Hírvilág

Gyermekek, balesetek, szegénység

2011. AUGUSZTUS 15.

A gyermekek és a tizenévesek számára az Európai Régióban a véletlen balesetek jelentik a legnagyobb veszélyt. Egy új, a WHO európai regionális központja által közölt jelentés hívja fel a figyelmet ezek csökkentésének jelentőségére. Minden baleset okozta hat gyermekhalálból öt szegény országokban fordul elő, de ez a rizikó ugyanez a veszély leselkedik a gazdag országok szegénységben élő gyermekeire is.

Közlekedési balesetek, fulladás, mérgezés, tűz vagy elesés miatt évente 42 ezer, 20 év alatti hal meg, és 70 ezer fiatalt kell kórházban vagy baleseti ambulancián kezelni a WHO Európai Régiójában. A balesetek nem csak az egészségügyi rendszerek, hanem az egész társadalom eszközeit veszik igénybe, súlyosan csökkenthetik a családok bevételeit, és hosszú távon rontják életminőségüket. Világszerte évente 830 ezer gyermeket ölnek meg a véletlen balesetek.

„Ezek a számok jelzik annak a sürgős szükségességét, hogy valamit tegyünk ez ellen a megelőzhető probléma ellen.” Marc Danzon, a WHO Európai Regionális Irodájának Igazgatója szerint „az a jó hír, hogy néhány európai országban sikerült a baleset okozta gyermekhalálozást csökkenteni, ami azt mutatja, hogy ezek a halálok megelőzhetőek. Ha minden ország követné a legalacsonyabb mortalitású államok példáját, évente négy baleseti gyermekhalál közül három nem történne meg, és a legtöbb rokkantság is elkerülhető lenne. Ezek az adatok arra bátorítanak minden országot, hogy foglalkozzanak a halálnak és a szenvedésnek ezzel a megelőzhető okával.”

A balesetek terhei egyenlőtlenül oszlanak meg a világban és Európában egyaránt, és leginkább azokat a gyermekeket érintik, akik nagy szociális-gazdasági változásokon átmenő országokban élnek. Az Európai Régióban a legmagasabb baleseti halálozási arányú országokban az előfordulás nyolcszoros a legalacsonyabb értékeket mutató országokhoz képest.

A korai 1990-es években a magas infláció, munkanélküliség, a fokozódó jövedelmi különbségek, szociális dezintegráció és fokozódó szegénység, a világ egyik legmagasabb alkoholfogyasztási arányával együtt, a baleseti gyerekhalandóság görbéjének csúcsához vezetett. Jelenleg a volt FÁK országainak baleseti gyermekhalálozása csökkent, de még mindig az EU háromszorosa.

Az ország bevételeitől függetlenül, a szegény gyermekek a legveszélyeztetettebbek. Ír, holland, spanyol, svéd és angol vizsgálatok azt mutatják, hogy a szegény környéken élő gyermekek ötször annyira veszélyeztetettek, mint jómódú környéken élő kortársaik; egy London, vagy Párizs szegénynegyedében élő gyermek veszélyeztetettsége azonos egy fejlődő országban élőével.

A nem biztonságos környezet a legnagyobb veszélyforrás, a gyermekek ki vannak téve a nagyon gyors forgalomnak, a biztonságos játszóhely hiányának, bizonytalan építésű tömött lakásoknak – például korlát nélküli lépcsőkkel vagy nem zárható ablakokkal. A felügyelet nehéz az egyszülős családokban, vagy ott, ahol erősen alkoholizálnak, drogot fogyasztanak. És a szegény gyermek, ha már megsérült, kevéssé juthat hozzá a megfelelő orvosi ellátáshoz, vagy rehabilitációhoz.

A megelőzésben sikeres országok eredményének egyik titka az, hogy az egyéni viselkedés megváltoztatása helyett a környezet megváltoztatására törekedtek. Dr. Dinesh Sethi, a kérdés egyik szakértője szerint, a kollektív szociális felelősség fel- és elismerése nemcsak a baleseti halálozás előfordulásának, de az egyenlőtlenségeknek a csökkenéséhez is vezet.

