Ideggyógyászati Szemle - 1970;23(11)

Ideggyógyászati Szemle

1970. NOVEMBER 01.

A koraszülöttség szerepe az újszülött resuscitatiot követő késői neuropsychiatriai károsodásokban

DR. SZILÁRD János, DR. SZEREDAY Zoltán

Szerzők 101 asphyxias és korszerű resuscitatiós kezelésben részesült koraszülött késői utóvizsgálatának eredményeiről számolnak be. Eredményeik alapján hangsúlyozzák, hogy a hypoxiás periodust kellő kezelés mellett túlélt koraszülöttek várható fejlődése, esetleges utókárosodása szempontjából maga a koraszülöttség jóval nagyobb súllyal esik latba, mint az asphyxiás károsodás.

Ideggyógyászati Szemle

1970. NOVEMBER 01.

Adatok a sclerosis tuberosa klinikumához és pathogenesiséhez

DR. MOLNÁR Sándor

A szerző két saját sclerosis tuberosa esetének ismertetése mellett rámutat a családkutatás jelentőségére és ennek kapcsán a genetikai tényezők szerepére. A kórkép klinikumának összefoglalása mellett ismerteti a pathomechanismusára vonatkozó legfontosabb elképzeléseket is. Ezekből kiderül, hogy e relative ritka kórkép lényegének elemzése alapvető ontogenetikai problémákat vet fel.

Ideggyógyászati Szemle

1970. NOVEMBER 01.

Ingercsoporttal kiváltott potentiálok vizsgálata idegsebészeti betegeken

DR. NAGY Aladár, DR. TOMKA Imre

1. 40 idegsebészeti megbetegedésben szenvedő egyénen vizsgáltuk KP átlagolási módszerrel ingercsoport sorozatos alkalmazása után észlelhető elektromos változásokat. 2. Megállapítottuk, hogy az ingercsoport második tagjának elhagyása után a csoport első ingere: a) jellegzetes hullámcsoportot (inducált rhythmus), b) és felszíni lassú potential-változást eredményez. 3. Valószínűnek tartjuk az inducált rhythmus subcorticalis eredetét, de ezt nem tekintjük egyértelműen időleges kapcsolatnak.

Ideggyógyászati Szemle

1970. NOVEMBER 01.

Dominansan öröklődő cataracta Marinesco- Sjögren syndromában

DR. PAPP Zoltán, DR. KAPPÉTER István, DR. WALAWSKA Joanna, DR. GARDÓ Sándor

A szerzők retina degeneratióval és primaer amenorrhoeával társuló Marinesco-Sjögren syndromás beteget ismertetnek. A cataracta a tünetegyüttesen belül dominansan öröklődött. A Marinesco-Sjögren syndroma tehát nem feltétlenül jelent nosologiai egységet.

Ideggyógyászati Szemle

1970. NOVEMBER 01.

A valódi bacteriuria gyakorisága és jelentősége psychiatriai osztályokon

DR. LENDVAI Béla

A szerző psychiatriai osztályokon végzett screening vizsgálatok során tanulmányozta a valódi bacteriuria kimutatásának lehetőségét és gyakoriságát. Megállapította, hogy elmeosztályokon - különösen nőknél - gyakori a valódi bacteriuria és ezen esetek döntő többsége klinikailag asymptomás. Rámutatott arra, hogy az életkorral és a bentfekvés idejével a bacteriuria gyakorisága fokozódik, valamint hogy a psychés kórállapot a veszélyeztetettséget növeli.