Hírvilág

Komoly veszélyben vannak az elhízott anyák magzatai

2011. AUGUSZTUS 15.

Ismert, hogy a terhesség során a túlsúly (testtömegindex 25–30 kg/m2) és az elhízás (>30 kg/m2) növeli több, az anyát vagy a gyermeket érintő betegség kockázatát, ilyenek a gestatiós diabetes, a hypertonia, a császármetszés szükségessé válása, a gyermek macrosomiája és a születési trauma.

Brit kutatók most a különböző veleszületett fejlődési rendellenességek kockázatát elemezték az anya testtömegének függvényében. Összesen 18 vizsgálat adataiból készítettek metaanalízist.

A normális testtömegindexű nőkhöz képest az elhízott anyák gyermekeiben többféle congenitalis rendellenesség kockázata is nagyobbnak bizonyult.

Az egyes rendellenességek kockázatának növekedése:
Spina bifida – 124%
Velőcső-záródási rendellenességek – 87%
Hydrocephalus – 68%
Anorectalis atresia – 48%
Végtagfejlődési anomaliák – 34%
Szívfejlődési rendellenességek – 30%

A „csak” túlsúlyos anyák gyermekeiben is szignifikánsan (17–20%-kal) nagyobbnak találták a velőcső-záródási rendellenességek és a szívfejlődési zavarok gyakoriságát.

Többféle patomechanizmus is elképzelhető a rendellenességek létrejöttében, például a hyperglykaemia és inzulinrezisztencia, de a vizsgálat szerzői a legvalószínűbbnek a folsavhiányt tartják, amelyről bizonyított, hogy gyakori az elhízott személyekben, és az is, hogy congenitalis rendellenességeket okoz.

A fenti százalékos arányok a relatív kockázat növekedését jelzik, ami önmagában keveset mond az anya elhízása által okozott rendellenességek tényleges klinikai jelentőségéről.

De mivel a komolyabb veleszületett rendellenességek gyakorisága átlagosan körülbelül 3%, e szemlézés szerzőjének becslése szerint (ha az összes anomalia kockázata 40%-kal nő), ez azt jelenti, hogy körülbelül 100, elhízott anyától született gyermek közül egy közvetlenül az anya elhízása miatt fog súlyos congenitalis rendellenességben szenvedni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Feb 11; 301:636.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Klinikum

Képzelt diéta, valós fogyás – a placebo hatása a testsúlycsökkentésben

A fejlett országok statisztikái alapján az elmúlt években folyamatosan nő a túlsúlyosak, illetve elhízottak aránya. Az “elhízásjárvány” kezelésére az eddig ismert leghatékonyabb testsúlycsökkentő terápiaként az energiafogyasztás korlátozása (diéta) és az energiafelhasználás növelésére szolgáló protokollok (elsősorban alacsony és közepes intenzitású aerob edzés) bizonyultak. Elméletben egyszerű és betartható a képlet: ha a páciens kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, fogyni fog.

Klinikum

A cukoripar érdekei

Összesen 60 tanulmányt elemzése alapján (28 vizsgálat és 32 áttekintő közlemény) a kutatók azt állapították meg, hogy a független vizsgálatokhoz képest azok a tanulmányok, amelyeket az üdítőital-gyártók finanszíroztak, szignifikánsan nagyobb arányban jutottak arra a következtetésre, hogy nincs összefüggés az üdítőital-fogyasztás, valamint az elhízás és a diabetes között.

Hírvilág

Melanoma és anyaság

A terhesség alatt és a szülés utáni hat hónapban nagyobb a melanoma kockázata, azonban a daganatos betegség után létrejött terhesség esetén a szokásnál nagyobb a túlélési arány.

Idegtudományok

Kolbászfüggő patkányok

A kényszeres, elhízáshoz vezető evés ugyanazon a biológiai mechanizmuson alapul, mint a kokain- és heroinfüggés.