Hírvilág

Küzdelem a mélyszegénység ellen

2013. NOVEMBER 28.


A szegénység elleni tüneti kezeléssel nem lehet eredményeket elérni, a jelenség újratermelődését csak munkaalapon lehet megakadályozni - hangsúlyozta Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában, miután részt vett Brüsszelben a szegénység elleni európai platform kétnapos tanácskozásán.

A szegénység újratermelődésének legjobb ellenszere nem a segélyezés, hanem a munkalehetőségek biztosítása - állapította meg az államtitkár.

A szegénység elleni európai platform rendezvényét évente szervezik meg, idén volt a harmadik platformtalálkozó. A részvevők arról cseréltek véleményt, hogy a szegénység ellen eddig alkalmazott módszerek mennyire bizonyultak hatékonynak. Mint Kovács Zoltán elmondta, mind José Manuel Barroso, az Európai Bizottság nevű uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény elnöke, mind Herman Van Rompuy, a tagállami csúcsvezetőket összefogó Európai Tanács elnöke, mind pedig Andor László foglalkoztatásért, szociális kérdésekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos kiemelte a munkahelyteremtésnek, azon belül a fiatalok munkanélkülisége csökkentésének a fontosságát a szegénység elleni küzdelemben.

A magyar államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy fontos teendő a kisebbségek - így a romák - munkapiaci integrációja, ám a problémakör Magyarországon sem szűkíthető le a roma felzárkózás kérdésére, hiszen a mélyszegénység másokat is érint. Európában, a viszonylag jól működő társadalmakban is egyre erősödnek azok a tendenciák, amelyek például a gyermekszegénységben élők számának a növekedését, illetve a különböző bevándorlók befogadásának a nehézségeit mutatják - figyelmeztetett.

Kovács Zoltán a tanácskozás tapasztalatai között említette, hogy a szegénység elleni küzdelemben sokan kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a munkahelyteremtés mellett az oktatásnak is. Ezzel ő is teljes mértékben egyetértett, ugyanakkor megjegyezte: az nem lenne helyes, ha kizárólag az oktatásra összpontosítanának.

Szerinte azt a négyes célkitűzést kell követni, amit már a 2011-es magyar EU-elnökség az európai romaügyi keretstratégia kialakításakor hangoztatott, és ami ma már széles körű egyetértést élvez, vagyis azt, hogy a foglalkoztatás és az oktatás mellett az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, valamint az emberhez méltó lakhatási körülmények megteremtését is szem előtt kell tartani.

Az államtitkár elmondta: a szerdai kerekasztalvitában elhangzott a magyar közmunkaprogramokkal kapcsolatos bírálat, arra az érvre hivatkozva, hogy azok valójában nem növelik a tényleges, piaci alapú foglalkoztatást. Kovács Zoltán leszögezte: a magyar kormányzat is azt tekinti célnak, hogy mielőbb piaci alapon jöjjön létre több munkahely, hiszen az teszi fenntarthatóvá a folyamatot. Ugyanakkor - tette hozzá - vannak olyan társadalmi csoportok, amelyeket tudatosan vissza kell vezetni a munka világába, és bizonyos fázisokat nem lehet egyszerűen átugrani.

A foglalkoztatást és képzést is nyújtó, közösségteremtő erejű közmunkaprogramoknak tehát nem kizárólag a munkanélküliség közvetlen csökkentése a célja - mondta Kovács Zoltán.

A mélyszegénység elleni általános európai erőfeszítések keretében mindemellett a kifejezetten romafelzárkózási kérdéskör is nagy hangsúlyt kap különböző magyar közéleti szereplők megnyilvánulásaiban. Így például Járóka Lívia fideszes politikus, az Európai Parlament egyetlen roma származású képviselője a minap a New Europe című angol nyelvű brüsszeli lapban közölt cikket arról, hogy az EU-nak "gyorsított ütemben" kellene foglalkoznia a romák befogadásának ügyével.

Járóka szerint Európa gazdasági felvirágzásának egyik legégetőbb kulcskérdése, hogy meg tudják-e győzni a kormányokat arról, ne nyűgnek, hanem a fenntartható növekedés lehetőségének tekintsék a társadalmi befogadást.MTI 2013. november 27., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei