Hírvilág

Elmulasztott lehetőségek a colorectalis rák kimutatására

2011. AUGUSZTUS 15.

Az újonnan diagnosztizált colorectalis rákban szenvedő betegek egyharmadában már korábban jelentkeztek a kivizsgálást indokoló gyanújelek, leggyakrabban tisztázatlan vashiányos anaemia és a székletben talált okkult vér, állapították meg kutatók az Amerikai Egyesült Államokban.

Gyakran hallunk arról, hogy kolonoszkópiával nem mindig sikerül kimutatni a colorectalis carcinomát, de a daganat kimutatását elmulasztjuk azzal is, ha nem utaljuk a beteget további kivizsgálásra, amikor az indokolt lenne. Az ilyen elmulasztott lehetőségeket tanulmányozták egyik regionális központ kutatói 551, újonnan diagnosztizált colorectalis rákban szenvedő beteg korábbi orvosi dokumentációjának retrospektív áttekintésével.

Két szakember egymástól függetlenül áttekintette a betegek egészségügyi ellátásával kapcsolatos események elektronikus dokumentációit, és azt keresték, hogy már korábban mutatkoztak-e olyan klinikai jelek, amelyek indokolták volna a kivizsgálást, amely magában foglalja a kolonoszkópia elvégzését.

A szakemberek eredményeinek összevetése és a konszenzus kialakítása után azt állapították meg, hogy az értékelhető betegek 31,4%-ában legalább egy (átlagosan négy!) alkalommal elmulasztották a colorectalis carcinoma irányában végzendő kivizsgálást. A leggyakrabban a következő klinikai jelek esetében nem kezdeményeztek megfelelő kivizsgálást:

– ismeretlen eredetű vashiányos anaemia
– a székletben okkult vér jelenléte
– a székletben látható mennyiségű vér

A colorectalis rák kivizsgálásának elmulasztása gyakrabban fordult elő a 75 évesnél idősebb, a fekete bőrű, a pangásos szívelégtelenségben szenvedő és a coronariabetegségben szenvedő betegek esetében. A kivizsgálás elmulasztásának kockázatát csökkentette, ha flexibilis szigmoidoszkópiával kóros elváltozást találtak, illetve ha valamilyen képalkotó vizsgálat colorectalis carcinoma szempontjából gyanús elváltozást mutatott. A legtöbb esetben családorvos vagy szakvizsga előtt álló orvos volt az, aki elmulasztotta a kivizsgálás elkezdését vagy a beteg kivizsgálásra való beutalását.

A tisztázatlan eredetű vashiányos anaemia és a székletben talált vér középkorú és idős betegek esetében a colorectalis rák irányában végzett kivizsgálást indokolja.
Ez a vizsgálat számszerűen is mutatja, hogy hány beteg daganatát lehetett volna korábban, jobb eséllyel gyógyítható állapotban kimutatni, ha a fenti irányelvet figyelembe veszik.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Gastroenterol 2009 Oct; 104:2543.

Kapcsolódó anyagok:

A colorectalis carcinoma egylépcsős, kolonoszkópos szűrési módja
A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium módszertani ajánlása. LAM 2008;18(8-9)


A képalkotó vizsgálómódszerek szerepe a colorectalis daganatok ellátásában. Magyar Radiológia 2009;83(3)

A kevesebb néha több - új rákszűrési irányelvek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A kolonoszkópiás szűrés nem véd meg a jobb oldali vastagbélráktól

Csak a vastagbél bal felében kialakuló daganatok kockázatát csökkenti a kolonoszkópia, a jobb oldali tumorok incidenciáját nem befolyásolja.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Klinikum

SARS-CoV-2-immunitás és kapcsolata az oltásokkal

A The Lancet tanulmánya összefoglalja jelenlegi tudásunkat a SARS-CoV-2-fertőzésre adott humorális és celluláris immunválasszal kapcsolatban, és összehasonlítja a természetes, valamint a befogadott, illetve III-as fázisú vizsgálatban lévő vakcinákra adott immunválaszokat.