklinikáján kapott állást. 1971-ben pályázattal került kinevezésre a Győr-Sopron Megyei Kórház I. Sz. Radiológiai Osztályára radiológus szakorvosként.