Lege Artis Medicinae - 2008;18(04)

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Hogyan tovább?

FRENKL Róbert

Hogyan tovább a referendum után, amely szentesítette, hogy a magyar egészségügy immár a belpolitika harci terepe? Racionálisan vizsgálódva, ennek a folyamatnak csak vesztesei vannak, kezdve a változtatásokat erőltető koalíciós pártokon, folytatva a veszedelmes kalandra hiábavalóan vállalkozó ellenzéken, amely célját, a kormánybuktatást ezen az úton nem tudja, nem tudta elérni.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Őssejtkezelés akut myocardialis infarctust követően

NYOLCZAS Noémi, GYÖNGYÖSI Mariann

Az infarktus egyre korszerűbb kezelési lehetőségei ellenére igen komoly problémát jelent a myocardialis infarctust követően kialakuló bal kamrai remodellizáció és krónikus szívelégtelenség. A myocardium regenerálása őssejtkezeléssel ígéretes kezelési alternatívának tűnik.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Újdonságok az időskori maculadegeneráció diagnosztikájában és terápiájában

SERES András István

Az időskori maculadegeneráció a civilizált országokban a vakság vezető oka. Az elmúlt években olyan új terápiás lehetőségek kerültek bevezetésre, mint például a fotodinámiás kezelés és az intravitrealis injekciók a vascularis endothelialis növekedési faktor gátlására.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Hitek és tévhitek az akut stroke ellátásában

CSIBA László, KOVÁCS Katalin Réka

Hazánkban a stroke, a cardiovascularis és a daganatos megbetegedés után a harmadik vezető halálok. A legújabb Gyógyinfok-adatok szerint 2004-ben 42 000 beteget vettek fel kórházi osztályra stroke diagnózissal, míg az újonnan hospitalizált szívinfarktusos betegek száma ötéves átlagban (2000–2004) ennél kevesebb, „csak” 16 000 volt.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Tonsillectomia

GERLINGER Imre

A tonsillectomia a betegek számára rendkívül megterhelű műtéti beavatkozás. Nemcsak a klinikusnak, hanem a háziorvosnak is célszerű időnként újra átgondolni a műtéttel kapcsolatos dilemmákat. Célom, hogy rávilágítsak a háziorvos számára is fontos és hasznos tényekre, több mint húsz év klinikai gyakorlat személyes megfigyeléseit alapul véve.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Hereditaer angioneuroticus oedema

FARKAS Henriette

A hereditaer angioneuroticus oedema autoszomális domináns öröklődésű. A közvetlen hozzátartozóknál az esetek körülbelül 85%-ában kimutatható, és a C1-INH gén mutációját hordozó betegek 98%-a tünetekkel is küzd.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Ismeretlen eredetű, nyaki nyirokcsomóáttétet adó primer tumorok

GARAI Tibor, NÉMETH Zsuzsanna, TOMPOS Tamás, ZEMPLÉN Béla

BEVEZETÉS - Ismeretlen primer tumorról beszélünk, ha szövettanilag igazolt áttétek ellenére, komplex vizsgálatokkal sem fedezhető fel a kiindulási hely. A nyaki nyirokcsomóáttéteknek átlagosan 5%-a tartozik ide. A nyaki nyirokcsomók daganatos elváltozásainak incidenciája a korral együtt növekszik, ezeknek több mint 60%-át 40 éves kor felett malignoma okozza. BETEGEK ÉS MÓDSZEREK -- A szerzők 2002 januárjától 2006 novemberéig az osztályukon kezelt vagy vizsgált 29 olyan betegük kórtörténetét tekintették át retrospektíve, akik esetében a kiindulási diagnózis nyaki metasztázist adó ismeretlen eredetű primer tumor volt. Minden betegnél körültekintő fizikális és a felső légutak indirekt tükrözéses vizsgálata, valamint aspirációs citológiai vizsgálat történt. A primer tumor felkutatásában mind a hagyományos röntgenfelvételeknek, mind a modern képalkotó eljárásoknak létjogosultságuk van. EREDMÉNYEK - A 29 beteg közül öt a műtétet követően nem jelentkezett, egy betegük meghalt. A 23, kontrollvizsgálaton részt vevő beteg közül 12 esetében tudták meghatározni az elsődleges daganatot a követési idő alatt: négy alkalommal a tonsilla palatinában, három betegnél a tüdőben, kettőnél az algaratban, egy-egy beteg esetében a nyelvgyökben, a gégében és az orrgaratban. Az áttétek szövettana legtöbbször laphámrák volt, lokalizációjuk pedig a felső parajugularis nyirokcsomó-régió. A többi beteg esetében tovább folytatják a kutatást. KÖVETKEZTETÉS - Szövettanilag laphámráknak bizonyult nyaki nyirokcsomóáttét esetén a fejnyak régióban, másodsorban a tüdőben javasolják keresni a primer tumort. Differenciálatlan carcinoma nasopharyngealis típus esetén pedig elsősorban a Waldeyer-féle lymphaticus gyűrűben. A szerzők hangsúlyozzák a megfelelő diagnosztikus és terápiás lépések sorrendjének betartását, a betegek felkészült osztályon való ellátását.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Halál és a lányka A másiknak adott válasz

