Lege Artis Medicinae - 2009;19(01)

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

A statinkezelés jelentősége a stroke prevenciójában

KÁPOSZTA Zoltán, RÁCZ Klára

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok és a leggyakoribb rokkantsági ok a fejlett országokban. Magyarországon stroke-betegség miatt 100 000 lakosonként 400-500 kórházi kezelésre kerül sor évente. Az elmúlt évtizedben vált bizonyítottá, hogy a koleszterinszint csökkentése a 3-hidroxi-3-metilglutaril-koenzim A- (HMGCoA-) reduktáz inhibitorokkal (statinok) csökkenti a stroke rizikóját szívbetegeken és szívbetegségben nem szenvedőknél egyaránt.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Új lehetőségek a hepatocellularis carcinoma terápiájában

DANK Magdolna

A primer májrák mindmáig igen kedvezőtlen prognózisú betegség. A betegek zöme előrehaladott stádiumban, rossz májfunkcióval kerül kórismézésre, és ekkor a kezelési lehetőségek már korlátozottak. A nagy kockázatú betegek aktív követése és szűrése elengedhetetlen a korai diagnózis érdekében.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

A szervezeti védekezés módja és eszközei atherosclerosisban

JAKAB Lajos

A szervezetet ért bármely természetű ártalom azonnali védekező, elhárító választ vált ki, ami az egész organizmus mozgásba hozását jelenti. Ha a hatás egyszeri, az események összefüggése együttesen jelölhető akutfázis-reakció szindrómának. A kórokozó vagy kóroktani összetevők artériafalat károsító hatása nem egyszeri, hanem állandó, bár összetételében, intenzitásában változó.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Kardiológiai leletek szívamyloidosisban

ESETLEÍRÁS képekben

Esetünkben a szívamyloidosis primer generalizált amyloidosis részjelenségét képezte. A betegség élőben diagnosztizálása endomyocardialis izombiopsziával (EMB) vagy gadolínium kontrasztanyagos cardiovascularis mágnesesrezonancia-vizsgálattal (CMR) lett volna lehetséges

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Rivaroxaban: új, hatékony, az aktivált X faktort közvetlenül gátló antikoaguláns

BLASKÓ György

A rivaroxaban az aktivált X faktort (Xa) közvetlenül és szelektíven gátolja, orálisan alkalmazható. Kiváltója lehet a kis molekulatömegű heparinoknak, illetve a kumarin típusú orális antikoagulánsoknak.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

A peginterferon-alfa-2a vagy -2b plusz ribavirin terápia hatékonysága a krónikus C-vírus-hepatitis kezelésének mindennapos gyakorlatában

TUSNÁDI Anna, SZABÓ Anna

A krónikus C-vírus-hepatitis standard terápiáját a peginterferon plusz ribavirin kombináció jelenti. Kétféle peginterferon áll rendelkezésre. Retrospektív elemzésünkben azt vizsgáltuk, hogy a terápiás választás befolyásolja- e a betegek gyógyulási esélyét.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

A vércukorszint otthoni monitorozásának költséghatékonysága 2-es típusú cukorbetegségben

SIMON Judit, GRAY Alastair, CLARKE Philip, WADE Alisha, NEIL Andrew, FARMER Andrew

Ma a diabetes mellitus a világ lakosságának több mint 5%-át érintő betegség. A 2-es típus 85- 95%-ban fordul elő. A növekvő esetszámmal együtt fokozódik az igény a magasabb szintű ellátás biztosítására, és - bár hatásosságáról a nem inzulinnal kezelt betegek esetében megoszlanak a klinikai bizonyítékok - egyre szélesebb körben terjed a vércukorszint otthoni monitorozása.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Gyógyszeres kezelés okozta csontelhalás az állcsontokban

VASZILKÓ Mihály, CSÉPLŐ Krisztina, NÉMETH Zsolt, BARABÁS József, UJPÁL Márta

A biszfoszfonátszármazékokat egyre szélesebb körben alkalmazzák az osteoporosis kezelésére, valamint egyes csontérintettséggel járó daganatok esetében. Így az általuk ritkán okozott mellékhatás, az állcsontok necrosisa is egyre gyakoribb jelenség.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

A thrombocytaaggregáció-gátló kezelés új irányelvei a stroke prevenciójában

SZAPÁRY László

Az agyérbetegségek igen magas incidenciája, a kórképből származó jelentős mortalitás és rokkantság (90%-ban észlelhető funkcionális deficit) a betegségcsoportot népegészségügyi problémává teszi. A cardiovascularis és tumoros halálozást követően a stroke jelenti a harmadik leggyakoribb halálokot a fejlett országokban.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

