Hírvilág

Javítható a szülési prognózis a periodontalis betegségek kezelésével?

2011. AUGUSZTUS 15.

A terhes nők esetében fennálló periodontalis betegségek a magzat számára rossz prognózissal, többek között a koraszülés nagyobb kockázatával járnak. Amerikai kutatók most utánajártak, hogy a fogínybetegségek egyszeri, konzervatív kezelésével csökkenthető-e a koraszülések aránya.

A kutatók 1806, periodontalis betegségben szenvedő várandós nőt véletlen besorolás szerint két csoportba osztottak: az első csoport tagjai a 24. gestatiós hét előtt fogászati kezelésben részesültek (szülés előtti kezelési csoport), a másik csoport esetében a szülés után végezték el a kezelést.

A két csoport jellemzői hasonlóan alakultak, kivéve azt, hogy a szülés előtt kezelt csoportban jelentősen többen számoltak be a terhesség ideje alatti alkoholfogyasztásról.

Összességében nem tapasztaltak szignifikáns különbséget a szülés előtt és az utána kezelt csoport között egyik súlyos szülészeti vagy újszülöttkori komplikáció szempontjából sem (beleértve a koraszülést is). Ezen túlmenően, noha a szülés előtt kezelésben részesült nőknél a szülés után enyhébb lefolyású fogínybetegség mutatkozott, 40%-uknál a fogínybetegség még súlyosbodott is.

A fentiek alapján az egyszeri periodontalis kezelés nem javította a szülési prognózist, de gyakran még a fogínybetegség progresszióját sem állította meg. A tanulmány szerzői több lehetséges magyarázatot találtak a kezelés hatásának hiányára, a periodontalis betegséget a bakteriális vaginosishoz hasonlítva – ez is a koraszülés kockázati tényezője, függetlenül attól, hogy kezelik-e vagy sem. A szerzők álláspontja szerint megfontolandó lenne néhány nagyobb esetszámú vizsgálat elvégzése.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Obstet Gynecol 2009 Sep; 114:551.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Melanoma és anyaság

A terhesség alatt és a szülés utáni hat hónapban nagyobb a melanoma kockázata, azonban a daganatos betegség után létrejött terhesség esetén a szokásnál nagyobb a túlélési arány.

Hírvilág

A terhességgel kapcsolatos migrén fokozott stroke-kockázatot jelez

A szülés körüli időszakban jelentkező migrén nagy mértékben növelte az ischaemiás stroke kockázatát, sőt a többi cardiovascularis eseményét is.

Klinikum

Az Infektológiai Szakmai Kollégium és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet állásfoglalása

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a két testület állásfoglalását .

Hírvilág

Perinatalis szövődmények és az első trimester eseményei

Anyai tényezők befolyásolják a magzat korai növekedését, ez pedig a szülés körüli szövődmények kockázatát.

Hírvilág

Komoly veszélyben vannak az elhízott anyák magzatai

Az elhízott anyák gyermekeiben gyakoribbak a veleszületett fejlődési rendellenességek. Lehetséges, hogy 100-ból 1 elhízott anya közvetlenül az elhízás miatt fog súlyos anomaliában szenvedő csecsemőt szülni.