Lege Artis Medicinae - 2008;18(05)

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Az orvosi eskü

BLASSZAUER Béla

Tömérdek jogszabály és még több nemzetközi és hazai etikai kódex rögzíti az orvosoktól elvárt magatartást. Az orvosi eskütétel egyike azon erkölcsi normák rögzítésének, amely a világ minden pontján kötelességszerűen megtörténik a végzős hallgatóknál. Nem önként, hanem úgy teszik le, mint az anatómiavizsgát, az orvosképzés szükségszerű velejárójaként. Az eskütétel rítus, amely ünnepélyessé teszi a doktorrá avatást...

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

A krónikus C-vírus-hepatitises betegek ismételt kezelésének lehetőségei sikertelen antivirális terápia után

TORNAI István

A hazánkban túlnyomó többségben lévő 1. genotípusú krónikus C-vírus-hepatitisben, a napjainkban alkalmazható leghatékonyabb pegilált interferon (pegIFN) és ribavirin kombinációjával csak körülbelül 50%-ban érhető el tartós virológiai remisszió. Így folyamatosan növekszik az első kezelésre nem reagáló betegek száma. Az elmúlt 15 évben egyre hatékonyabb kezelési formák jelentek meg...

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

A primer májrák barcelonai stádiumbeosztásának prognosztikai és terápiás jelentősége

DANK Magdolna

Napjainkban számos reménykeltő próbálkozásnak lehetünk tanúi a primer májrák kezelésében. A molekuláris célzott terápiák megjelenésével már rendelkezünk olyan gyógyszeres kezelési lehetőséggel, amely képes meghosszabbítani az előrehaladott májrákos betegek túlélését.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

A juvenilis polyposis szindróma igazi arca

TAM Beatrix, SALAMON Ágnes, BAJTAI Attila, NÉMETH Annamária, KISS János, SIMON László

BEVEZETÉS - A colorectalis tumorok javarészt sporadikusan fordulnak elő, de számolni kell a familiáris halmozódású, illetve autoszomális domináns öröklődésű kórképekkel is. A juvenilis polyposis szindróma autoszomális, domináns öröklődésű kórkép, amelynek hátterében az SMAD4 vagy a BMPR1A gén mutációja állhat. A kórképre a hamartomatosus polipok nagy száma jellemző, amelyek megtalálhatók mind a felső gastrointestinumban, mind pedig a colorectum területén. A korábbi vélelmek ellenére a polipok egy része, átlagosan a 34-35. életév táján malignus átalakuláson mehet keresztül, ahogy az általunk követett család esete is mutatja. ESETISMERTETÉS - A juvenilis polyposis miatt kezelt fiatalember 18 éven át tartó, folyamatos gondozása során több mint száz polip került eltávolításra a gastrointestinumból. Nyolcéves gondozási szünet után (elégtelen compliance) betegünk 31 éves korában, súlyos klinikai állapotban érkezett vizsgálatra, amelynek során metasztatizáló colorectalis carcinomát észleltünk. A beteg rövid palliatív terápia után elhunyt. A beteg családfája alapján vizsgáltuk élő, nagykorú, elsőfokú rokonait, akik közül testvérbátyjánál szintén igazolódott a juvenilis polyposis szindróma. Az elvégzett genetikai vizsgálatok a BMPR1A mutációját igazolták a klinikailag is beteg testvérnél, annak egyik gyermekénél és az elhunyt gyermekénél is. KÖVETKEZTETÉS - A genetikai vizsgálatokkal a mutációt nem hordozókat mentesíthettük a betegségtudat nyomasztó terhe és nem utolsósorban a felesleges klinikai, főleg invazív vizsgálatok alól, míg a mutációt hordozókat a lehető legnagyobb klinikai gondossággal tudjuk ellenőrizni.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Hogyan kezeljük a thrombophiliát terhesség alatt?

PAJOR Attila

A thrombophilia az érpályát elzáró artériás, illetve vénás vérrög képződésére hajlamosító, veleszületett vagy szerzett állapot. A terhesség alatt és a gyermekágy időszakában jelentkező thromboemboliás megbetegedés esetén a betegek legalább 50%-ánál kimutatható veleszületett thrombophilia, amely lényegesen gyakrabban vezet vénás thromboemboliához terhesség kapcsán, mint a nem várandós női populációban.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

A leggyakoribb kórképek a gyermekgasztroenterológiai ambulancián

ARATÓ András

Csecsemő- és gyermekkorban számos olyan tünet jelentkezik, amely a gastrointestinalis rendszer valamilyen – többnyire enyhe – rendellenességére utal. Nagyon fontos azoknak a kórképeknek a felismerése, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek...

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Colitis ulcerosa tartós remisszióban

LAKATOS Péter László

A colitis ulcerosában szenvedő betegeknél már sokan vizsgálták a betegség fellángolását követően a remisszió fenntartását célzó stratégiát. Miért fontos e kérdés ismételt elemzése manapság is? A válasz összetett.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Az acetilszalicilsav-rabeprazol kombinálásának hatása a gastrointestinalis mucosára

NEMESÁNSZKY Elemér

Jól ismert, hogy az acetilszalicilsavat (ASA) szedők körében károsodhat a gastrointestinalis mucosa, ulcusok, illetve vérzés is kialakulhat. Ezeket a mellékhatásokat a H2-receptor-gátlók (HRA) és a protonpumpagátlók (PPI) egyaránt kedvezően befolyásolják. Gyakorlati jelentőségű tény, hogy e gyógyszerek mind az antiszekretoros hatás mértékében, mind annak dinamikájában különböznek egymástól.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

