Lege Artis Medicinae - 2007;17(02)

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Van-e szükség infektológusokra?

SZALKA András

A címben feltett kérdés megválaszolásához s a jelenlegi helyzet felvázolásához a múlt kritikus elemzése szükséges. Elnézést kérek az olvasótól szubjektív megjegyzéseimért, de az elmúlt negyven év alatti orvosi pályafutásom végig szorosan kapcsolódik a fertőző betegségek megváltozott jellegéhez.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

A krónikus pancreatitis és a pancreascarcinoma differenciáldiagnózisa

CZAKÓ László

A pancreascarcinoma rossz prognózisáért elsősorban a késői diagnózis okolható. A krónikus pancreatitist és a pancreascarcinomát nehéz elkülöníteni, mert a két kórkép hasonló klinikai tüneteket és morfológiai eltéréseket okoz.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Az enzimpótló kezelés szerepe a maldigestióval járó pancreasbetegségekben

TAKÁCS Tamás

A hasnyálmirigy több mint húszféle emésztőenzim szintézisét és elválasztását végzi, amelyek a tápanyagok fő összetevőinek, a szénhidrátoknak, a zsíroknak és a fehérjéknek az emésztését végzik el a vékonybelekben.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

A szulfonilureák cardiovascularis hatásai

NIESZNER Éva, BARANYI Éva, PRÉDA István

A 2-es típusú diabetes mellitus kezelésében bázisgyógyszerként használatos szulfonilurea-készítmények specifikusan blokkolják az adenozin- trifoszfát-dependens káliumion-csatornákat.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Diuretikumok a kardiológiában: adjuk vagy szedjük?

NAGY Viktor

A diuretikumok a gyógyszeres kezelés alapvető eszközei. Hatékonyan csökkentik a vérnyomást és - ahogyan azt számos hypertoniatanulmány igazolta - eközben csökkentik a cardiovascularis és cerebrovascularis morbiditást és mortalitást.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Az idős emberek életminőségének és idősödéssel kapcsolatos attitűdjeinek vizsgálata

TRÓZNAI Tibor, KULLMANN Lajos

A WHOQOL-OLD életminőségkérdőívet multikulturális módszerrel fejlesztették ki. A szerzők a nemzetközi munkacsoport magyar résztvevői voltak. A szolgáltatások fejlesztése céljából az idősödő emberek attitűdjeinek megismerése is fontos, ezért a munkacsoport egy AAQ elnevezésű (angolul: attitudes to ageing questionnaire) kérdőívet is létrehozott. A két módszerrel hazai idős emberekből álló mintát vizsgáltak.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Szokatlan lokalizációjú diffúz nagy B-sejtes non-Hodgkin-lymphoma

RESS Zsuzsa, ILLÉS Árpád, MATOLCSY András, TANYI Miklós, SZÖVÖRDI Éva, GERGELY Lajos

A diffúz nagy B-sejtes lymphoma (DLBCL) gyakran járhat csontérintettséggel is. Viszonylag ritkán jelentkezik - a primer extranodalis lymphomák körülbelül 4%-ában - csak elsődlegesen csontra lokalizálódó formában. Leggyakoribb a hosszú csöves csontok betegsége, gyakoriságban ezt követik a bordák, csigolyák és medence csontjai. Fő tünet a csontfájdalom.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Ritka, összetett szövettani szerkezetű májdaganat

HIDVÉGI Judit, BAJTAI Attila, VARGA Árpád

A felnőttkori elsődleges májdaganatok között igen ritka a hepatoblastoma, szemben a gyermekkori előfordulással. Az angolszász irodalomban mindössze 23 eset került közlésre. A felnőttkori hepatoblastoma elnevezés szinonimája a kevert májtumornak vagy a carcinosarcomának.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Evidence based medicine: az első tizenöt év tapasztalatai

JERMENDY György

Az „evidence based medicine” (EBM) fogalma napjainkra széles körben ismertté vált mindazok körében, akik betegek gyógyításával, ápolásával, illetve betegségek megelőzésével foglalkoznak.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

FÓKUSZBAN A ZOONOSISOK Az olvasók kérdéseire szakértő válaszol

LAKOS András

- A zoonosis definíciója magába foglalja- e az állatról emberre terjedő összes vírusos és bakteriális fertőzést, vagy csak jól körülhatárolható betegségek tartoznak ide?

