Klinikum

Jobb a sejtalapú influenza elleni oltás a tojásban tenyészett vakcináknál

2011. AUGUSZTUS 15.


A laboratóriumban tenyésztett sejtekből előállított influenza elleni oltóanyagok legalább ugyanolyan jól beválnak, mint a tojásban tenyésztett vakcinák.

A The Lancet folyóiratban megjelent eredmények elősegíthetik az új technika jóváhagyását az Egyesült Államokban, ahol nemrég bejelentették, hogy az egészséges felnőtteknek is be kellene oltani magukat a szezonális influenza ellen.

A sejtalapú influenzaoltásoknak számos előnye van a hagyományos gyártási folyamattal szemben. Az új technika korlátlan mennyiség előállítását és rövidebb gyártási időt tesz lehetővé, valamint alternatívaként szolgál a tojásallergiás embereknek is. Ezen kívül valószínűleg jobban megfelel arra is, hogy védőpajzsot alkosson a H5N1 madárinfluenza mutációja által okozott esetleges világjárvány ellen. Hatékonyságukat azonban nagyszabású klinikai kísérletekkel kell bizonyítani.

A Biomedikai Kutatóintézet munkatársai Noel Barrett vezetésével több mint 7 ezer 18-49 éves önkéntest osztottak két csoportba. Az első csoportot a 2008-2009-es influenzás időszakban gyártott sejtalapú influenzaoltással oltották be, a második csoport tagjai pedig hatóanyag nélküli placebo oltást kaptak.

Az oltóanyag közel 80 százalékos hatékonysággal védett az adott év influenza vírustörzsei ellen, vagyis meghaladta a tojás alapú vakcinák 73 százalékos hatékonyságát. A sejtalapú oltás nem járt súlyos mellékhatásokkal, és csupán „enyhe és átmeneti” problémákat rögzítettek.

„Ez az első publikált tanulmány a Vero-sejtkultúrából készített influenza védőoltás klinikai hatékonyságáról” – nyilatkozták a kutatók.

Európában már jóváhagyták a sejtalapú oltóanyagok gyártását, és a 2009/2010-es H1N1 világjárvány alatt korlátozott mennyiségben készültek is ilyen oltóanyagok. A H1N1 vírus azonban kevésbé veszélyesnek bizonyult, mint hitték, ezért a kapkodva készített oltóanyagok nagy mennyisége maradt raktáron.

Ha azonban az influenza súlyosabb lett volna, a gyógyszergyárak valószínűleg képtelenek lettek volna kielégíteni a keresletet tojás alapú gyártással. A tojás alapú tenyésztés során az influenzavírusokat a tyúktojás embriójába juttatják be, ahol szaporodni kezdenek. A több napos inkubációs időszak után egy gép megnyitja a tojást, és összegyűjti a vírusokat, melyeket megtisztítanak és kémiai úton elpusztítanak. Egyetlen adag influenza elleni oltóanyag előállításához átlagosan egy-két tojásra van szükség.

Sejtalapú gyártáskor azonban a vírust korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló állati vagy emberi sejtekben tenyésztik.

A WHO 2010 augusztusában bejelentette, hogy a sertésinfluenza tetőzött, és lefújta a világjárványt. A H1N1 vírust jelenleg a szezonális influenza részének tekintik, és oltóanyagát a hagyományos szezonális influenzaoltások tartalmazzák.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ajánlják a H1N1 elleni oltástLAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(10) A H1N1 vakcinák immunogenecitásának nemzetközi vizsgálataPandémia vagy áljárvány?


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.