Hírvilág

Népművészet és magasművészet között

2013. OKTÓBER 16.

Szízálból, gyapjúból és vesszőből font alkotások a Budapest Galériában

Ardai Ildikó Ferenczy Noémi-díjas textilművész szízálból, gyapjúból és vesszőből font alkotásai láthatók Hosszú történetem címmel csütörtöktől a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Budapest Galériában.

A kiállítás-megnyitón könyvbemutató is lesz: Ardai Ildikó munkásságáról Fitz Péter művészettörténész írt 160 oldalas monográfiát. A kötetben minden műfajból 4-5 alkotást mutatnak be egy-egy sorozatból.

Erre a kiállításra az életműből válogatott, és az eddig alkotott minden műfajból kitett munkákat a művész. Tizenöt alkotása látható, köztük a hat négyzetméteres székely festékes szőnyeg.

Festetlen rackagyapjúból 2x2 méteres szőtt kilimet készített Égi madár címmel, amelyben az állati gyapjú eredeti színeit használta.

Munkáiban mindig az anyag a kiindulópont. A natúr gyapjú festetlen árnyalataihoz terrakotta, lila és kék festett gyapjút használt. Szalagfüggönyt is készített gyapjúból.

A művész vesszőből is alkot, szereti a hántolatlan, természetes fűzvesszőt, mert ahol éri a Nap, vörös lesz, ahol nem, ott zöld marad. Ebből fonta a Vasalót, így hívják a menedéket, amely védelmet nyújt a pásztornak a rossz idő elől. A tárlaton látható lesz a Fészkek és madarak című, több darabos vesszőmunka. Ott lesznek a kiállításon a varsák Aranyhalra várva címmel, tértextilek szízálból, köztük az álló kévék.
A galériába belépőket az ajtónál sátorszerű színes szízálmunka fogadja - összegezte a látnivalókat Ardai Ildikó.

A művész 1969-ben diplomázott az iparművészeti főiskolán. Szőnyegtervezőként a székely festékes szőnyegszövés tradícióját keltette életre. Az 1980-as évektől nagyméretű térbe helyezett textilszobrokat készít és a fűzvesszőfonás technikáját is használja. Fitz Péter művészettörténész azt írta róla, hogy "Ardai Ildikó a legpontosabban valósítja meg azt a kapcsolatot a népművészet és magasművészet között, amit végül a Bartók-féle ideának tartunk".
A kiállítás november 24-ig tart nyitva.

2013. október 16., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.