Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

2011. AUGUSZTUS 15.

A szívműtét közben mellékleletként felfedezett nyitott foramen ovale ügyében nem egységes a gyakorlat. Egyes szívsebészek bezárják „preventív” megfontolásból, a paradox embolia által okozott stroke megelőzése céljából.

Az amerikai Cleveland Clinic kutatói most retrospektív eset-kontroll vizsgálatot végeztek annak a 13 ezer betegnek az adatai alapján, akiken 1995 és 2006 között végeztek billentyűműtétet vagy coronariabypass-műtétet transoesophagealis ultrahang-ellenőrzés mellett. Az esetek 17%-ában (2277 beteg) diagnosztizáltak az ultrahanglelet alapján nyitott foramen ovalét, és e betegek 28%-ában (639 esetben) ennek a zárását is elvégezte a sebész a műtét során.

A foramen ovale zárásával kezelt betegek csoportja néhány jellemző szempontjából különbözött azoktól, akiknél nyitva hagyták a foramen ovalét. Az előbbi csoport tagjai átlagosan fiatalabbak voltak, több volt közöttük a nő, és gyakrabban szerepelt az anamnézisükben stroke, tranziens ischaemiás attak és pitvarfibrilláció is.

E különbségek szerinti korrekció után, az átlagosan hatéves követés során nem különbözött a betegcsoportok túlélése: sem a spontán záródott foramen ovaléval, sem a műtéttel zárt, sem a nyitva hagyott foramen ovaléval rendelkező betegek között. A prognózis többi jellemzője sem különbözött a csoportok között. A foramen zárásával kezelt betegek csoportjában azonban szignifikánsan, 2,5-szer nagyobb volt a kórházon belüli halálozás kockázata.

Ezek alapján viszonylag egyértelműen feleslegesnek (esetleg károsnak) lehet nyilvánítani a mellékleletként felfedezett, tünet- és szövődménymentes nyitott foramen ovale zárását.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Jul 15; 302:290.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Idegtudományok

Neurológiai tünetek és emelkedett kórházi mortalitás Covid-19-ben

Mint azt az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják, a Covid a tüdőn túl számos egyéb szerv működésében képes kárt okozni. A vese-, máj-, szívérintettségen túl gyakran észlelhetünk az idegrendszert érintő manifesztációt is: többek között fejfájás, anosmia, új stroke vagy a már elszenvedett stroke tüneteinek felerősödése, epilepsziás betegekben emelkedett rohamfrekvencia, Guillain–Barré-szindróma, meningoencephalitis, akut demyelinisatiós encephalomyelitis (ADEM) társulhat a koronavírus-fertőzéshez. Eskandar és társai a Neurology-ban megjelent cikkükben azt vizsgálták, hogy a kórházi ellátást igénylő covidos esetekben a neurológiai tünetek megjelenése együtt jár-e a betegek halálozásának fokozott kockázatával.

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

Az androgéndeprivációs terápia csak a coronariabetegségek körében növelte a halálozást