Lege Artis Medicinae - 1994;4(11)

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Az in situ hibridizáció alkalmazása az alapkutatásban és a gyakorlati orvostudományban

MIHÁLY András

Az in situ hibridizáció során hisztokémiai vagy autoradiográfiás módszerekkel specifikus nukleinsav-szekvenciákat próbálunk ki mutatni sejtekben, szövetekben vagy kromo szómákban. A módszer alapja az, hogy mesterséges úton előállított DNS- vagy RNS-szekvenciákat izotóppal, enzimekkel, biotinnal vagy digoxigeninnel jelölünk. A jelölt, egy szálú nukleinsavpróbák specifikusan kapcsolódnak a sejtmag vagy a citoplazma nuklein savjaihoz, s ez a jelenség (a „hibridizáció”) jól felhasználható a génexpresszió tanulmányozásában. A módszer segítségével vírusfertőzés szöveti diagnózisára, specifikus tumorok felismerésére és öröklődő betegségek citológiai diagnózisára is lehetőség nyílik. A nukleinsavpróbák specifikussága miatt az in situ hibridizáció a molekuláris patológia igen fontos módszerévé lépett elő. Az alábbi összefoglaló a módszer elméleti alapjairól, valamint biomedicinális alkalmazásainak lehetőségeiről nyújt rövid áttekintést.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

A táplálkozás szerepe a caries etiológiájában, a prevenció lehetőségei

BÁNÓCZY Jolán

A táplálkozási tényezők mindkét fogászati népbetegség - a caries és a parodontopathiák - kialakulásában jelentős szerepet játszanak. A caries multifaktoriális megbetegedés, patogenezisében a táplálék fizikai és kémiai úton, a dentalis plakk felhalmozódásának és összetételének megváltoztatása útján hat. Ezt az elfogyasztott szénhidráttartalmú táplálékok mennyisége, minősége és az étkezések gyakorisága befolyásolja. Az elfogyasztott cukrok lebontása során keletkező monoszacharidok a fogon megtapadó plakkban savi valenciák képződése révén demineralizálják a fogzománcot. Mivel a caries több tényező következménye, megelőzése is komplex tevékenységet kíván: a fluoridprevenció és a megfelelő száj higiéne mellett a helyes táplálkozásra, vala mint életmódváltoztatásra, és magatartás-kialakítására is súlyt kell fektetni. A szénhidrátok káros hatásának kiküszöbölése az édességfogyasztás – főleg főétkezések közötti – csökkentésével, és a száj mikroorganizmusai által nem bontható, így savat nem képző, cukorpótlókat (elsősorban xilitet) tartalmazó „,fogkímélő" termékek alkalmazásával érhető el. Ez hozzájárulhat a hazánkban jelenleg még mindig magas cariesprevalencia csökkentéséhez.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Aktivált protein C rezisztencia: újonnan felfedezett, thrombophiliát okozó jelenség

PÁL András, SAS Géza, HAYNAL Imre, VAJDA Zoltán, KUNCZ Gabriella, MOHAMED A. Lateiwish, RÓNA Tas Ágnes

Dahlbäck 1993-ban írta le az aktivált protein C-válasznak nevezett jelenséget, amely szerint a plazmához adott aktivált protein C megnyújtja a minta aktivált parciális tromboplasztinidejét. A jelenség hátterében egy új protein C-kofaktort tételeztek fel, 1994ben Dahlbäck kimutatta, hogy a jelenség az V faktorhoz kapcsolódik, amely meglepő módon protein C-kofaktorként is működik. Negyvenegy thrombophiliás betegnél és negyven egészséges véradó mintáiban vizsgálták az aktivált protein C-válasz jelenséget. A vizsgált plazmákból alap aktivált parciális tromboplasztin időt határoztak meg, majd aktivált protein C hozzáadása után a mérést megismételték. A két alvadási idő hányadosa adta az aktivált protein C-válasz mértékét. Tizennyolc betegnél lehetett kimutatni csökkent választ, vagyis a két idő hányadosa 2,0-nál kevesebb volt. A betegcsoport átlaga 1,86, a kóros tartományba esők átlaga 1,3 volt. A kontrollok átlaga 3,12 volt, közülük két személy értéke volt kóros. Vizsgálataik szerint a thrombophiliás betegeknél az újonnan felfedezett jelenség állhat a thrombophiliához vezető biokémiai eltérések jelentős számának hátterében.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

A simplex glaucoma kezelése, szemcsepp vagy korai műtét?

