Egészségpolitika

Intelligens ember-számítógép interfész segítséget nyújt, ha szükséges

2014. JANUÁR 30.

A finnországi VTT Műszaki Kutatási Központ koordinál egy új, SMARCOS nevű pán-európai kezdeményezést, amely elsősorban az interneten alapuló technológiák együttműködését fejleszti. A SMARCOS lehetővé teszi a különböző intelligens eszközök közötti kapcsolatot annak érdekében, hogy kövessék a fogyasztók tevékenységeit, és azonnal reagáljanak az igényeiknek megfelelően. Az intelligens „coaching” szolgáltatás esetében például fel lehet használni a páciens összes digitális eszközét, hogy motiválja bizonyos célok elérésére, vagy hogy emlékeztesse a gyógyszer bevételére.

A SMARCOS (Smart Composite Human-Computer Interfaces) közreműködésével a különböző eszközök fizikai interfészei változatlanok maradnak, de az intelligencia és a funkcionalitás a felhasználói interfész szintjén jelentősen megnövekedik.

Az egészséges életmód szolgáltatás például az összes digitális eszközön (mobil eszközök, televíziók, autó, számítógép, tevékenység-monitorok) egyszerre s összehangolva működik. A valós idejű viselkedés-megfigyelés megállapítja, hogy mikor és milyen készüléken keresztül kell a felhasználónak tájékoztatást, emlékeztetőket és bátorítást adni. Az egészséges életmód szolgáltatásban együttműködő rendszerek arra ösztönzik a pácienst, hogy végezze el a gyakorlatait, emlékezteti őket, hogy bevegyék a gyógyszert, és segít nekik, hogy képezhessék magukat az „egészséges életmód” vonatkozásában.

A kifejlesztett technológia alapja a sok-eszözös interfész technológia, valamint a valós idejű fogyasztói magatartást értelmező technológia. Számos új eszközt is kifejlesztettek, s ez lehetővé teszi, hogy különféle használati tárgyak megfelelő interfészeken csatlakozhassanak felhő szolgáltatásokhoz.

A felhasználóbarát prototípust mintegy ráadásképpen arra is fel lehet használni, hogy ellenőrizzék és optimalizálják a háztartási energiafogyasztást. Az ilyen típusú interfészek valószínűleg a fogyasztók rendelkezésre állnak néhány hónapon belül.

Sok munkát fektettek a kutatók annak a technológiának a kifejlesztésébe, amely lehetővé teszi az átjárhatóságot az intelligens eszközök ökoszisztémái között, mindenütt az interoperabilitás biztosításával. A legtöbb eszköz, amelyet használunk naponta - például egyes mobiltelefonok, tablettek, laptopok, háztartási gépek, autós információs rendszerek és műholdas navigációs rendszerek - végül ugyanazon a felületen fognak futni. Az interoperabilitás ezen eszközökön jelentősen javítja a felhasználói élményt.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Minden szerveződésnek van valamilyenfajta intelligenciája – videointerjú Csányi Vilmossal

Csányi Vilmos akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően a változóban lévő emberi közösségekről kérdeztük. A kutató meglátása szerint habár az emberiség szétverte eredeti közösségeit és félig tönkretette a bioszférát, képes lehet arra, hogy egy új, más összefogást megvalósítson.

Egészségpolitika

Pszichoterápia az interneten keresztül

Vajon lehetséges pszichoterápia az interneten keresztül? Első alkalommal végeztek összehasonlító kísérletet a Zürichi Egyetem kutatói arról, hogy az online pszichoterápia és a hagyományos „szemtől-szembe” terápia ugyanolyan hatékony-e. Korábbi vizsgálatok alapján a zürichi csapat feltételezte, hogy a két kezelés egyforma mértékben hatékony. Kísérletük nemcsak, hogy megerősítette a feltevésüket, hanem az online terápia eredményei éppenséggel meghaladták a várakozásokat.

Hírvilág

Az e-learning bevetésre kész

LIPTÁK Judit

Az e-learning internetes alapú oktatást, tesztelési és vizsgázási lehetőséget jelent.