Ideggyógyászati Szemle - 1970;23(4)

Ideggyógyászati Szemle

1970. ÁPRILIS 01.

A hazai psychiatria fejlődése felszabadulásunk óta és fejlesztésének irányelvei

DR. ORTHMAYR Alajos

A felszabaduláskor, mint az ország és fővárosunk, ugyanúgy romokban hevert az amúgyis korszerűtlen psychiatriai ellátásunk is. Intézményeink nagy része lebombázva, feldúlva, felszerelés nélkül maradtak, vagy jobb esetben más egészségügyi célokra lettek felhasználva. 1942-es adatok szerint akkor 7916, 1945-ben 3017 volt a psychiatriai ágyak száma. Igaz, a psychiatriai ágyak iránti szükség ekkor nem volt nagy, mert az addig ápolt betegek szétszéledtek, éhen haltak, járványos betegségek pusztították el őket. Természetes, hogy a felszabadulás után közvetlenül, a hatalmas politikai és gazdasági feladatok mellett egészségügyi vonatkozásban a járványok kelet- kezését volt a legfontosabb megakadályozni: a kiütésestyphust, a typhust meg- fékezni; a legalapvetőbb gyógyszereket biztosítani, a szétzilált egészségügyi hálózatot kellett újjászervezni, megindítani. Helyi kezdeményezések alapján, sokszor hősi akarással és helytállással természetesen megindult az elmeosztályok újjászervezése, a betegek ellátása.

Ideggyógyászati Szemle

1970. ÁPRILIS 01.

A gyermekkori epilepsiás characteropathia okairól II.

DR. KISZELY Katalin

A szerző rövid irodalmi áttekintés után 336 tartós magatartási rendellenességet mutató epilepsiás beteg adatait dolgozza fel. Választ keres arra, melyek azok a tényezők, melyek az epilepsia és characteropathia kialakulásáért felelőssé tehetők. Úgy találta, hogy a primaer és secundaer organikus cerebralis laesio szerepe a legfontosabb. Psychés tényezők másodlagos tüneteket okozva súlyosbítják és szinezik az organikus eredetű characteropathiákat, ill. neurotikus tünetkép- ződéshez vezetnek. Tartósan nagy adagban, nem megfelelő kombinációban szedett gyógyszer ugyancsak hozzájárulhat characteropathiás vonások kiéleződéséhez. Constitutionalis factorok szerepe az esetek egy részében nem látszik lényegesnek. A felsorolt factorok töhhnyire együttesen, de esetenként más arányban szerepelnek. Epilepsiás gyermek kezelése az összes kórokozó tényezők figyelembevételével kell hogy történjék.

Ideggyógyászati Szemle

1970. ÁPRILIS 01.

Emberi tumoros agyszöveti aminosavak tanulmányozása vékonyréteg chromatographiás módszerrel

MOLNÁR Gyula, GÖDÉNY Sára

A műtéti anyagból, gyors fagyasztott metszetek feldolgozásával tanulmányoztuk a cerebralis tumor szöveti aminosavakat. Módosított vékonyréteg-chromatographiás módszert alkalmaztunk. Kétdimenziós és egydimenziós, Chromoscannal regisztrált chromatogrammok összehasonlító vizsgálatával és a histologiai kép felhasználásával az összaminosav szintben és az egyes aminosavakban mutatkozó eltérés alapján chromatogramm typusok voltak elkülöníthetők. A vizsgálatok szerint az egyszerű vékonyréteg-chromatographiás módszer is alkalmas a tumor-szöveti aminosav áttekintő tanulmányozására, amely a további részletes bonyolult biochemiai vizsgálatokhoz adhat jó tájékoztató adatokat.

Ideggyógyászati Szemle

1970. ÁPRILIS 01.

A terápiás közösségről

DR. FÜREDI János

A szerző ismerteti a hazánkban még nem alkalmazott Therapiás Közösség módszerét és az Országos Ideg és Elmegyógyintézetben történt kísérleti bevezetését. Alkalmasnak tartja a módszert a therapiás milliő megváltoztatására, a jobb interperszonális kapcsolatok kialakítására az osztályon és a betegek megfelelő adaptatiós sémáinak kialakítására egyaránt.

Ideggyógyászati Szemle

1970. ÁPRILIS 01.

Absorptiós vizsgálatok intraventricularisan adott radioizotópokkal

DR. PARAICZ Ervin, DR. SIMKOVICS Miklós

Szerzők intraventricularisan adott radioaktív anyagok absorptióját vizsgálták normális és hydrocephalusos csecsemőkön. A RIHSA eltűnését az agykamrákból hydrocephalusban meglassultnak találták, az occlusiv formánál a legkifejezettebben. Bevezették 85Kr és 133Xe izotóniás oldatának intraventricularis alkalmazását az absorptio tanulmányozására. Ezen anyagok effectiv felezési idejét normális csecsemőn 4,5 percnek találták, hydrocephalusos csecsemőkön 27-95 percnek. Az absorptio ütemét nem befolyásolta számottevően az intracranialis nyomás változása vagy a ventriculoatrialis shunt-műtét. Kettős jelzéssel kimutatták, hogy különböző anyagok absorptiója egy betegen lehet különböző mértékben akadályozott.

Ideggyógyászati Szemle

1970. ÁPRILIS 01.

Subacut széntetraklorid-mérgezés EEG vizsgálattal diagnostizált esete

DR. AVAR Pál

A szerző egy subacut széntetraklorid mérgezést elszenvedett betegének kórtörténetét ismerteti, akinél a diagnosist elsősorban EEG vizsgálattal sikerült felállítani. A kórismét a betegnek a munkavégzés során tett saját észlelései, az üzemben végzett helyszíni szemle, a belgyógyászati és otoneurologiai vizsgálatok, valamint a klinikai állapot javulásával párhuzamosan normálissá vált agyi elektromos tevékenység támasztották alá. Végezetül a szerző hangsúlyozta, hogy az orvosi köztudatban elsősorban máj- és vese-parenchymát károsító hatásáról ismert széntetraklorid ugyanúgy károsíthatja az idegrendszert is, mint bármely más lipoid-oldékony szerves oldószer.

Ideggyógyászati Szemle

1970. ÁPRILIS 01.

Neuralgiform fájdalmak kezelése a nervus maxillaris és a ganglion sphenopalatinum együttes blockirozásával

DR. SZABÓ György, DR. HOFFMANN János, DR. SOÓS Károly

A szerzők a nervus maxillaris és a ganglion sphenopalatinum együttes Sevenálos blockirozását végezték a canalis sphenopalatinumon keresztül. Új eljárásukat II. ági trigeminus és más, erre a területre localisálódó neuralgiform fájdalmak esetében, 21 betegnél alkalmazták. 50%-os sikerről számolnak be, eljárásuk után eddig semmiféle szövődmény nem jelentkezett. Az eljárást egyszerű és veszélytelen volta miatt a fenti betegségek esetén esetleges más műtéti beavatkozások helyett ajánlják.

Ideggyógyászati Szemle

1970. ÁPRILIS 01.

HELYREIGAZÍTÁS

Az Ideggyógyászati Szemle 1969. 10-12. számában megjelent „Elektromyographiával controllált relaxatio, és Nivalin decurarisatio" című közleményben a 485. oldalon sajnálatos értelemzavaró hiba fordul elő, a következő mondatban: A nem-depolarisáló izomrelaxánsok mind gátolják a cholinesterase enzimet, ezáltal lehetővé teszik az acety lcholin molekulák felgyülemlését és javítják az inger áttevődését a neuromuscularis véglemezen. A mondat helyesen így hangzik: A nem-depolarisáló izomrelaxánsok antidotumai mind gátolják a cholinesterase enzimet, ezáltal lehetővé teszik az acetylcholin molekulák felgyülemlését és javítják az inger áttevődését a neuromuscularis véglemezen.