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Az élet végi ismeretek oktatásának hatása a medikusok és az egészségügyi dolgozók halállal kapcsolatos attitűdjére

HEGEDÛS Katalin, ZANA Ágnes, SZABÓ Gábor

A kutatás célja az egészségügyi dolgozók és medikusok számára indított, halállal, haldoklással és gyásszal, valamint a haldokló betegek hospice-szellemű ellátásával foglalkozó tanfolyamok hatásának vizsgálata. A tanfolyamok célja, hogy a belső szorongás csökkentése és a haldokló betegekkel kapcsolatos attitűd javítása érdekében, a halálfélelemmel kapcsolatos kritikus területek feltárásával nyíltabbá lehessen tenni a halállal kapcsolatos kommunikációt.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Az Amerikai Májkutató Társaság 57. kongresszusa Boston, 2006. október 27-31.

PÉTER Zoltán

Az Amerikai Májkutató Társaság (American Association for the Study of Liver Diseases, AASLD) 57. kongresszusát idén Bostonban rendezték meg a számos kisebb-nagyobb és egy óriási előadóteremmel rendelkező Hynes Kongresszusi Központban.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

A belső cannabinoid rendszer zavara súlyosan károsítja az idegsejtek aktivitását a korai fejlődési időszakban Bernard és munkatársai közleményének kivonata

A kábítószerek problémájától hangos világunkban legnevezetesebb képviselőjével, a cannabis hatóanyaggal kapcsolatban jelentős tudományos és gyakorlati eredmények születtek.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Az érem oldalai

ZSUZSA Gábor

Túlélni sorsfordító időket egyéni helytállás, teljesítmény eredménye, véletlen szerencse ajándéka vagy a kettő vegyüléke egyaránt lehet. Az idők múltával azonban a túlélőre a lelki terhek mellé óhatatlanul is súlyos felelősség hárul: a tanúságtételé. Ha a képzettsége, az adottságai képessé teszik rá, leróhatja ezt, alkotó módon. Vagy feltárulkozhat, az utókornak elemző feldolgozásra kínálhatja saját személyes sorsát, megélt tapasztalatait.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Az a hely a világon... Beszélgetés Bugarszki Zsolttal, a Soteria Alapítvány ügyvezetőjével és Hegedűs Ibolya szakmai vezetővel

GYIMESI Ágnes Andrea

A görög „soteria” szó jelentése: újjászületés, megszabadulás. A Soteria Alapítvány munkatársai és alapítói arról vallanak, hogy olyan helyet szeretnének teremteni, ahol a pszichiátriai betegségben szenvedők elhagyhatják azt a környezetet, amelyben előre meghatározottak a szerepek, s az ember érintettként semmi más nem lehet, mint legfeljebb „jó beteg”.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Halálraítéltek

PINTÉR László

Az elsőt szeptember végén vette észre mosakodás közben. Hosszan tapogatta, kereste, nem fájdalmas-e, de sem fájdalmas nem volt, sem gyulladt. Kissé levertnek érezte magát, nem volt kedve bemenni az egyetemre. Hirtelen megborzongott és elvette a kezét a nyakáról. Rövid gondolkodás után felöltözött, bement a tanársegédhez, aki a belgyógyászatot tanította.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Pszichoanalízis a célkeresztben Bánfalvi Attila: Mélységvesztésben

MAGYAR László András

Aki tudománnyal foglalkozik, bármilyen szinten cselekszi is ezt, előbb-utóbb felteszi magának a kérdést, voltaképpen mi is az értelme annak, amit művel. Amennyiben az adott szakterület gyakorlatban alkalmazhatót, „hasznosat” termel, az adható válasz első pillantásra könnyű (azt, hogy végső soron valóban hasznos- e a haszon, e mesterségek szakemberei közül általában nem bolygatja senki). Ha azonban szakmánk értelme nehezebben határozható meg, bizonyos tudományba vetett hit, illetve ennek retorikai megnyilvánulása szokta helyettesíteni az érveket. Valójában azonban ez a hit és retorika a „hasznos tudományok” számára is minden magyarázat alapja, csakhogy ebben az esetben szerényen meghúzódik a háttérben.

Lege Artis Medicinae

2007. FEBRUÁR 22.

Geriáterek számára

IMRE Sándor

A kötet segít eligazodni a normális és kóros idősödés, az időskor etiopatogenetikai, klinikai diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs ismeretei között.