Magyar Radiológia - 2003;77(05)

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

Gyermekradiológia

LOMBAY Béla

Szűkebb „családom”, a gyermekradiológusok unszolásának eleget téve választottam e jegyzet témájául a gyermekradiológiát. A választás nem volt nehéz, mert több aktualitás is okot adott rá. A legfontosabb hazai hír, hogy a mintegy 15 éves, számos alkalommal megújított kérelem végre meghallgatásra talált: a gyermekradiológia ráépített szakvizsgaként polgárjogot nyert hazánkban is.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

Az ultrahang nem sztetoszkóp!

HARKÁNYI Zoltán

A hordozható, kisméretű ultrahangkészülékek megjelenése új lehetőségeket nyitott az ultrahang-diagnosztikában. Világszerte irodalmi vita alakult ki ezeknek a berendezéseknek a megfelelő használatáról, illetve az alkalmazással megjelenő újabb problémákról. A dolgozat röviden áttekinti a módszer előnyeit, főbb indikációit és korlátait is.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

Az első ultrahangvizsgálat szerepe a hilaris cholangiocarcinoma diagnosztikájában

LUKOVICH Péter, WINTERNITZ Tamás, KÁRTESZI Hedvig, ILLYÉS György, KUPCSULIK Péter

A hilaris cholangiocarcinoma (Klatskin-tumor) ritkán okoz mechanikus icterust, ezért a kivizsgálás során ritkán gondolnak rá. A diagnózis felállítását nehezíti a daganat kis mérete és a májhilus egyéb képleteinek közelsége, amelyek miatt magát a tumort az esetek jelentős százalékában nem sikerül kimutatni a képalkotó vizsgálatokkal.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

Peritonealis encapsulatio szövődése lipophag- és idegentest-granulomával

SZÁNTÓ Dezső, SZŰCS Gabriella, DITRÓI Edit

A peritonealis encapsulatio során a cseplesz és a mesocolon között kialakult, járulékos fülkébe vékonybélkacsok tokosodnak be. Egyik oka ritka fejlődési rendellenesség.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

A CT- és MR-vizsgálatok lehetőségei a szénhidrogén-kutatásban

BOGNER Péter, FÖLDES Tamás, ZÁVODA Ferenc, REPA Imre

A humán diagnosztikában használt keresztmetszeti képalkotó módszereket geológiai mintákon alkalmaztuk, hogy megállapítsuk morfológiai és funkcionális jellemzőiket. Olyan CT- és MR-metodikák kidolgozása volt a célunk, amelyekkel bizonyos kőzetfizikai paraméterek meghatározhatók és a kőzetmorfológiával korreláltathatók.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

A Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetének bemutatása

LOMBAY Béla

A Kaposvári Egyetem 1990-ben alapította a Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetet, amelynek hármas feladata oktatói, kutatói, valamint egészségügyi szolgáltatói tevékenység, nagy értékű képalkotó diagnosztikai (CT-, MR-, ultrahang-), valamint sugárterápiás (lineáris gyorsítók, szimulátor, afterloading) berendezések alkalmazásával.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

XIII. Gyermekradiológus Szimpózium Balatonszéplak, 2003. augusztus 28-30.

VÁRKONYI Ildikó

A Gyermekradiológus Szimpóziumot kétévenként rendezi meg a Magyar Radiológusok Társasága Gyermekradiológiai Szekciója. A két és fél napos kongresszuson mintegy kilencvenen vettek részt. Az előadások hét témakörben (Gasztroenterológiai radiológia; Hematológiai és musculosceletalis radiológia; Húgyúti radiológiai diagnosztika; Neuroradiológia; Szakmapolitika; Módszerek és egyéb témák) hangzottak el.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

Utazás a jelenből a jövőbe Röntgenasszisztensként Dániában Viborg, 2002. március 18-május 13.

GERGELY Márta

Kórházunk 2001-ben megnyert egy pályázatot a Leonardo Mobilitási Program keretében. E projekt célja az Európai Unióba igyekvő országok szakembereinek nyelvi és szakmai képzése a különböző szakterületeken, külföldi tanulmányutak segítségével. A program keretében öt dolgozó Németországban, öt pedig Dániában tölthetett el nyolc-nyolc hetet. Az utat három hónapos nyelvi felkészítés előzte meg.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

Egészségpolitikai ábécé

SZÁNTÓ Dezső

Egészségpolitikának az egészségügy fejlesztésének módját, irányát, ütemét, működését, szervezését és vezetését meghatározó, egy kitűzött időtartamot átfogó irányelvek és célkitűzések rendszerét nevezzük. Az egészségpolitika kormányzati ciklusoktól független, rendszerelvű folyamat.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

Elhunyt dr. Csákány György 1920-2003

Ismét gyászol a magyar radiológusok közössége, hiszen távozott közülünk szakmánk egyik ismert és elismert személyisége, nagy öregje, Csákány György egyetemi tanár. Alig néhány hónapja még a 82. születésnapját köszöntő cikket olvashattuk e folyóirat lapjain, most pedig az a sokkal hálátlanabb feladat jutott e sorok íróinak, hogy végső búcsút vegyenek szeretett és tisztelt profeszszoruktól.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

Lányi Márton: Brustkrankheiten im Mammogramm Springer, 2003.

GÖBLYÖS Péter

Lányi Márton, a mammográfia magyarországi úttörője, újabb, német nyelvű könyvben foglalja össze rendkívül gazdag és sokszínű anyagából levont újabb tapasztalatait. Korszerű ismereteket közöl, tömören, világosan kitűnő arányérzékkel. A hagyományos mammográfia mellett különösen nagy súlyt helyez a patomorfológiai kép elemzésére.

Magyar Radiológia

2003. OKTÓBER 20.

Az MRT vezetőségének tájékoztatója a tagsági díjakról 2003-ban

A Magyar Radiológusok Társasága 2003. évi közgyűlése határozott arról, hogy a tagdíjfizetési fegyelmet javítani fogja. (A határozatot a Magyar Radiológia 2003. júniusi számában olvashatták.) Az intézkedést elsősorban az indokolta, hogy a társaság kiadásai évről évre jelentősen növekednek, míg a bevételi források ezzel nem tartanak lépést.