A nem szteroid gyulladásgátló szerek okozta vékonybélkárosodások

HERSZÉNYI László

A nem szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID) nemcsak felső tápcsatornai szövődményeket okozhatnak, hanem a nyelőcső, a vékonybél és a vastagbél szintjén is előidézhetnek fekélyeket, perforációt, vérzést, szűkületet.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Egészségügyi diplomás nők családi és munkahelyi szerepeinek konfliktusa

FEITH Helga Judit, KOVÁCSNÉ Tóth Ágnes, BALÁZS Péter

Vizsgálatunk legfőbb célkitűzése az volt, hogy statisztikailag megalapozott ismereteket szerezzünk az orvosnők és diplomás ápolónők család- és karrierszerep-terheiről, szerepkonfliktusairól, összefüggésben az egészségi állapotukkal kapcsolatos mutatókkal.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Agent Orange

KERESZTES Miklós

Turistacsoporttal tettem körutazást Vietnamban. Itt hallottam az Agent Orange nevű méreg emberekre gyakorolt hatásáról. Ezzel a dioxint tartalmazó vegyszerrel irtották ki az amerikaiak 30 évvel ezelőtt a vietnami háború során a partizánok által elfoglalt területek növényzetét. Az anyag „beceneve” onnan eredt, hogy a mérgező vegyszert tartalmazó hordókon narancssárga csík futott körbe.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

„Másokkal másokért...” Kiss János sebészprofesszorral Nemesánszky Elemér beszélget

NEMESÁNSZKY Elemér

A Szabolcs utcában, az Orvostovábbképző Intézet Sebészeti Klinikáján egy máig emlékezetes konzílium révén ismertem meg Kiss János sebészorvost, aki akkor még tanársegéd volt. A társszakmák több képviselőjét kérte, hogy az ismertetett vizsgálati leletekhez tett mozaikokkal segítsék a klinikai kép értékelésében, a helyes műtéti indikáció felállításában. Megragadott egyénisége, logikus érvelése, a konzíliumban részt vevők véleményét ötvöző, a beteg érdekét hangsúlyozó döntése.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Kié hát a világ? Esterházy Péter: Rubens és a nemeuklideszi asszonyok

KRAMER Imre

A Ruhr-vidék háromévenkénti színházi fesztiválja (Ruhr-Triennale) legutóbb a barokk jegyében fogant. A Harmonia Caelestis kapcsán jutottak el a Németországban is rendkívül népszerű íróhoz („via Harmonia caelestis jutottak el hozzám” - nyilatkozta Esterházy Péter), aki e felkérésre készítette barokk egyfelvonásosát.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Szokatlan gyógymódok kislexikona Nadályterápia

MAGYAR László András

Európában az orvosi piócának két fajtája ismert. A délebbre élő „magyar” pióca (Hirudo officinalis L. Sanguisuga officinalis Savigny) barnásvörös hátát hat sárga vagy rozsdabarna, hosszanti csík ékíti, az olívazöld hátú „német” pióca (Hirudo medicinalis L., Sanguisuga medicinalis L.) viszont északabbra honos.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Nem a tükör torzít

NAGY György

Az emberi lét minden perce évezredek óta reform, alkalmazkodás a változásokhoz, az elkövetett hibákhoz. Nem kivétel ez alól természetesen az egészségügyi ellátás sem, amely mindenkor folyamatos megújulásra szorul. A megújulást illetően most igencsak „helyzet van”, így szerény statisztikai adataink összegyűjtése nyomán aktuális egy helyzetjelentés.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

Szellemi örökségünk Varró Vince: Hetényi Géza - a Korányiak szellemi örököse

NEMESÁNSZKY Elemér

Hetényi Géza (1894-1959) belgyógyászprofesszor neve fogalom, személyisége etalon, minden orvos számára példakép lehet. A Hetényi-iskola szellemiségét még számos formában őrzik, de örököseinek száma fogyatkozik.

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

LAM-díj - 2007

A LAM (Lege Artis Medicinae) orvostudományi folyóirat 1995-ben díjat alapított, hogy a példaadó közlemények bemutatásával növelje a hazai publikációs kedvet és annak színvonalát. A Literatura Medica Kiadó és a LAM szerkesztősége 2008. április 24- én tartotta ünnepélyes LAM-díjátadását a Magyar Tudományos Akadémia Zenetermébe

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

A biotechnológiai szabadalmak vitája Az Európai Szabadalmi Hivatal esete a BRCA1 és BRCA2 génnel

VARGA Orsolya

„A szabadalmi rendszerek világszerte az ipari forradalom idején jöttek létre, ami magyarázza, hogy azok csak bajosan képesek kezelni az élettudomány területéről származó találmányok egy részét, mint például az ember alkotta mikroorganizmus, a genetikailag módosított növény, a humán genom vagy az őssejt. (…) Az ódon szabadalmi rendszerünk károkat okozhat, amikor biotechnológiai területet érint, ugyanis korlátozza a kutatók szabadságát és így a kutatásból elérhető maximális előnyöket és lehetőségeket; illetve az élő dolgok felett széles körű ellenőrzési jogot biztosít egy kis csoport számára.”

Lege Artis Medicinae

2008. MÁJUS 26.

A hazugságok hálójáról a LAM Klubban

PÖLTZ Ágnes

Hosszú idő óta először idén áprilisban tárta újból szélesre kapuját a LAM Klub a Pallas Páholyban. Az egészségpolitikával foglalkozó értelmiségiek a beszélgetés során egyhangúlag az egészségügyi konszenzus megteremtését tartották a legsürgetőbb kérdésnek.