Lege Artis Medicinae - 2007;17(01)

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Tempora mutantur

NEMESÁNSZKY Elemér

A Szerkesztõ levele immár a 2007. év olvasóit köszönti. Szinte hihetetlen, hogy ilyen gyorsan tovatűnt tizenkét hónap!

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Cipőt a cipőboltból! Patikaliberalizáció

BÁLINT Géza

Azon töprengtem a minap, hogy mennyit mulattunk a szocialista kereskedelmi reklám prototípusán, a „Cipőt a cipőboltból!” reklámon. Pedig hát lehetett cipőt vásárolni az állami áruház cipőosztályán is, bár ott az eladók nem szakemberek, nem egykori cipőbolt-tulajdonosok vagy alkalmazottaik voltak.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A diuretikumok helye a hypertonia kezelésében napjainkban

CSIKY Botond

A hazai és nemzetközi terápiás útmutatók alapján a tiazid típusú diuretikumok első vonalbeli antihipertenzív gyógyszernek minősülnek. Kis dózisban alkalmazva, illetve kombinációs terápia részeként eredményesen csökkentik a vérnyomást számottevő mellékhatás nélkül, mérséklik a cardiovascularis rizikót, ráadásul bizonyos vérnyomáscsökkentőkkel együtt adva szinergista hatást is tapasztalunk.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A szisztémás sclerosis patológiai jellemzői

VARJÚ Cecília, KUMÁNOVICS Gábor, CZIRJÁK László

A szisztémás sclerosist a bőr és bizonyos belső szervek fibrosisa és késői atrophiája, valamint generalizált obliteratív vasculopathia jellemzi. A szisztémás sclerosis etiológiája pontosan még nem ismert, de számos faktor között a környezeti ártalmak, a genetikai adottságok és a microchimaerismus bizonyítottan szerepet játszanak kialakulásában.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A myeloma multiplex bortezomibalapú kezelése Hazai tapasztalatok az első 60 beteg adatainak tükrében

MIKALA Gábor, BÁTAI Árpád, CEGLÉDI Andrea, CSUKLY Zoltán, DOLGOS János, HALM Gabriella, JÁNOSI Judit, KAPÁS Balázs, LOVAS Nóra, LUEFF Sándor, PETŐ Mónika, REMÉNYI Péter, SIPOS Andrea, TÓTH Zsuzsanna

A bortezomibot, mint gyógyszerhatástani csoportjában első proteaszómagátlót, 2004-ben törzskönyvezték refrakter vagy relapsusba került myelomás betegek mentő kezelésére. Osztályunkon 2005-től használjuk.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Osteoporosis előfordulása típusos radiustörést szenvedett betegek esetében

NAGY József, BÁLINT Géza, TAKÁCS Katalin, WINKLER Valéria, RATKÓ István, BÁLINT Péter

A szakirodalomban olvasható vélemények szerint a típusos radiustörés a legkorábban jelentkező fractura csontritkulásban, s ezért elsőként jelezheti a betegséget.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Új antibiotikum: tigecyclin

SZALKA András

A glicilciklinek egy új antibiotikum-csoportot képviselnek, és közülük a tigecyclin került be elsőként a klinikai gyakorlatba. Ez az antibiotikum a minocyclin 9-t-butilglicilamid derivátuma. A 9-es pozícióba helyezett oldallánc teszi lehetővé azt, hogy a tetraciklinekre jellemző rezisztenciamechanizmusok ne alakuljanak ki vele szemben.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A metabolikus szindróma és a mélyvénák trombózisának kockázata Összefüggések keresése egy tanulmány alapján

NAGY Viktor

Az ismeretlenbe vezető hosszú úton a haladást útjelzők könnyítik. Az orvostudományban számos betegség között az első vizsgálat alkalmával még nem nyilvánvaló az összefüggés, bár annak gyanúja már sejthető.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Akut vérzést okozó gastrointestinalis stromalis tumor a gyomorban Esetleírás képekben

HUSSAM Saleh, DANCS Nóra, KÁRÁSZ Tibor, ERÉNYI Ákos, HORVÁTH Viktor, PAUKOVICS Ágnes, RÁCZ István

A 63 éves nőbeteget akut haematemesis miatt vizsgáltuk. A gastrointestinalis stromalis tumor (GIST) lehetőségére az urgens endoszkópia utalt. A gastrointestinalis stromalis tumorok ritkák, a gastrointestinalis daganatoknak csupán 3%-át képezik.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Erectilis diszfunkció = No NO?

MATOS Lajos

A vascularis endothelium károsodása, aminek következtében kevesebb nitrogén-monoxid (NO) keletkezik, számos betegség és kóros állapot hátterében - ischaemiás szívbetegség, hypertonia, hypercholesterinaemia, cukorbaj, dohányzás - kimutatható, és ezek közé tartozik az erectilis diszfunkció is.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A hyperglykaemia kezelése 2-es típusú diabetes mellitusban Az Amerikai és az Európai Diabetes Társaság konszenzuson alapuló állásfoglalása

JERMENDY György

A 2-es típusú diabetesben szenvedők nagy száma, a terápiás lehetőségek napjainkban tapasztalható örvendetes bővülése indokolttá tette, hogy szakértők nemzetközi szinten újra megfogalmazzák a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének elvét, a gyógyszeres terápia bevezetésének és esetleges későbbi módosításának javaslatát.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A fekélyből eredő vérzések kiújulásának prevenciója Clopidogrel- versus acetilszalicilsav-esomeprazol kezelés