HOLLÓ Gábor

A primer nyitott zugú (simplex) glaucoma a 40 évesnél idősebb európai népességben -0,5–2%-ban fordul elő, és a fejlett közegészségüggyel rendelkező országokban a vakság egyik leggyakoribb oka. A már kialakult glaucomás látótér- és visusromlás irreverzibilis, ezért a látás megmentésének egyik alapfeltétele az, hogy a betegséget korai stádiumban diagnosztizáljuk, és a kezelést korai stádiumban kezdjük meg. Sajnos, a kezelés megkezdése nem jelenti azt, hogy a retinalis ganglionsejt-pusztulás és a következményes látótér-károsodás megszűnik. Noha üteme lassul, a szemek jelentős részében a progresszió kezelés mellett is kimutatható. Éppen ezért áll ma a glaucomakutatás középpontjában a kezelés hosszú távú hatékonyságának elemzése.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Hírek

A MOTESZ-t felvették a szakorvosok európai uniójában (UEMS); Magyar-Francia orvosi-oktatói szeminárium; A dohányzás a harmadik trimeszterben akadályozza a magzat fejlődését; Kanadában csak sima csomagolásban lehet a jövőben cigarettát forgalomba hozni; A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek asztmáját okozhatja; Dohányzás vagy egészség központ a NEVI-ben; A dohányzási tilalom nem csökkentette az éttermek forgalmát az USA-ban; A terhesség alatti dohányzás a magzatban végtagfejlődési rendellenességet okozhat; Dr. Ajkay Zoltán öt tanulmány az egészségbiztosítás reformjáról; Pécsi diagnosztikai központ; Nemzetközi találkozó balatonszárszón; Új információs központ budapesten;

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Összefoglalás a WHO és az ISH enyhe hypertonia kezelésével foglalkozó, 1993-as útmutatójáról

A World Health Organisation (WHO) és az International Society of Hypertension (ISH) a magasvérnyomás-betegség kezelésére szolgáló útmutatók folyamatos kidolgozása részeként adta közre az enyhe hypertonia kezelésének legfrissebb irányelveit. Az állapot mind a fiatalok, mind az idősebbek esetében rizikófaktort jelent a cardiovascularis megbetegedések irányában, így kezelése nem nélkülözhető. Az útmutató dignosztikai és rizikófelmérő módszereket is tartalmaz, és szól a kezelés, így többek között az életmód-változtatás lehetőségeiről is.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Igazmondás az orvosi gyakorlatban

FENYVESI Tamás

Az emberi autonómia fogalmáról, csakúgy mint a személyiségi jogokról, könyvek, tanulmányok sokasága jelent meg. Ezekkel a kérdésekkel tudományos igénnyel a LAM is többször foglalkozott már. A tárgykör olyan mértékben foglalkozik a szubjektummal, hogy egy, sajnos már nem egészen fiatal orvosnak megengedhető néhány kifejezetten szubjektív megjegyzés. A kérdést két egymással elég szorosan összefüggő oldalról szokták megközelíteni. A beteg „teljes” felvilágosítása felől általában és a felvilágosított beleegyezés értelme és meghatározása felől konkrétan.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Magyar hallgatók kanadai tanulmányúton

SZABÓ Csaba

1994. szeptember 23-án landolt a montreáli repülőtéren a Kanadai Egészségügyi Menedzserképző Intézet első „év folyamának” 17 főnyi csapata, hogy kéthetes kanadai tanulmányúttal zárja egyéves egészségügyi menedzseri képzését. Ez alkalommal a McGill Egyetem négynapos akkreditációs tanfolyamot szervezett, amelyet meghatározott programmal kitöltött oktatókórházi látogatás egészített ki.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Levendel László

