Magyar Radiológia - 2006;80(01-02)

Magyar Radiológia

2006. MÁRCIUS 20.

A 20. Soproni Ultrahang Napok Visszatekintés az elmúlt 20 évre

BARANYAI Tibor

Az elmúlt húsz év és benne az ultrahangnapok történéseinek és jelentőségének áttekintése nem könnyű feladat. Örömteli, de egyben nehéz is számunkra az értékelés, hiszen hatalmas dokumentumanyagból kell kiszűrni a legjelentősebb eseményeket.

Magyar Radiológia

2006. MÁRCIUS 20.

A multislice CT alkalmazásánál előforduló diagnosztikai csapdák és műtermékek

BARANYAI Tibor

Az utóbbi másfél évtizedben látványos fejlődés tapasztalható a radiológiai diagnosztikában. A modern ultrahang-, CT- és MR-berendezések, valamint a dinamikus szoftverfejlesztés nagyságrenddel javította a diagnosztikai biztonságot, aminek eredményeként hiba- és tévedési lehetőségeink is csökkentek.

Magyar Radiológia

2006. MÁRCIUS 20.

Gergely István: Szín-Mű

LOMBAY Béla

„Gergely István hippokratészi esküjében minden bizonnyal az is benne foglaltatott, hogy a lélek legmélyebb, legtisztább rezdüléseit költői hangon szólaltathassa meg. Aki gyógyít és ír: gyógyír. Lírai hangon, balladisztikusan (álnaivan, gyermekhangon) és metafizikusan, ha éppen a lét legmérvadóbb kérdéseiről szól. Ezért is tagolódik hármas egységbe poézise - a válaszok mindenütt ott vannak, miközben a költő figyelmesen kérdez. Verseinek avatott illusztrátora Várhelyi Csilla. Gergely István művei lelki számvetésre késztetnek. Kérhetünk-e többet áttechnicizálódott korunkban ennél az ajándéknál?” Balázs Tibor

Magyar Radiológia

2006. MÁRCIUS 20.

REFERÁLÓ ROVAT

GYENES György

Rectum adenocarcinoma preoperatív besugárzása: melyek a fontosabb prognosztikai tényezők? O. Chapet, et al. (Department of Radiation Oncology, Centre Hospitalier Lyon-Sud, Department of Gastroenterology, Croix Rousse Hospital, France) Int J Radiation Oncology Biol Phys 2005;61(5):1371-7. A szerzők a rectumtumorok - a diagnózis felállításakor és a műtétet követően elvégzett - stádiumbesorolásának 12 éves eredményeiről számolnak be retrospektív tanulmányukban. 1985 és 1996 között 297 beteget részesítettek preoperatív sugárkezelésben: 39 Gy összdózis, 13 frakcióban, 18 MV lineáris gyorsítóval. Besugárzás után a T2-T4N0-N1M0 stádiumú betegeket megoperálták.

Magyar Radiológia

2006. MÁRCIUS 20.

Oftex: Orvosok Folyamatos Továbbképzése Elektronikus Index

MESTER Ádám, PALKÓ András

A radiológus kollégák az előző öt év tapasztalataiból már részben tudják, mit jelent a kreditpontok gyűjtésének kötelezettsége. Érdemes az újabb előírásokkal is megismerkedni. A továbbképzésre kötelezetteknek egyénenként kell regisztrálniuk magukat a www.oftex.hu portál felhasználói közé. A szervezett képzésben részt vevők számára az igazolást az OFTEX portál felé a szervezők küldik el (ők intézményesen regisztrálják magukat), de az egyéni jellegű továbbképzési adatok beviteléért mindenki maga felel.

Magyar Radiológia

2006. MÁRCIUS 20.

Levél a szerkesztőhöz

ENGLONER László

Tisztelt Főszerkesztő Úr! Mellékelem az alábbi levelet név és cím nélkül, amelyet tagdíj-reklamáció kapcsán kaptam az elmúlt napokban. Mellékelem továbbá az én válaszleveleimet. Azért kérem e három levél közlését, mivel szinte napi gyakorisággal kapok ilyen és hasonló stílusú és tartalmú levelet, szerencsére azonban a probléma csak a kollégák kisebb részét érinti. Szeretném társaságunk tagjait biztosítani arról, hogy senkinek sem áll érdekében, hogy több pénzt húzzunk ki a zsebükből, mint amennyi szükséges, azt viszont talán mi is elvárhatjuk, hogy tagjaink teljesítsék önként vállalt kötelezettségüket, a tagdíj pontos fizetését.

Magyar Radiológia

2006. MÁRCIUS 20.

A Radiológiai Szakmai Kollégium ülése

PALKÓ András, FORRAI Gábor

A kollégium megtárgyalta a Nemzeti Rákellenes Program MOTESZ-ben történt egyeztetését. Megállapította, hogy a társszakmáknak nagyobb súllyal kellett volna a tervben szerepelni, a jelenlegi változatban főleg az onkológia szerepét taglalják. A radiológiai szakma képviselői tervezik, hogy akár a nyilvánosság elé is lépnek, hogy biztosítsák a megfelelő reprezentációt. A CT-tüdőszűrés jelen helyét a kollégium a közeljövőben fogja tárgyalni.

Magyar Radiológia

2006. MÁRCIUS 20.

dr. Háray Alfrédné 1928-2005

MALÉTA Andrea

Hosszan tartó és nagy türelemmel viselt betegség után 2005. december 6-án elhunyt dr. Háray Alfrédné (Lola néni), a Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének egyik alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke. Az érettségi vizsga letétele után 1947-től 1950-ig a Budapesti Pázmány Péter Jogtudományi Egyetem hallgatója volt, de az ezt követő években, a szükségnek engedve, a családjának szentelte életét.