NEMESÁNSZKY Elemér

Az utóbbi két évtized során az Egyesült Államokban több mint 50 millió ember kezdte el az acetilszalicilsav tartós szedését a myocardialis infarctus, illetve a stroke megelőzése céljából.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A hazai aneszteziológiai gyakorlat nemzetközi tükörben

KÁROVITS János

Az egységesülő Európában az egyes szakmai szervezetek is igyekeznek közösen alkalmazható irányelveket, módszereket kialakítani. Ez a folyamat az aneszteziológia területén meglehetősen előrehaladott és a közösen kidolgozott protokollokat igen széles körben használják.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A saját egészség megítélése és a pszichoszociális munkakörnyezet Vizsgálat a szabadkai egészségügyi szakdolgozók körében

PIKÓ Bettina, PICZIL Márta

Korábbi vizsgálatok szerint a munkakörnyezet jelentősen kihat a dolgozók egészségi állapotára és a stresszre adott reakcióikra, ami hozzájárulhat betegségek kialakulásához, vagy a segítő hivatást gyakorlók körében a kiégés jelenséghez. Vizsgálatunk célja, hogy egy szabadkai egészségügyi szakdolgozói mintában végzett adatgyűjtés és elemzés segítségével megnézzük, mennyiben befolyásolja a pszichoszociális munkakörnyezet saját egészségük megítélését.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság XXIX. nagygyűlése Zalakaros, 2006. november 9-11.

RUSZWURM Andrea

Az évente tartott nagygyűlést idén először rendezték Zala megyében, Zalakaroson, a Hotel MenDanban. Mintegy 140 érdeklődő egészségügyi munkatárs gyűlt össze; a két és fél nap alatt 45 előadás hangzott el, az öregedés kórélettanával, az időskorban előforduló betegségekkel és az időskor társadalmi kihívásaival foglalkoztak.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

FÓKUSZBAN A GERIÁTRIA Az olvasók kérdéseire szakértő válaszol

BOGA Bálint

- Az időskor vezető problémái közé tartozik az egyensúlyzavar, a stabilitás gyöngülése és a következményes elesések. Megelőzhető-e ennek a kialakulása? Mely gyógyszerek idézhetik elő vagy ronthatják, illetve mérsékelhetik a fenti tüneteket? Ha betegemnek állandósult a - például vertebrobasilaris insufficientia miatti - szédülése, a vérnyomáscsökkentő kezelés beállításánál mennyire szigorúan kell a szakmai ajánlásokat figyelembe venni?

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Se vele, se nélküle – A Freud-év után

BÁNFALVI Attila

Az örök életre vágyó ember három módszert dolgozott ki eddig a halál elkerülésére. Alkothatott magának hitet arról, hogy a halál csak az evilági életet zárja le, de utána következik egy másik, alkalmasint magasabb rendű, jelentősebb létezés; kísérletezhet az evilági élet mindenáron való meghosszabbításával (éppen ez a kulturális megrendelés emelte olyan nagy jelentőségre a modern medicinát), és gondoskodhat arról, hogy személyisége, munkássága megőrződjön az utókor emlékezetében. Valami nagyot kell alkotni... Igen ám, de úgy látszik, hogy a kortársaktól megszerzett „nagyság pecsétje” nem is elegendő.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Ami bennem életre kel... Beszélgetés Gyimesi Ágnessel

NAGY Zsuzsa

„Az, amivel én foglalkozom - klasszikus művek kortárs művekként történõ megjelenítése (Purcell, Sosztakovics, Sztravinszkij, Mozart). Ez esetben más összefüggésrendszerbe kerülnek a művek, nem történeti és idõrendi, hanem valamely gondolati kapcsolódás okán (gondolatkotta), posztmodern színházi körülmények között. A művet nem eredeti környezetének megfelelõ elõadásmóddal, hanem e világ működési feltételeivel egyesítve jelenítem meg.” - írja egyik darabja kapcsán a „minden nõi hangfekvést átölelõ hangterjedelemmel rendelkezõ” énekesnõ.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

A gyógyítás és fordítás útvesztői

GAÁL Csaba

A gyógyítás útvesztői címen jelent meg 2005-ben dr. Atul Gawande, bostoni sebész tollából egy könyv magyar fordításban (Budapest: Animus Kiadó; 2005.).

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Az orvosi önkísérletek történetéből

MAGYAR László András

Az önkísérletek ősi eredetére fajunk elnevezése, a „homo sapiens” is utal. A sapio ige eredetileg csak annyit jelentett, hogy „ízlelek”, ebből a jelentéséből fejlődött ki a szó „gondolkodom” értelme. Az ősi, gyűjtögető társadalmakban ugyanis azokat a tapasztalt öregeket tartották bölcsnek, sapiensnek, akik ízleléssel meg tudták különböztetni az ehető gyümölcsöt a veszedelmestől.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

LAM-díj - 2006

NAGY Zsuzsa

A 2006. évi LAM-díjakra öt kategóriában hirdetett pályázatot a szerkesztőség. A legjobb közleménynek járó díjak ünnepélyes átadása 2006. december 5-én, az MTA Akadémia Club étterem zenetermében zajlott.

Lege Artis Medicinae

2007. JANUÁR 20.

Piacon

RIESZ Tamás

Férfiember szereti a mosogatást, a takarítást, a mosást, a vasalást, egyszóval a házimunkát elbliccelni vagy kiváltani valami kellemesebb tevékenységgel, amire aztán alkalom adtán hivatkozhat, hogy ő mégsem tunya, az egész család által kiszolgált házi kényúr, hanem lám, szorgos, segítő családtag. Ilyen rövid távú, nem rabszolgának való tevékenység lehet a szemét kukába történő lejuttatása vagy a bevásárlás.