Hírvilág

Jó híreket várnak a malária oltóanyagról szóló amerikai konferencián

2011. AUGUSZTUS 15.


A világ minden részéről érkező tudósok és orvosok kedden kezdték meg konferenciájukat Washingtonban, hogy számba vegyék a malária elleni védőoltás fejlesztésében elért előrelépéseket. Jó hírek várhatók.

„Az emberek izgatottak, hogy végre lehet egy olyan oltóanyagunk, amelyet öt éven belül engedélyeznek és használni kezdenek. Ez óriási előrelépés a hosszú ideje tartó sziszifuszi küzdelemben” – nyilatkozta Gwynne Oosterbaan, a Global Health Strategies nemzetközi tanácsadó cég elnökhelyettese. „Már látjuk a fényt az alagút végén.”Az összejövetel egyik sztárja az RTS,S malária elleni oltóanyag.

Az RTS,S oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát nagyszabású, III. fázisú kísérletekkel tesztelik hét afrikai országban, Burkina Fasóban, Gabonban, Ghánában, Kenyában, Malawiban, Mozambikban és Tanzániában.

A kísérletekben várhatóan 16 ezer gyermek és csecsemő vesz részt. A 2008-ban nyilvánosságra hozott II. fázisú kísérletek eredményei azt mutatták, hogy az RTS,S 53 százalékos hatékonyságot ért el a klinikai falciparum malária ellen kisgyermekekben, akik a legsebezhetőbbek a szúnyogcsípés útján terjedő betegséggel szemben. Az oltóanyag csecsemőkben közel 65 százalékos hatékonysággal szerepelt.

Amennyiben sikeresen zárul, a III. fázisú kísérlet és a vakcina engedélyeztetése után megszülethet a malária elleni védőoltások új generációja, amely legalább 50 százalékos hatékonyságú a súlyos betegség és a halálozás ellen, és amelynek hatása egy évnél tovább tart.

„Ez a vakcina gyakorlatilag 25 éve készül, és az élet különböző területeiről számos ember erőfeszítésére volt szükség ahhoz, hogy létre jöhessen” – mondta Oosterbaan.A konferencia vezérszónokai között lesz Christian Ockenhouse és Thomas Ritchie, akik az amerikai hadsereg malária elleni kezdeményezéseiről számolnak meg, valamint a GSK kutatója, Joe Cohen, az RTS,S egyik fejlesztője.A világ népességének több mint harmada van kitéve a maláriafertőzés veszélyének. A betegség évente mintegy 900 ezer ember halálát okozza. A falciparum malária a szúnyogcsípés útján terjedő betegség leghalálosabb formája.

A washingtoni konferencia szervezői szerint minden év minden napjának minden órájában körülbelül 200 ember hal meg malária következtében, a többségük afrikai gyermek. A malária a társadalmi-gazdasági fejlődés egyik legsúlyosabb akadálya Afrikában. Egy hatékony oltóanyag kifejlesztése rendkívüli mértékben felgyorsítaná e negatív hatás csökkentését.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.