Hírvilág

Az intelligens amerikai katonák tovább élnek – a leszerelés után is!

2011. AUGUSZTUS 15.

„Eredményeink szerint a mért intelligenciahányados nem teljes mértékben magyarázza az egészség terén tapasztalt különbségeket, de minden bizonnyal nagy szerepet játszik ebben – különböző mechanizmusok útján” – írják a European Heart Journal eddig csak elektronikus formában közölt vizsgálat szerzői, dr. G. David Batty és munkatársai, a glasgowi University of Scotland kutatói.

A közleményt kísérő szerkesztőségi állásfoglalás szerzői, az angol University College London munkatársai, dr. Michael Marmot és dr. Mika Kivimäki véleménye szerint az újfajta módszerekkel újszerű kérdésekre választ kereső vizsgálat „eredményei kihívóak, … [de] rávilágítanak, hogy ami az elmében történik, akár az anyagi világból származik, akár a társadalmi szférából, azt figyelembe kell venni, hogy megértsük, milyen módon befolyásolják a társadalmi-gazdasági körülmények az egészséget és a jóllétet.”

A statisztikai modellek erejét javítja az IQ figyelembe vétele
Amint ismert, társadalmi és gazdasági tényezők hatással vannak az egészségi állapotra. Ezt a hatást kiküszöbölendő, korrekciót szokás végezni a mérhető, a jövedelemben, a társadalmi statusban, a viselkedésben és a pszichés tényezőkben mutatkozó különbségek szerint, és ez valóban csökkenti, de egyáltalán nem szünteti meg a betegségek, főleg a cardiovascularis kórok és a halálozás társadalmi meghatározottságát.

A szerzők azzal érvelnek, hogy a maradék, eddig nem mért tényezőket kell keresni az egészség-betegség társadalmi-gazdasági okai között, ilyen például az intelligenciahányados (IQ).

A szerzők a vietnami háborúban szolgált amerikai katonák egyik csoportját vizsgálták, akikről kivételesen szerencsés módon igen sok adat állt rendelkezésre: a fiatalkori és az aktuális jövedelem, a munkaköri presztízs és az iskolázottság, kilenc lényeges cardiovascularis kockázati tényező és az esetleges halálesetek oka.

Relatív egyenlőtlenségi indexnek nevezik azt a statisztikai mérőszámot, amely kifejezi, hogy az összes mért kockázati tényező alapján feltételezett végpont (itt a halálozás) és a valóságban tapasztalt végpont között mekkora a különbség. Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy a halálozást befolyásoló tényezők mekkora része maradt ki az elemzett tényezők köréből.

A szerzők ezt a relatív egyenlőtlenségi indexet számították ki két különböző elemzésben: az egyikben nem vették figyelembe az alanyok IQ-ját, a másikban figyelembe vették. A statisztikai modell „tökéletlenségét” jelző relatív egyenlőtlenségi index több mint 50%-kal, tehát a felére csökkent, ha figyelembe vették az intelligenciahányadost!

Az IQ figyelembe vétele az egészség-megőrzési, prevenciós vizitek alkalmával
A szerkesztőségi közlemény szerzői szerint valószínűleg nem közvetlenül az IQ-teszttel mérhető intelligencia, hanem az egyes személyek általános kognitív funkciója, a gondolkodás épsége az, ami miatt az IQ szerinti korrekció jelentősen javítja a társadalmi-gazdasági helyzet és a halálozás közötti statisztikai összefüggést. Egyszerűbben fogalmazva szinte közhely: az intelligencia is nagy szerepet játszik az életben elért szociális és gazdasági sikerekben, ezek pedig befolyásolják az egészségi állapotot.

Az eredeti közlemény szerzői is arra a következtetésre jutottak, hogy az egyéni kognitív képességeket figyelmesen mérlegelni kell az egészségmegőrzési és betegségmegelőzési kampányok tervezésekor és lebonyolításakor. Az, hogy ez ugyancsak közhelynek számít, és mindig is gyakorlat részét képezte – főleg az alapellátásban dolgozó orvosok esetében – még inkább alátámasztja a vizsgálat eredményeinek megbízhatóságát.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

European Heart Journal July 14, 2009; DOI: 10.1093/eurheart/ehp254 [előzetes elektronikus közlés]

European Heart Journal July 14, 2009; DOI: 10.1093/eurheart/ehp264 [előzetes elektronikus közlés]

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Ökológia

Minden szerveződésnek van valamilyenfajta intelligenciája – videointerjú Csányi Vilmossal

Csányi Vilmos akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően a változóban lévő emberi közösségekről kérdeztük. A kutató meglátása szerint habár az emberiség szétverte eredeti közösségeit és félig tönkretette a bioszférát, képes lehet arra, hogy egy új, más összefogást megvalósítson.

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

Az androgéndeprivációs terápia csak a coronariabetegségek körében növelte a halálozást

Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

A "The Washington Post" szerint a járványtól érzett félelem járványa terjed.