Hírvilág

A paracetamol most nem javította a stroke prognózisát

2011. AUGUSZTUS 15.

Korábban egyértelműen kimutatták, hogy ischaemiás stroke esetében az emelkedett testhőmérséklet rontja a prognózist (Stroke 1998; 29:529.). Az akut stroke-ot szenvedett betegek rossz prognózisának kockázatát kétszeresére növeli minden foknyi testhőmérséklet-emelkedés (Lancet 1996; 347:422.).

Most véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatban 1400, akut ischaemiás vagy vérzéses stroke-ot elszenvedett beteg részvételével kívánták tisztázni, hogy vajon a lázcsillapító paracetamol (acetaminophen) adásával javítható-e a stroke-betegek prognózisa. A betegek testhőmérséklete 36–39°C volt (átlagosan 36,9°C), a National Institutes of Health 0–30 pontos strokesúlyosság-értékelési skáláján medián 6-7 pontot értek el.

A véletlen besorolás a tünetek kezdetétől számított 12 órán belül történt, és a kezelési csoport napi 6 mg paracetamolt kapott. A betegek prognózisát a Módosított Rankin-skála szerint minősítették, és sikeres kezelésnek tartották, ha a beteg a skálán jobb kategóriába került, mint amit előzetesen feltételeztek.

A vizsgált betegcsoportban a testhőmérséklet csak átlagosan 0.26 C-kal csökkent. Az összes beteg adatainak elemzése azt mutatta, hogy a paracetamol-kezelés nem javította szignifikánsan a stroke prognózisát, és a 37-39 C-os kiindulási hőmérsékletű betegek csoportjában is csak a statisztikai szignifikancia határát megközelítő előnyös hatást mutatott..

Óvakodjunk azonban attól, hogy teljességgel elvessük a vizsgálat alapfeltételezését, amely szerint a lázcsillapítás segíthet a stroke-ot szenvedett betegeknek. A vizsgálat negatív eredményét ugyanis több „szerencsétlen” tényező is magyarázhatja:

- Az alanyok többsége a felvételkor nem volt lázas.
- A statisztikai erő kiszámításához 2500 alannyal számoltak, de anyagi és egyéb okokból csak alig több mint feleennyit sikerült besorolni.
- Az alanyok igen enyhe stroke-ban szenvedtek, olyannyira, hogy a betegek majdnem felét hazabocsátották a kórházból, mielőtt befejezték volna a kezelést.

Ezért sok következtetést nem lehet levonni az eredményekből, pusztán annyit, hogy továbbra sem indokolatlan a lázcsillapítás a stroke-betegek kezelésében, és a paracetamol (önmagában) valószínűleg nem elégséges a megfelelő lázcsillapításhoz ebben a betegcsoportban.Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Lancet Neurol 2009 May; 8:434.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Idegtudományok

Neurológiai tünetek és emelkedett kórházi mortalitás Covid-19-ben

Mint azt az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják, a Covid a tüdőn túl számos egyéb szerv működésében képes kárt okozni. A vese-, máj-, szívérintettségen túl gyakran észlelhetünk az idegrendszert érintő manifesztációt is: többek között fejfájás, anosmia, új stroke vagy a már elszenvedett stroke tüneteinek felerősödése, epilepsziás betegekben emelkedett rohamfrekvencia, Guillain–Barré-szindróma, meningoencephalitis, akut demyelinisatiós encephalomyelitis (ADEM) társulhat a koronavírus-fertőzéshez. Eskandar és társai a Neurology-ban megjelent cikkükben azt vizsgálták, hogy a kórházi ellátást igénylő covidos esetekben a neurológiai tünetek megjelenése együtt jár-e a betegek halálozásának fokozott kockázatával.

Idegtudományok

Az acetaminophen a gyulladásos fájdalmat a rostrális ventromediális medulla CB1 cannabinoid receptorain keresztül enyhíti

Az acetaminophen (paracetamol) széles körben használt fájdalom- és lázcsillapító, aminek hatásmechanizmusa egyelőre kevéssé tisztázott. Az akut nociceptív fájdalom modelljein alapuló korábbi munkák arról számoltak be, hogy az acetaminophen fájdalomcsillapító hatása kialakításában közreműködik egy metabolitja, az endocannabinoid visszavétel-gátló AM 404.