Egészségpolitika

Intelligens ember-számítógép interfész segítséget nyújt, ha szükséges

2014. JANUÁR 30.

A finnországi VTT Műszaki Kutatási Központ koordinál egy új, SMARCOS nevű pán-európai kezdeményezést, amely elsősorban az interneten alapuló technológiák együttműködését fejleszti. A SMARCOS lehetővé teszi a különböző intelligens eszközök közötti kapcsolatot annak érdekében, hogy kövessék a fogyasztók tevékenységeit, és azonnal reagáljanak az igényeiknek megfelelően. Az intelligens „coaching” szolgáltatás esetében például fel lehet használni a páciens összes digitális eszközét, hogy motiválja bizonyos célok elérésére, vagy hogy emlékeztesse a gyógyszer bevételére.

A SMARCOS (Smart Composite Human-Computer Interfaces) közreműködésével a különböző eszközök fizikai interfészei változatlanok maradnak, de az intelligencia és a funkcionalitás a felhasználói interfész szintjén jelentősen megnövekedik.

Az egészséges életmód szolgáltatás például az összes digitális eszközön (mobil eszközök, televíziók, autó, számítógép, tevékenység-monitorok) egyszerre s összehangolva működik. A valós idejű viselkedés-megfigyelés megállapítja, hogy mikor és milyen készüléken keresztül kell a felhasználónak tájékoztatást, emlékeztetőket és bátorítást adni. Az egészséges életmód szolgáltatásban együttműködő rendszerek arra ösztönzik a pácienst, hogy végezze el a gyakorlatait, emlékezteti őket, hogy bevegyék a gyógyszert, és segít nekik, hogy képezhessék magukat az „egészséges életmód” vonatkozásában.

A kifejlesztett technológia alapja a sok-eszözös interfész technológia, valamint a valós idejű fogyasztói magatartást értelmező technológia. Számos új eszközt is kifejlesztettek, s ez lehetővé teszi, hogy különféle használati tárgyak megfelelő interfészeken csatlakozhassanak felhő szolgáltatásokhoz.

A felhasználóbarát prototípust mintegy ráadásképpen arra is fel lehet használni, hogy ellenőrizzék és optimalizálják a háztartási energiafogyasztást. Az ilyen típusú interfészek valószínűleg a fogyasztók rendelkezésre állnak néhány hónapon belül.

Sok munkát fektettek a kutatók annak a technológiának a kifejlesztésébe, amely lehetővé teszi az átjárhatóságot az intelligens eszközök ökoszisztémái között, mindenütt az interoperabilitás biztosításával. A legtöbb eszköz, amelyet használunk naponta - például egyes mobiltelefonok, tablettek, laptopok, háztartási gépek, autós információs rendszerek és műholdas navigációs rendszerek - végül ugyanazon a felületen fognak futni. Az interoperabilitás ezen eszközökön jelentősen javítja a felhasználói élményt.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Minden szerveződésnek van valamilyenfajta intelligenciája – videointerjú Csányi Vilmossal

Csányi Vilmos akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően a változóban lévő emberi közösségekről kérdeztük. A kutató meglátása szerint habár az emberiség szétverte eredeti közösségeit és félig tönkretette a bioszférát, képes lehet arra, hogy egy új, más összefogást megvalósítson.

Egészségpolitika

Pszichoterápia az interneten keresztül

Vajon lehetséges pszichoterápia az interneten keresztül? Első alkalommal végeztek összehasonlító kísérletet a Zürichi Egyetem kutatói arról, hogy az online pszichoterápia és a hagyományos „szemtől-szembe” terápia ugyanolyan hatékony-e. Korábbi vizsgálatok alapján a zürichi csapat feltételezte, hogy a két kezelés egyforma mértékben hatékony. Kísérletük nemcsak, hogy megerősítette a feltevésüket, hanem az online terápia eredményei éppenséggel meghaladták a várakozásokat.

Hírvilág

Az e-learning bevetésre kész

LIPTÁK Judit

Az e-learning internetes alapú oktatást, tesztelési és vizsgázási lehetőséget jelent.