Klinikum

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

2011. AUGUSZTUS 15.


A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

A The Lancet folyóiratban megjelent eredmények elősegíthetik az új technika jóváhagyását az Egyesült Államokban, ahol nemrég bejelentették, hogy az egészséges felnőtteknek is be kellene oltani magukat a szezonális influenza ellen.

A sejtalapú influenzaoltásoknak számos előnye van a hagyományos gyártási folyamattal szemben. Az új technika korlátlan mennyiség előállítását és rövidebb gyártási időt tesz lehetővé, valamint alternatívaként szolgál a tojásallergiás embereknek is. Ezen kívül valószínűleg jobban megfelel arra is, hogy védőpajzsot alkosson a H5N1 madárinfluenza mutációja által okozott esetleges világjárvány ellen. Hatékonyságukat azonban nagyszabású klinikai kísérletekkel kell bizonyítani.

A Biomedikai Kutatóintézet munkatársai Noel Barrett vezetésével több mint 7 ezer 18-49 éves önkéntest osztottak két csoportba. Az első csoportot a 2008-2009-es influenzás időszakban gyártott sejtalapú influenzaoltással oltották be, a második csoport tagjai pedig hatóanyag nélküli placebo oltást kaptak.

Az oltóanyag közel 80 százalékos hatékonysággal védett az adott év influenza vírustörzsei ellen, vagyis meghaladta a tojás alapú vakcinák 73 százalékos hatékonyságát. A sejtalapú oltás nem járt súlyos mellékhatásokkal, és csupán „enyhe és átmeneti” problémákat rögzítettek.

„Ez az első publikált tanulmány a Vero-sejtkultúrából készített influenza védőoltás klinikai hatékonyságáról” – nyilatkozták a kutatók.

Európában már jóváhagyták a sejtalapú oltóanyagok gyártását, és a 2009/2010-es H1N1 világjárvány alatt korlátozott mennyiségben készültek is ilyen oltóanyagok. A H1N1 vírus azonban kevésbé veszélyesnek bizonyult, mint hitték, ezért a kapkodva készített oltóanyagok nagy mennyisége maradt raktáron.

Ha azonban az influenza súlyosabb lett volna, a gyógyszergyárak valószínűleg képtelenek lettek volna kielégíteni a keresletet tojás alapú gyártással. A tojás alapú tenyésztés során az influenzavírusokat a tyúktojás embriójába juttatják be, ahol szaporodni kezdenek. A több napos inkubációs időszak után egy gép megnyitja a tojást, és összegyűjti a vírusokat, melyeket megtisztítanak és kémiai úton elpusztítanak. Egyetlen adag influenza elleni oltóanyag előállításához átlagosan egy-két tojásra van szükség.

Sejtalapú gyártáskor azonban a vírust korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló állati vagy emberi sejtekben tenyésztik.

A WHO 2010 augusztusában bejelentette, hogy a sertésinfluenza tetőzött, és lefújta a világjárványt. A H1N1 vírust jelenleg a szezonális influenza részének tekintik, és oltóanyagát a hagyományos szezonális influenzaoltások tartalmazzák.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ajánlják a H1N1 elleni oltástLAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(10) A H1N1 vakcinák immunogenecitásának nemzetközi vizsgálataPandémia vagy áljárvány?


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.