Magyar Radiológia - 2006;80(03-04)

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Cystás veseelváltozások - A CT-vizsgálat jelentősége a diagnosztikában és a kezelés megválasztásában a Bosniak-klasszifikáció alapján

AL-ABSI Mohammed, QAIS Abdulmalik, AL-NONO Ibrahim, GHILAN Abdulilah, GAFOUR Abdul Mohammed

A tanulmány célja a CT jelentőségének bemutatása a vese cystás elváltozásaiban, a sebészi és a nem sebészi ellátást igénylő képletek differenciáldiagnosztikájában.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Jubileumi tudományos ülés a Debreceni Radiológiai Klinika 85. évfordulója alkalmából Debrecen, 2006. május 12.

MÓZES Péter

Ez év május 12-én került sor a debreceni Kölcsey Központban a Debreceni Radiológiai Klinika múltját és jelenét egyaránt számba vevő rendezvényre. Az impozáns, új épületben megrendezésre kerülő tudományos ülés megnyitóján Kollár József intézetvezető köszöntötte a 230, regisztrált résztvevőt.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Minőségbiztosítás a radiológiában

FEHÉR Lászlóné

Talán soha nem volt még ilyen aktuális az egészségügyi minőségbiztosítás kérdése hazánkban, mint az Európai Unióhoz történt csatlakozás után. A radiológia a diagnosztika egyik legdinamikusabban fejlődő, de igen költséges ága, ezért mindig felmerül a kérdés, milyen eszközökkel, módszerekkel lehet hatékonyan és hatásosan működtetni egy radiológiai osztályt. Az igénybe vehető eszközök közül egy jól megválasztott minőségügyi rendszer mindenképpen segíti a költséghatékony működést.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Az egészségügy globalizálódása

SZÁNTÓ Dezső

Globalizációnak a nemzeti egészségügyeket közvetett és közvetlen módon befolyásoló, kölcsönös és fokozódó nemzetközi függőséget nevezik1. Közvetlen hatást az ellátás sokszereplőssé válása jelent. Ma a WHO mellett az ENSZ, a Világbank, az OECD, az Európai Fejlesztési Bank, a gyógyszergyártó és -forgalmazó cégek, biztosítási intézetek, továbbá az állami költségvetés, valamint nonprofit és civil társulások egyaránt jelen vannak az egészségügyekben.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Az Országos Röntgenés Sugárfizikai Intézet története, 1930-2005

GÁSPÁRDY Géza

A magyar sugárvédelem történetében mindig fontos helyet foglalt el az Országos Röntgen- és Sugárfizikai Intézet (ORSI). Az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) által 1930-ban létrehozott Országos Sugárfizikai Laboratórium (OSL) Orbán György irányításával kezdett foglalkozni a röntgenlaboratóriumok szakmai- szervezési és sugárvédelmi kérdéseivel. Később, 1956-ban az intézményt átszervezték és Országos Röntgen- és Sugárfizikai Intézet néven működött tovább.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Atípusos emlőciszta - differenciáldiagnózis

PAPP László, KOVÁCS Zsolt, SZABÓ Éva, MINIK Károly, ANTALFI Bálint, BENDE Sándor

Az emlőben ultrahangvizsgálattal detektálható cisztikus elváltozásokat megjelenésük alapján több csoportba sorolhatjuk. Ezek közé tartoznak a progrediáló atípusos ciszták is.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

REFERÁLÓ ROVAT

WENINGER Csaba, GYENES György

Mediastinalis nyirokcsomó megnagyobbodása pangásos szívbetegségben: követéses CT-vizsgálat klinikai és echokardiográfiás összefüggésekkel Chabbert V, et al. (Radiológiai és Kardiológiai Klinika, Toulouse-i Egyetem, Orvosi Statisztikai Intézet és Radiológiai Klinika, Lille-i Egyetem, Franciaország) European Radiology 2004;14(5):881-9.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Geophagia

SZÁNTÓ Dezső, SZŰCS Gabriella, DITRÓI Edit

A földevés okai pszichopátiák, népszokások, vallási rítusok, természeti katasztrófák, bűncselekmények lehetnek, valamint eredhet kóros alkohol- és gyógyszerélvezetből is.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Drogot tartalmazó idegen testek kimutatása

MOCSÁRI Zsuzsanna, ZACHER Gábor

A nemzetközi drogkereskedelem hazánkat sem kerüli már ki, ezért, véleményünk szerint kell arról beszélni, hogy a saját területünkön mit tehetünk ez ellen. Rövid írásunkban szeretnénk bemutatni azokat a radiológiai vizsgálóeljárásokat, amelyekkel segítjük az olyan drogfutárok leleplezését - esetleg életük megmentését -, akik testükbe rejtve szállítják a kábítószert. Ezeket a vizsgálatokat a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága kérésére végezzük intézetünkben.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Számítógépek a radiológiában Beszédfelismerő rendszer alkalmazása a leletezésben