FERENCZI Andrea

A megtorlás és bosszú csak a gonoszt konzerválja. Amikor valaki gonosz tettet követ el, azt csak a másik válasza győzheti le; ha a sértett fél „feloldja”, átvállalja, s nem engedi, hogy a gonosz tovább pusztítson. Roman Polanski, az Oscar-díjas rendező filmje kapcsán a bűnről, az igazságos igazságtételről és az áldozat méltányosságáról ejtünk szót.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

A beteg kultúrája

BÁNFALVI Attila

Nem a kulturált betegről lesz szó. Arról, hogy művelt-e vagy bunkó a beteg, hogy szép, nyelvtanilag helyes mondatokban fogalmazza-e meg a panaszait, amikor orvosnál jár, hogy köszön- e, amikor belép a rendelőbe vagy hogy illendően öltözött-e fel a vizsgálathoz.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Kutatási alanyból alkotótárs?

SÁNDOR Judit

Az emberen végzett kutatások jogi garanciái a második világháború óta fontos részét alkotják az orvosetikának, bioetikának, sőt, az egyetemes emberi jogoknak is. Az a jogi követelmény, hogy kifejezett beleegyezése nélkül senkin se végezhessenek kutatást, az emberi méltóság alapjogából fakad.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

A lángot óvni kell! Donáth Tibor anatómusprofesszorral Nemesánszky Elemér beszélget

NEMESÁNSZKY Elemér

„Az ország majd minden fogorvosa és nagyon sok általános orvosa nálam vizsgázott” - nyilatkozta nemrég a Pro Universitate díjjal kitüntetett dr. Donáth Tibor, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa. Legendás egyetemi oktató ő, akit sok ezer tanítvány emlékezete őriz, 16 könyve csaknem hétszázezer(!) példányban fogyott el.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Egy nélkülözhetetlen szakkönyv Jermendy György (szerkesztő): Hypertonia diabetológus

NAGY Judit

A Magyar Hypertonia Társaság 2005- ben végzett felmérése szerint hazánkban a magas vérnyomásos betegeknek mindössze 40%-ánál sikerül kezeléssel elérni az ajánlásokban szereplő 140/90 Hgmm-es célértéket. E betegcsoporton belül a diabeteses betegek helyzete még rosszabb; mindössze 7%-uknál lehetett elérni az esetükben alacsonyabb, ≤130/80 Hgmm-es célértéket.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Homoszexualitás az orvostudomány tükrében

KÓRÁSZ Krisztián, KORAS Réka, SIMON Lajos

A homoszexualitás egyik legrégebbi írott nyoma Mózes 5. könyvében található. Írásunk arra keresi a választ, miként viszonyult ehhez a jelenséghez az idők során az orvostudomány, mely magyarázatok alapján igyekezett tudományos választ adni a felmerülő kérdésekre.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Az őssejtkutatás jogi, etikai dilemmái

ROJKOVICH Bernadette

A LAM 2007. évi 12. számában több kitűnő közleményt olvashattunk az őssejtek orvosi alkalmazásáról. A felnőtt autológ haemopoeticus őssejtek autoimmun betegségekben való alkalmazásáról Zeher Margit és Szegedi Gyula összefoglaló közleménye a klinikai alkalmazás kezdeti, biztató tapasztalatait foglalja össze.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Elégedettség

HANKISS János

Egy jó lap nemcsak tanít, hanem örömöt is okoz. Erről az örömről szeretnék néhány szót szólni a LAM januári száma kapcsán. Az, hogy ilyen elegáns a lap megjelenése, külön öröm.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Táltosujjú emberalakok észak-amerikai sziklarajzokon

NAGY Gyula

A történelem előtti idők barlangés sziklafestményei közül először 1879-ben Spanyolországban, a Kantábriai hegységben, az Altamirabarlangban levőket fedezték fel. Mára szerte Spanyol- és Franciaországban, közel 350 olyan barlangot ismerünk, amelyekben a prehistorikus időkből való sziklarajzok rejtőztek.

Lege Artis Medicinae

2008. ÁPRILIS 22.

Fájdalom és fájdalomcsillapítás a reumatológiában

GAÁL János

A fejlett ipari államokban a lakosság egészét tekintve a krónikus mozgásszervi eredetű fájdalom prevalenciája 35% körül van. A mozgásszervi fájdalom eredetét alapul vevő, a mindennapi gyakorlat szempontjából hasznos csoportosításban megkülönböztetjük a degeneratív ízületi betegségekkel, a metabolikus csontbetegségekkel kapcsolatos fájdalmakat, a lágyrész- reumatizmusok okozta és nem articularis fájdalom szindrómákat, valamint a gyulladásos eredetű fájdalmakat.