Hírvilág

Gyerekkori traumák és a krónikus fáradtság szindróma

2011. AUGUSZTUS 15.

Amerikai szerzők vizsgálták a gyermekkori traumák és a felnőttkori krónikus fáradtság szindróma (Chronic Fatigue Syndrom – CFS) összefüggését, valamint neuroendokrin vonatkozásait. 19 381 felnőtt személy közül választották ki a 113 CFS-ben szenvedő beteget, és a 123, az előbbi csoportnak mindenben megfelelő kontrollcsoportot.

A CFS-ben szenvedők szignifikánsan nagyobb számban számoltak be gyerekkori traumatizációról és pszichopatológiás eseményekről, mint a kontrollszemélyek.


A CFS kialakulása szempontjából a gyerekkori trauma hatszoros kockázatot jelentett a kontrollcsoporthoz képest. Az anamnézisben szereplő nemi erőszak, érzelmi bántalmazás és elhanyagoltság mutatta a legnagyobb különbséget a CFS-ben szenvedők és a kontrollcsoport között. Egyenes összefüggés mutatkozott a bántalmazás foka és a CFS kockázata között.

A nyál ébredés utáni kortizolkoncentrációja csak a gyerekkorban traumatizált CFS-eseteknél mutatott csökkenést a kontrollcsoporthoz képest, a gyerekkori traumát el nem szenvedett CFS-betegeké nem.

A szerzők konklúziója szerint a gyerekkorban elszenvedett bántalmazás, traumatizáció jelentős rizikótényező a későbbi krónikus fáradtság szindróma kialakulása szempontjából. E mellett úgy tűnik, hogy a neuroendokrin működési zavar – a CFS finom jelzője – is összefüggésben áll a gyerekkori történésekkel. Ez a korai, fejlődéskori bántalmazások biológiai összefüggéseire is utal.

A vizsgálatok felhívják a figyelmet a patofiziológiai kutatások jelentőségére és a CFS egyik megelőzési lehetőségére.


Szemlézte: Házijogorvos, dr. Szatmári Marianna

Forrás:

Arch Gen Psychiatry 66(1):72-80.

WONCA

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hogyan is érzel a mamád iránt? A korai élmények epigenetikája

Összefüggést találtak a gyermekkori súlyos bántalmazás vagy elhanyagolás és egy glükokortikoid-receptor megváltozott expressziója, génjének inaktiválódása között öngyilkosok hippocampusát vizsgálva. Ez a receptor felelős a tartós stressz miatti fokozott kortizoltermelődés korlátozásáért.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.