Hírvilág

Öntevékeny gyerekek hozzák a formájukat

2011. AUGUSZTUS 15.


A gyermekkori elhízás elleni küzd a diákság aktivizálásával, az iskola és a családok együttműködésével az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége és a Novartis Hungária Kft.

A Hozd a formád, Magyarország! – szlogennel szólították meg a szervezők az általános-és középiskolás gyerekeket az elmúlt tanévben, és az idei oktatási évben is folytatják a programot. A kilenc város tizenkét iskolájában vezetett programról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Az Európai Unióban sikeres program szakmai tapasztalatait felhasználva valósítottuk meg a hazai programot, a gyermekek öntevékenységét fejlesztve – mondta De Blasio Antonio az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége főtitkára. - Egészségtudatosságot segítő programjaikat maguk az érintettek, azaz a gyerekek tervezték és kivitelezték, tanárok segítették megvalósítást és szülők is bekapcsolódtak a programokba.

A tavalyi úgynevezett Hozd a formád! hetek alatt több száz rendezvényt tartottak meg. Az egészséges táplálkozás volt a kiemelt téma. A legnagyobb sikere az egészséges ételek elkészítésének és kóstolásának volt, ez a foglalkozások 30 százalékát alkotta. Ugyanilyen arányban rendeztek kreatív alkalmakat, mint például egészség témájú emblémás pólót, receptfüzetet és társasjátékot készítettek, rajzversenyen, irodalmi pályázaton, plakátversenyen vettek részt. A mozgás-és sportórák a tevékenységek 18 százalékát alkották, mint a szabadidős játékok, tánc-és tornarendezvények, akadályverseny, fitness-és konditerem látogatás. A szűrővizsgálatok és az állapotfelmérés, egészségügyi előadások, tanácsadás a programok 16 százalékát tette ki, a többi rendezvény megoszlott a gyalogos-és kerékpáros túrák és családi programok között.

Az idei tanév Hozd a formád! hetei április 11 és május 31-e között zajlanak, és a testmozgásra fókuszálnak. A rendezvényre az iskolák meghívják azokat az iskolákat, melyekkel kapcsolatban állnak, és megismertetik programjukat, elért eredményeiket. A rendezvényeken lehetőség van a csatlakozásra is. Több mint 6500 diák vesz részt az idén az egészségmegőrzéssel kapcsolatos rendezvényeken.


Balról jobbra: Szolyák Tamás ügyvezetõ igazgató, Novartis Hungária Kft., De Blasio Antonio fõtitkár, Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége, Girán János, társadalomtudományi szakértõ
Idén a programok 40 százalékában rendeznek az iskolák sportprogramokat, 30 százalékban kreatív foglalkozásosokat, 15 százalékban egészséges ételeket főznek és kóstolnak, továbbá túrákon, családi napokon, szűrővizsgálatokon vesznek részt. Az iskolaorvos és az iskolai védőnő szűrővizsgálatot végzett a diákok között, mint végzett testsúly, testtömegindex, testmagasság, vérnyomásmérés során akinek a normális értékektől eltérő eredményei voltak, azokat szakorvoshoz irányították az iskolai egészségügyi dolgozók.

A tavalyi kezdetekkor kapcsolatba léptek egymással a részt vevő iskolák pedagógusai, átadták egymásnak tapasztalataikat és átvették egymás jó ötleteit.

A program tapasztalata, hogy a gyermekek öntevékenysége jó alapja az ismeretszerzésnek. Továbbá az iskolákban kevés az egészségtan óra, az egészségügyi ismeretetek átadása sokszor az osztályfőnöki órán zajlik, mely számos egyéb ismeret oktatása miatt kevésnek bizonyul. Ezért a program alkotói javasolják az egészségtan órák növelését.

Ha a gyereket bevonják a programok kitalálásába, akkor aktívabban, jelentős számban vesznek részt a megvalósításban – derült ki a program elmúlt évének felmérési eredményeiből. A 9 város 12 iskolájának 2674 diákja által kitöltött tesztből az is kiderült, hogy az általános iskolák felsős tanulói voltak a legaktívabbak, s ahogy nőtt az életkor, úgy csökkent a programokon való részvételi kedv – tudtuk meg Girán János társadalomtudományi szakértőtől.

A Novartis Hungária Kft. 20 millió forinttal támogatta a programot és saját munkatársai körében is megrendezte a Hozd a formád! hetet – tájékoztatta a résztvevőket Szolyák Tamás, a Novartis ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, Magyarországot egyedül Törökország előzi meg várható élettartam tekintetében az OECD országok között. Magyarországon nem tulajdonítanak értéket az egészségnek és sok a szegény ember, akik ha tennének is valamit egészségük megőrzése érdekében, nem tudnak. Ezért az ifjúságot célozta meg a cég, értékszemléletét szeretné megváltoztatni az egészség tekintetében, hogy következtében minél hamarabb megnövekedjen az átlagéletkor Magyarországon.

A Hozd a formád, Magyarország programra pályázat útján lehetett jelentkezni az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagjaként. A programon részt vett a következő 9 város 12 iskolája: Baja, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szombathely, Sarkad, Székesfehérvár, Pécs, Kiskunfélegyháza, Győr. A résztvevők önrésszel csatlakoztak a rendezvényhez.

eLitMed; Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Életmód - váltással a népegésszégügyi katasztrófahelyzet visszafordatásáértPillantás az egészségünkre az OECD országok és Maygarország egészsége 2010-benHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.