Hírvilág

Szegénység és erőszak

2011. AUGUSZTUS 15.


A Cardiff Egyetem egykori ipartelepeken végzett kutatása szerint az erőszak-megelőző módszereknek jobban kellene összpontosítaniuk a helyi egyenlőtlenségekre, különösen pedig a serdülő lányok védelmére. Közel 700 fiatalt vizsgáltak meg a 11-17 éves korosztályból, akik Dél-Wales baleseti osztályain jártak bántalmazásból eredő sérülésekkel. A csapat felfedezte, hogy ezek az esetek aránytalanul nagyobb számban fordultak elő a legszegényebb környékeken.

Összességében több fiú sérült meg, mint lány. A kutatók azonban kiderítették, hogy minél szegényebb körülmények közül érkeztek a bántalmazott gyerekek, annál több lány akadt közöttük. Az egyik ilyen hátrányos helyzetű környéken a lányok hatszor olyan gyakran estek áldozatul erőszaknak, mint fejlettebb vidékeken. A fiúknál a legszegényebb részeken kétszeres volt a kockázat a gazdagabb negyedekhez képest. Ez azt jelenti, hogy a kockázat a lányok esetében háromszorosan érzékeny a szegénységre.

"Ez a tanulmány világosan kimutatja, hogy a szegénység drámaian rosszabb hatással van a lányok biztonságára, mint a fiúkéra. Valószínű, hogy az Egyesült Királyság más iparvidékein is hasonló a helyzet.” – mondta Jonathan Shepherd, az Erőszak és Társadalom Kutatócsoport igazgatója. A hátrányos helyzetet és az erőszakot összekapcsoló tények összetettek, közéjük tartozik az összezártság, a tudatmódosító szerek használata és a családon belüli feszültség. Az nem világos, hogy a lányok esetében miért nagyobb az érzékenység a szegénységre, de talán köze van a problémák eltérő megoldásához. Már így is aggasztó, mennyi erőszaktól szenvednek a fiatal nők. A megelőzés a legszegényebb területeken a legfontosabb, hogy mindenkinek legyen esélye a boldog életre.”

Shepherd szerint a sérüléseket ellátó baleseti sebészek szerepe rendkívül fontos, a közösségbiztonságért felügyelő partnerek és a gyermekvédelmi szolgálatokkal való együttműködés tekintetében.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Állj fel te is a szegénység ellen/Kapcsolódó anyagok:
Beszéd a szegénység és kirekesztés elleni küzdelem európai évének hazai megnyitójárólKapcsolódó anyagok: A szegénység és a társadalmi kierkesztés elleni küzdelem európai éve Magyarországon


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...

Klinikum

A "Gamification" alkalmazásának lehetőségei

ÉBERFI Zsuzsanna, ENGELHADT Fanni, KUTOR Norbert

ABSZTRAKT A játék kiemelt szerepet tölt be mindennapjainkban, számos olyan egyedi elemmel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más tevékenységformáktól, s biztosítják helyét életünkben. A klasszikus játékok mellett egyre inkább teret nyernek az internetes szerepjátékok is, így cikkünkben bemutatjuk ezen játékok és játékosaik világát, s kitérünk a játszás szociális, kognitív és érzelmi hatásaira és a virtuális játék-függőség kérdésére is. Ezen úgynevezett modern játékok mechanikai és dinamikai elemeinek felhasználásával valósítható meg a ’gamification’ nevet viselő módszer, amely egyik legsikeresebb eszköze lehet az oktatás színvonalasabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá tételére a legfiatalabb generációk számára. A ’gamification’ szükségességét a megváltozott nevelési attitűdök, az elavultnak tekinthető oktatási módszerek, az internet térhódítása valamint az általános intelligencia mellett az érzelmi kompetenciák fejlesztésének igénye jelzi.

Klinikum

Korai pszichózis – mit tegyen a nem-pszichiáter orvos?

Sami és munkatársainak a British Medical Journalben megjelent két áttekintő közleménye a 2007 és 2017 közötti tíz év során megjelent tanulmányokat összegezve arról számol be, hogy a háziorvosok, illetve az egészségügyi ellátórendszer egyéb területein dolgozó nem pszichiáter szakorvosok (így a sürgősségi osztályokon dolgozók és a társbetegségek kezelői, továbbá a gyermekorvosok) hogyan ismerhetik fel a korai pszichózis jeleit, és hogyan segíthetik a beteget

Gondolat

Pszichiátria és medikalizáció A pszichiatrizálás okai

KOVÁCS József

A pszichiatrizálás szakaszai A XX. században, a pszichiátriai betegség határainak a kitolásával természetesen a betegek száma is folyamatosan nőtt. A XIX. században a pszichiátria illetékességi körébe főképpen a pszichotikus betegek tartoztak, a XX. század elején ez kiegészült a neurotikus betegekkel, a XX. század második felében pedig számos olyan tünetet is pszichiátriai betegségnek kezdtek tekinteni, amelyeket korábban nem tekintettek volna annak

Gondolat

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.