Magyar Radiológia - 2003;77(04)

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Placebohatás

LOMBAY Béla

A placebo olyan terápiás célú beavatkozás, amelyet betegségek gyógyítására vagy tünetek enyhítésére alkalmaznak annak teljes vagy részleges tudatában, hogy a kezelt állapotra nem fejt ki specifikus hatást.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Cheirospondyloenchondromatosis

IGNYS Anna, MALGORZATA Krajewska-Walasek, MARIKOVA Olga, IVO Marik, KAZIMIERZ Kozlowski

A cheirospondyloenchondromatosis (CHE) elnevezés Spranger és munkatársaitól származik. A betegség generalizált, meghatározott típusú enchondromatosist jelent, amely enyhe vagy közepes fokú törpeséggel, a kéz és a láb rövidségével, gyöngyfüzér jellegű ujjakkal, prominens nagyízületekkel és gyakran mentális retardációval jár együtt.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Pyeloureteralis stenosis miatt operált csecsemők hosszú távú követése ultrahang- és izotópvizsgálatokkal

KIS Éva, NYITRAI Anna, VÁRKONYI Ildikó, BÁRTFAI Katalin, GYÖRKE Tamás, MÁTTYUS István, VEREBÉLY Tibor

A szerzők pyeloplasticán átesett csecsemők posztoperatív követése során azt vizsgálták, hogy változott- e az operált vese morfológiai képe és működése, továbbá hogy észlelhető-e obstrukció.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Lobularis neoplasiával társult sugaras heg az emlőben

ERDŐSI Éva, HERTELENDY Ágnes, GREXA Erzsébet, ANGA Béla, VARGA Zoltán

A szerzők egy 55 éves nőbeteg emlőelváltozását ismertetik, amelynek morfológiai képe differenciáldiagnosztikai nehézséget okozott.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

A foszforlemezes röntgenfelvételi rendszer és a PACS használatával szerzett tapasztalataink

BARTA H. Miklós, BERENTEY Ernő, FORNET Béla, FORRAI Gábor

Tanulmányunkban bemutatjuk a digitális radiológia alkalmazását és ismertetjük tapasztalatainkat. Osztályunkon 1999 szeptembere óta a hagyományos felvételek és gasztroenterológiai vizsgálatok célzott képei kizárólag foszforlemezre készülnek. A leletezés két munkaállomáson zajlik. A klinikusoknak hat, Windows alapú képvisszanéző állomás áll a rendelkezésére a külső intézetekben. Az adat- és képforgalom lebonyolítása szerveren keresztül történik, a hosszú távú adattárolás pedig magnetooptikai lemezeken.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Az orvosfizikus szakmai és jogi felelőssége

KÁLMÁN László, GÁSPÁRDY Géza

A cikk szerzője, Chomicki úgy érzi, néhány magyarázó szóval tartozik az olvasóknak. Eddig az International Organization for Medical Physics (IOMP) elnökétől azt várták, hogy időről időre jelentést írjon a Nemzetközi Orvosfizikai Szervezet tevékenységéről, amelyet a Medical Physics World egyes számaiban publikálnak. Ehelyett ő azt javasolja, hogy az olvasók vessenek fel orvosfizikai, elméleti és gyakorlati problémákat, amelyeket megvitathatnak. Nagyon örülne, ha elküldenénk kommentárjainkat, kritikáinkat és javaslatainkat.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Sugárterápia

GYENES György

Az emlőmegtartó műtét után az egész emlőt magában foglaló besugárzás célja a műtéti terület közvetlen közelében esetleg visszamaradt vagy az emlő más részében elhelyezkedő, okkult daganatsejtek elpusztítása. Újabb vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a recidívák 65-100%-a ugyanabban a kvadránsban keletkezik, mint ahol az első daganatot észlelték. Ez az adat indított annak a kérdésnek felvetésére, hogy indokolt-e az egész emlőt besugározni.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Az Európai Gyermekradiológus Társaság 40. kongresszusa Genova, 2003. június 2-6.

KIS Éva

Az Európai Gyermekradiológus Társaság (ESPR) ez évi, genovai kongresszusát kétnapos továbbképző kurzus előzte meg. A szakma jeles képviselői harmincperces összefoglaló előadásokat tartottak a mellkas, a musculoskeletalis rendszer, a húgyúti rendszer, a gastrointestinalis rendszer és az idegrendszer radiológiája, továbbá a vascularis és intervenciós radiológia témaköréből. Örömmel hallottuk Patai Zoltán (Szaúd-Arábia) színvonalas előadását az anyagcsere-betegségek neuroradiológiai képalkotásáról. A legtöbb újdonság a vascularis és intervenciós radiológia területéről hangzott el.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Sikerrel zajlott az ESGAR kongresszusa Budapesten

MESTER Ádám

Az ECR (European Congress of Radiology) legnépesebb szubdiszciplináris társasága, az 550 tagot számláló ESGAR (European Society of Gastrointestinal and Abdominal Radiology) 2003. június 17-21. között a Budapest Kongresszusi Központban rendezte eddigi történetének legnagyobb kongresszusát, amelyre közel ezer résztvevő jött el. A magas részvételi arány nemcsak a nívós szakmai program vonzerejének volt köszönhető, hanem annak is, hogy a közép- és kelet-európai résztvevőknek lényegesen alacsonyabb részvételi díjat kellett fizetniük. Ők tették ki a 44 országból idelátogatók 20%-át.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Új perspektívák az ultrahangdiagnosztikában Beszélgetés William Lees professzorral

HARKÁNYI Zoltán

- Az ESGAR kongresszuson tartott összefoglaló előadásában az ultrahang-diagnosztika legújabb technikai fejlesztéseiről adott áttekintést. Kérem, emelje ki azokat, amelyeket a klinikai gyakorlatban a legfontosabbaknak tart. - A legjelentősebb technikai fejlődés az ultrahang- berendezések számítógépes rendszerét érinti. Az új csipek bevezetésével a számítógép lényegesen kisebb lett, de nemcsak a komputerek mérete csökkent, hanem a transzducereké is. Kisebb, katéter alapú transzducerek jelentek meg, illetve az intraoperatív vizsgálatokhoz használható új transzducereket fejlesztettek ki.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Forrai Jenő szellemi hagyatéka Gondolatok halálának 10. évfordulóján

GÖBLYÖS Péter

Forrai professzor emlékének tisztelegve tekintsük át, mi az, amit szellemi kincstárából ránk hagyott! Életének fő műve az úgynevezett Csákány-Forrai, a radiológiai diagnosztika részletes kézikönyve1. A kétkötetes könyv legjobb fejezeteinek egyikét ő írta a csontok radiológiai diagnosztikájáról, és a szerkesztés munkájában is részt vett.

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Holbok Sándor emlékére 1935-2002

BARSAI János, SOMORJAI Péter

Halálának első évfordulóján Holbok Sándorra, az Országos Röntgen- és Sugárfizikai Intézet volt főmérnökére emlékezünk. 1935-ben született Pestszentlőrincen. Középiskolába Makón járt, egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán végezte. 1959-ben kapott villamosmérnöki oklevelet. 1959. május 18-tól 1971. május 15-ig a Röntgen- és Kórháztechnikai Vállalat mérnöke volt.