WENINGER Csaba, KOMÁROMY Hedvig

A számítógépek elterjedésével megváltozott a radiológia gyakorlata. A digitális radiológia keretében új módszerek jelentek meg. A számítástechnika fejlesztésével lehetővé vált a beszéd felismerése, ami megkönnyítette az orvosi dokumentáció elkészítését.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

A tüdőrák radiológiai diagnosztikája Irodalmi áttekintés Onco Update, 2005

BALÁZS György

Irodalmi áttekintésünkben a 2004-ben megjelentek mellett néhány fontosabb, 2003-ban megjelent cikket is idézünk. A tüdődaganatok radiológiai diagnosztikájával foglalkozó szakirodalom tematikája szerint három csoportra bontható, munkánkat is e szerint tagoljuk. Az első csoportot a már napi gyakorlatban is rutinszerűen alkalmazott képalkotó eljárásokkal - mint például a CT- és MR-vizsgálatok - kapcsolatos összefoglaló cikkek, illetve irodalmi áttekintések képezik.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Átváltozásaink

LOMBAY Béla

A MAGYAR RADIOLÓGIA FOLYÓIRATRÓL Bizonyára meglepődött a kedves olvasó, amikor kézbe vette lapunk ez évi, vaskosabb első számát, amely a februárra és áprilisra szánt anyagot együttesen tartalmazta. A változtatás oka az volt, hogy a dupla lapszámban lehetőségünk nyílt hosszabb közlemények megjelentetésére, illetve helyet adhattunk a Soproni Ultrahang Napok összefoglalóinak és jubileumi megemlékezéseinek.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

CT-enterográfia a Crohn-betegség diagnózisában és követésében

TÓTH Géza, MAGYAR Péter

Tanulmányunknak az volt a célja, hogy bemutassuk a Crohn-betegségre jellemző, CT-enterográfiás vizsgálat során észlelhető morfológiai eltéréseket, valamint hogy meghatározzuk a még kevéssé elterjedt eljárás helyét a Crohn-betegség diagnosztikájában és a betegek követésében.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Markusovszky-emlékülés Siófok, 2006. május 5.

GÁSPÁRDY Géza

Az emlékülést Siófokon a Hotel Azúrban tartották. A program a következőkből állt: a főszerkesztő előadása; a Markusovszky-díjak átadása; a Medicina Kiadó nívódíjainak átadása; a kiemelkedő referensek jutalmazása; Szegedi Gyula professzor előadása; fogadás.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Európai Radiográfusi Tanácsadói Értekezlet Prága, 2005. augusztus

VANDULEK Csaba

Múlt év augusztus végén, Prágában tíz európai ország képviseletében radiográfusok találkoztak, hogy javaslatokat állítsanak össze a General Electric Healthcare (GEHC) számára. A céljuk az volt, hogy elősegítsék a lehetséges közös együttműködési területek kidolgozását a társaságok és az ipar között. A Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületét és Kelet-Európát, Van Dulek Csaba radiográfus, e sorok írója képviselte.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Búcsú Tóth Ferenctől 1926-2006

LOMBAY Béla

Tóth Ferenc doktor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház nyugalmazott radiológus és onkológus főorvosa 2006. március 12-én, életének 80. évében hunyt el Miskolcon.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Papp Zsuzsanna radiológus főorvos gobelinfalikárpit-kiállítása A Magyar Radiológusok Társasága Dunántúli Radiológusok Találkozója alkalmával Kehidakustyán, 2006. március 24-25.

LOMBAY Béla

A Magyar Radiológusok Társasága Dunántúli Szekciója 2006. március 24-25-én tartotta tudományos ülését Kehidakustyánban, amelynek egyik művészeti eseménye volt dr. Papp Zsuzsanna radiológus főorvos kiállítása. A főorvosnő Baranya megyei szakfőorvosként ment nyugdíjba, de kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is dolgozik, jelenleg a keszthelyi kórház radiológiai osztályán. Régóta ismert, hogy Papp Zsuzsanna nemcsak szakmáját, hanem egy érdekes és ritka művészeti ágat, a gobelinfalikárpit-szövést is igen magas színvonalon műveli. A kiállított művészi alkotásoknak sok csodálója akadt, és Papp doktornő szívesen állt az érdeklődők rendelkezésére.

Magyar Radiológia

2006. JÚNIUS 20.

Fülöp József, Réti G. Péter: A csípőízület reumás megbetegedéseinek röntgendiagnosztikája

KAPOSI N. Pál

Fülöp József Ratkóczy professzor tanítványa volt, a hazai reumatológiai radiológia megteremtője. A könyv Fülöp tanár úr azonos című disszertációját adja közre, amely hézagpótló munkának tekinthető. Két nagy részre tagolódik. Az első részben a kandidatúra szövege található, amely 12 nagyobb fejezetben tárgyalja a csípőízületet érintő leggyakoribb, a reumatológiában előforduló megbetegedéseket.