Ideggyógyászati Szemle - 1970;23(12)

Ideggyógyászati Szemle

1970. DECEMBER 01.

„Myopathiás" szöveti elváltozások neurogen izom-atrophiákban

DR. BODOSI Mihály

Szerző a Pécsi Ideg-Elmeklinika biopsiás és autopsiás anyagából a különböző neurogen izomkárosodásokban szenvedők közül válogatás nélkül vizsgálta 23 beteg excisumait, s kereste a myopathiás elváltozásokat. A gyakranlát ott dystrophiás jeleket az „ép" rostcsoportokban is megtalálta néha már hónapokkal a betegség kezdete után. Létrejöttükben jelentőséget tulajdonít a keringészavarnak. Felhívja a figyelmet, hogy a myopathiás jelek néha olyannyira dominálhatják a képet, hogy inkorrekt diagnosishoz vezethetnek.

Ideggyógyászati Szemle

1970. DECEMBER 01.

Csecsemőkori súlyos sorvadás hatása a cerebralis elektrogenesisre

DR. FÜLÖP Tibor, DR. KAISER Éva, DR. FARKAS Gábor

Szerzők az első trimenonban, a cerebralis elektrogenesis e fontos időszakában átélt súlyos sorvadás hatását tanulmányozták iskoláskorú gyermekeken. Érvényesül-e az atrophiát kísérő súlyos kórélettani tényezők károsító hatása a cerebralis elektrogenesisben, okoz-e maradandó pathologiás EEG-jeleket? Vizsgálataik szerint a cerebralis elektromos tevékenység maturatiója nem károsodik: mindkét csoportban physiologiás a freqentia/secundum megoszlás, a topographikus organisatio, az amplitudo-megoszlás a physiologiás amplitudó- correlatio, az occipitalis alfa-index, a phasis-relatio és az EEG-reactivitás sensoros és psychés ingerekre. Eltérés mutatkozik a sorvadt csoport rovására az occipitalis-háttér-rhythmus stabilitásában és szignifikánsan gyakoribb a pathologiás grapho-elemek előfordulása, mely elsősorban a delta activitás fokozódásából adódik. Szerzők felvetik ezeknek, mint agytörzsi zavar jeleinek és a volt atrophiás csoportban halmozódó „encephalopathiás" tünetcsoport összefüggésének lehetőségét.

Ideggyógyászati Szemle

1970. DECEMBER 01.

A psychologiai tesztek helye a schizophrenia diagnosticájában

DR. SZAKÁCS Ferenc

Szerző ismerteti a psychológiai tesztek alkalmazásával kapcsolatos vita főbb szempontjait. Irodalmi adatok és saját tapasztalatai alapján néhány - főként a Rorschach-tesztre támaszkodó - példa elemzésével bemutatja, hogy a perceptiós és cognitiv functiók schizophreniára jellemző torzulásai a diagnostikai segédeszközként alkalmazott tesztek segítségével gyakran megbízhatóbban azonosíthatók, mint a csak verbalis teljesítményt elemző interjú módszerrel.

Ideggyógyászati Szemle

1970. DECEMBER 01.

A nemi chromosomák psychopathologiai jelentőségéről

DR. MOLNÁR Sándor

A nemi chromosomák számbeli reductiója csak nőneműekben fordul elő az XO állapot, ill. klinikailag Turner-syndroma formájában. Ez egyrészt sexualis, másrészt, ritkábbap psyches infantilismusban jut kifejezésre, s olykor olygophreniával jár. Ujabban a psychologiai vizsgálatokkal számolási, tér és időbeli tájékozódási nehézségeket találtak e syndroma hordozóinál. A nemi chromosoma-szám növekedése nőneműeken elsősorban mentális retardatióban, másrészt a termékenyülőképesség csökkenésében mutatkozik. Hímneműeken ez leggyakrabban az XXY állapot okozta Klinefelter-syndromában jut kifejezésre. Ezt a különböző somatikus jelenségek mellett elsősorban sexualis hypo-functio, perversiók, mentalis retardatio és viselkedési zavarok jellemzik.Az utóbbi két tünet az XYY állapot kísérőjelensége is lehet.