BÖSZÖRMÉNI László

Az orvostudomány szédítő iramú fejlődése - minden pozitív következménye mellett – olyan mértékben fokozta az egészségügy költségeit, hogy ennek már a leggazdagabb országok sem tudnak eleget tenni. Ehhez olyan negatív jelenségek járulnak, mint a gyógyítás elgépiesedése, ezzel karöltve az orvos-beteg kapcsolat elszegényedése, a diagnózis fetisizálása, e miatt felesleges vizsgálatok elvégzésének szaporodása, a gyógyszergyárak agresszív profithajhászása, ami az észszerű terápiát nehezíti.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Egészségügy, tervezés, gazdaságosság, reumatológia

BÁLINT Géza

A gyógyszeráremelés, a forintleértékelés, a várható energiaáremelés, a kilátásba helyezett bérstop – amely alól az egészség ügyi dolgozók sem kivételek -, az egészségügyi intézmények és az egész magyar egészségügy helyzetét egészen reménytelenné teszik, hacsak nem jön az égből – a költségvetéstől, az önkormányzatoktól – valamilyen segítség. Reméljük, hogy ez a segítség (vagy inkább eddig elmaradt érték-ellentételezés) megjön, de ez nem veszi le vállunkról a terhet, hogy meg kell tanulnunk a „health economic”, az egészségügyi közgazdászatnak legalább az alapfogalmait akkor, amikor kanadai és amerikai egyetemeken ennek tanszékei vannak.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

A kórházfinanszírozás fejlődése nemzetközi összehasonlításban

ENGELBERT Theurl

Ausztriának a kórházfinanszírozási rendszerével való problémái egyáltalán nem egyedülállóak. Az ipari országok csaknem valamennyi rendszerében meg mutatkoznak a finanszírozási rendszerek alapvető gyengeségei. A következő rövid cikkben bevezetésként azt az elsődleges kérdést vetjük fel, hogy az egészségügyi és ezzel a kórházi rendszerek, illetve különösen ezek finanszírozási rendszerei nemzetközileg az idők folyamán közelednek-e. Foglalkozni kívánunk azzal is, hogy különböző tényezőknek, (például a kórházfinanszírozási rendszereknek) milyen befolyásuk van az egészségügyi kiadások mértékére.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Hazánk és a WHO élénk kapcsolata

KRASZNAI Éva

A közelmúltban villámlátogatást tett Koppenhágában dr. Kovács Pál népjóléti miniszter és dr. Kökény Mihály, a tárca politikai államtitkára, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Irodájánál. A látogatásnak túl azon, hogy további két évre szóló együttműködési megállapodást írtak alá, több fontos üzenete is volt, nem véletlen, hogy a minisztérium új vezetésének első külföldi útja a WHO-hoz vezetett.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Hova tovább beutalási rendelet?

NAGY András László

Az 1975/Il-es, a társadalombiztosításról szóló törvény kimondja, hogy a biztosított – amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik -, szakellátás igénybevételére az alapellátás orvosának beutalása alapján jogosult. A végrehajtásáról rendelkező 1989-es minisztertanácsi rendelet kimondja, hogy sürgős szükség esetén is jogosult a biztosított közvetlenül felkeresni a szakorvosi rendelőt.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

A Medicina 2000 poliklinikai és szakorvosi szövetség véleménye a szakrendelői beutalás jelenlegi, illetve tervezett rendjéről

VARGA Imre, NÉDER Miklós

A témakörben lezajlott vitákban szövetségünk ez úton is hallatni akarja véleményét azok oldaláról, akik mindennapos gyakorlatukban látják és tapasztalják a visszásságokat, szemben azokkal a háziorvosi, kórházi orvosi, nemegyszer adminisztratív orvosi munkakörben foglalkozó kollégákkal, akik a helyzetet csak messziről szemlélik, így állásfoglalásuk szükségszerűen pontatlan.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Az egészségügy gazdasági kérdései - a magyar modell