A pantoprazol kedvező hatása a gyomorfekélyek NSAID-kezelés miatt meghosszabbodott gyógyulási idejére

NEMESÁNSZKY Elemér

A protonpumpagátló gyógyszereket (PPI) széleskörűen alkalmazzák a gastrointestinalis rendszer savhoz kötött megbetegedései esetén, mindenekelőtt a gastricus, illetve duodenalis ulcusok, valamint a refluxoesophagitis kezelésében. A protonpumpagátlók képesek megelőzni, illetve kivédeni a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) által indukált felső gastrointestinalis traktust érintő nyálkahártya- laesiókat (eróziók, fekélyképződés, vérzés, perforáció).

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Gombócérzés a torokban

GERLINGER Imre

A globus pharyngeus - gombócérzés a torokban - a mindennapi orvosi gyakorlatban előforduló viszonylag gyakori panasz; a lakosság 6%-a élete folyamán előbb-utóbb megtapasztalja. Hippokratész már 2500 évvel ezelőtt említést tett erről a tünetről.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Nyolcvanéves a Magyar Reumatológusok Egyesülete

SZEKANECZ Zoltán

„A Magyar Orvosok Reuma Egyesülete (MORE) mint a Nemzetközi Reuma Ellen Küzdő Egyesület (ILAR) magyar fiókegyesülete 1928. február 26-án, vasárnap délelőtt 11 órakor tartotta alakuló gyűlését a Budapesti Orvosegyesület Semmelweis Termében, a Szentkirályi utca 21. szám alatt.”

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

A gyomor pecsétgyűrűsejtes daganatának bőrmetasztázisa

VAJDA Adrienn, TAMÁS Róbert, LÉVAY Bernadett

A köldökben megjelenő, Sister Mary Joseph-csomónak nevezett növedék általában rossz prognózisú, előrehaladott daganatos betegséget jelez, annak első tünete is lehet. A csomó átmérője ritkán 10 cm-es nagyságot is elérhet. Lehet aszimptomatikus, máskor fájdalmas, ép bőrrel fedett vagy kifekélyesedett. A leggyakoribb primer tumor az ovarium-, férfiakban a gyomorcarcinoma.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Kapcsolatok a felépülésben, felépülés a kapcsolatokban

SZABÓ József, GEREVICH József

A közelmúlt autobiográfiákat elemző kutatásai rámutattak, hogy szociális kapcsolataink minősége és mennyisége összefüggésbe hozható életünk hosszúságával, és ehhez megfelelő mérési lehetőséget biztosít a szövegekben előforduló szociális szerepekre és integrációra utaló szavak gyakoriságának vizsgálata.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Életmentés az orvos élete árán?

BARANYAI Zsolt

Mellkassebész szakorvosként az egyik fővárosi baleseti sebészeten voltam ügyeletes. Az egyik éjszaka egy sokkban lévő, mellkason lőtt fiatal férfit hozott a mentő. A beteg eszméletlen volt, így a balesetről semmilyen információt nem lehetett tőle megtudni.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Haydn koponyájának kalandos története

GERLINGER Imre

Joseph Haydn 1732-ben egy kis osztrák faluban, Rohrauban született. Kerékgyártó édesapjának két feleségétől összesen 17 gyermeke született, Joseph a második legidősebb volt a sorban. Zenei tehetségét Georg Reutter, a bécsi Stephansdom karmestere fedezte fel egy iskolai meghallgatáson, s azonnal kórusába hívta a nyolcéves kisdiákot. Sikeres kórusénekesi karrierjének (egy alkalommal Schönnbrunnban Mária Terézia pénzjutalomban is részesítette) mutálása vetett véget.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Buta August igazságai – Bohócdoktorok

GYIMESI Ágnes

1986-ban egy New York-i bohóc, Michael Christensen alapította az első kórházi „bohócterápia-részleget”. Azóta ő és munkatársai számos országban bohócdoktor-viziteket tartanak, legfőbb eszközükkel, a nevetéssel operálva. Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Németországban, Svédországban és Magyarországon is jöttek létre hasonló alapítványok.

Lege Artis Medicinae

2009. JANUÁR 27.

Egészség és antropológia – Foucault Kant olvasata

KELEMEN Gábor

A XX. század Kantjának tekinthető francia filozófus, a pszichopatológiai képzettséggel is rendelkező Michel Foucault orvos fia. Mindkét nagyapja sebészorvos volt. Az ugyancsak sebész apa anatómiát adott elő a poitiersi egyetemen. Foucault pályáját végigkísérte az orvostudomány, mindenekelőtt a pszichiátria iránti érdeklődés.