A Gyermekbalesetek Európai Jelentése bizonyítékokon alapuló javaslatokat tesz:

– Előzzük meg a baleseteket, például: a közlekedési balesetek csökkentése érdekében tiltsák meg az alkoholos vezetést, vagy a leesések ellen építsenek korlátokat.

– Ha a baleset már bekövetkezett, építsenek be például füstjelzőt a házba, hogy a lakosok esetleges ismétlődés esetén időben menekülni tudjanak.

– A bekövetkezett balesetek következményeinek minimalizálása érdekében működtessenek speciális gyermek-sürgősségi és rehabilitációs osztályokat.

Az egészségügyi rendszerek komoly szerepet játszhatnak ebben az új megközelítési módban, megfelelő dokumentálással, annak leszűrésében, hogy mi az, ami hatékony, az akciók priorálásában, és más szektorok bevonásával az akciótervek kidolgozásába és kivitelezésébe. Miután a gyermekkor különböző időszakai különböznek az emocionális, fizikai és mentális fejlődés, valamint a kulturális környezet szempontjából, minden szakasz balesetei más és más beavatkozást igényelnek.

Az európai országok számára a gyermekbaleset központi kérdés, ezt bizonyítja a Childrens' Environment and Health Action Plan (CEHAPE) elkötelezettség és a WHO európai regionális központjának határozata az elkerülhető gyermekbalesetek megelőzéséről. Ezek az akciók alapozzák meg a 2010-ben tartandó Ötödik Környezet és Egészség Miniszteriális Konferenciát, amely a gyermekek egészségről szól, változó környezeti körülmények között.

A WHO számít a különböző résztvevők partnerségére. A gyerekbalesetek megelőzésének a sikere nagymértékben függ az olyan civil szervezetek együttműködésétől és támogatásától, mint amilyen a Gyermekbiztonság Európai Szövetsége (European Child Safety Alliance), amely a jelentés társszerzője, és fontos résztvevője az EU gyermekbaleset-megelőzési törekvéseinek.

A WHO európai regionális központjának a honlapján további információk is találhatók az erőszak és balesetek megelőzéséről és más egészség- és környezetvédelmi akciókról.


Szemlézte: Házijogorvos, dr. Szatmári Marianna

Forrás: A WHO Európai Regionális Irodájának sajtóközleménye

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Klinikum

Az adherencia és jelentősége a reumatológiai betegek ellátásában – ahogyan azt a szakdolgozó látja - A Figyelő 2016;1

MARGITHÁZINÉ Szabó Emese

Az adherencia WHO szerinti definíciója „az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén”. A beteg az egészségügyi dolgozókkal együtt a gyógyítás aktív részesévé kell, hogy váljon.

Egészségpolitika

Valamilyen vízió kell, nem csak pénz

„Össztársadalmi egészségjavításnak, egészségfejlesztésnek kellene minden kormányzati döntés fókuszában lennie – Health in All Policies –, ahogyan azt a WHO, az Egészségügyi Világszervezet vallja csaknem tíz esztendeje. Láthatóan ezt a szemléletet, ezt a megközelítést még nem sajátította el a magyar kormány az eddigi munkavégzése során, pedig nem megspórolható feladat annak tisztázása, mit kell annak érdekében tenni, hogy a magyar lakosság egészségi állapota rapidabb módon javulhasson” – mondja Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Szerinte tudatos stratégiaalkotásra van szükség nemcsak az egészségügy területén, hanem az oktatás, környezetvédelem területén is, de az iparfejlesztésekben a „zöldesítés” felé való elmozdulás is létfontosságúnak tűnik.

Egészségpolitika

Lehetetlen elvárások előtt a háziorvosok?

Alapjaiban kell átrendezni a háziorvosi ellátást, hogy a praxisok eleget tudjanak tenni előírt feladataiknak. Tűzoltás helyett a feladatuk: a tájékoztatás, a figyelmeztetés, a beutalás lenne, csakhogy a feltételeket nem kapják meg hozzá. Szakemberek sora dolgozott, dolgozik a helyzet rendezésén, érintettek egy csoportja most több megoldási javaslatról kezdett egyeztetéseket a tárcával.