Az új demokráciák rendszerváltásának általában markáns igénye az egészségügyi rendszer megújítása. A lakosság jobb ellátást, emberibb bánásmódot, kevesebb járulékot remél, az egészségügy méltóbb megbecsülést, reális béreket, jobb szakmai feltételeket vár az orvosi szabadság megnövelése mellett. Hamar kiderült azonban, hogy a rendszerváltás körüli évek forró hangulatú, aktív beszélgetéseinek, átvitatkozott éjszakáinak, fórumainak összefoglalt (külön-külön megfogalmazott) vágya – fele annyi járulékból kétszer annyi szolgáltatást háromszoros bérhányaddal - nem realitás.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Beszélgetés az emlőbetegségek szűrővizsgálatáról svéd tapasztalatok, magyar szemmel

A miskolci XVII. Magyar Radiológus Kongresszus egyik fő témája az emlőbetegségek korszerű radiológiai vizsgálata volt. A kongresszuson részt vett két magyar kolléga, akik radiológusként Svédországban dolgoznak. Dr. Bordás Pál (BP) négy éve dolgozik Svédországban, dr. Bóné Beáta (BB) kilencedik éve él Stockholmban. Nagy érdeklődést keltő tanfolyami és kongresszusi előadásokat tartottak az emlőrákszűrés tapasztalatairól és vizsgálati módszereiről.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

A veleszületetten vérérzékeny betegek 1994. évi ellátásának tapasztalatairól

PELYHE Tamás

Az Országos Haemophilia Központ meghívására részt vettem az OHVII-ben szeptember 8-án tartott szakmai értekezleten. Ennek témája az örökletes vérzékenység kezeléséhez kapott faktor készítmények felhasználásának eddigi tapasztalatai voltak. Szó esett az MHE nyári gyermektáboráról is, amelynek szervezésében jövőre az OHK is részt fog venni. A központ vezetőinek összefoglalóiból számomra a következők voltak alapvetően fontosak.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

A középkori városok környezetvédelme

KAPRONCZAY Károly

Napjaink környezetvédelmi mozgalmainak cél pontja a városok környezeti ártalmainak megszüntetése, emberi körülmények biztosítása a sűrűn lakott településeken. E törekvés nem napjaink szülötte. Nyomai évszázadokkal ezelőtt is felfedezhetők, hiszen amióta ember él a földön, szennyezi környezetét, és a szennyezettség visszahat az emberre. A szennyezés minősége és a védekezés formái egyes korokban eltérőek voltak. Az ókori feljegyzések és ásatások nyomán gyakran csodálatba esett, nemcsak a kutató, hanem e kérdésekben járatlan érdeklődő is amiatt, hogy az ókori nagyvárosok – mint Róma, Karthagó – milyen higiéniás berendezésekkel rendelkeztek.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Dürer az emberi arányokról

KOVÁCS Zoltán

Kevéssé ismert tény a nagyközönség előtt, hogy a legnagyobb német festő, Albrecht Dürer képzőművészeti munkássága mellett jelentős irodalmi, művészetelméleti tevékenységet is folytatott. Ez részben azzal magyarázható, hogy hosszú ideig maga a művészettörténet-tudomány sem mutatott különösebb érdeklődést a mester szellemi alkotótevékenysége iránt, másfelől a magyarul megjelent Dürer-monográfiák, ha idéztek egyáltalán irodalmi műveiből, szinte kizárólag a „Családi Krónika” azon passzusát emelték ki, amely a család magyarországi származására vonatkozott.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

Hospice-modell lyonban

HEGEDŰS Katalin

Magyarországon egyre több helyen hoznak létre speciális osztályokat a palliatív és terminális szakaszban levő rákbetegek gondozására. Ezzel a kis tanulmánnyal – a lyoni tapasztalatok alapján – gyakorlati segítséget szeretnék nyújtani a szervezéshez és az osztályok mindennapi életének kialakításához.

Lege Artis Medicinae

1994. NOVEMBER 30.

A szövet és szervátültetések orvos-etikai, jogi megítélésének változása I.

MATKÓ Ida

A szövet és szervátültetés lehetősége minden bizonnyal korunk gyógyító orvostudományának legfontosabb eredményei közé tartozik. Egyidejűleg minden eddigi gyógyászati beavatkozásnál jobban összefüggenek etikai és jogi kérdésekkel, valamint döntően függenek a páciensen kívüli személyek beleegyezésétől.