Hírvilág

Az anyák túlsúlya magzataikra is veszélyes

2011. AUGUSZTUS 15.


A terhesség korai időszakában túlsúlyos édesanyák gyermekei sokkal nagyobb eséllyel halnak meg egy éves születésnapjukig, amihez az anyai magas vérnyomás és a cukorbetegség is hozzájárulhat - állítják brit tudósok.

A kutatók összesen közel 41 ezer egyszeres terhesség adatát tekintették át 2003 és 2005 között 5 észak-angliai szülészeti központban. A méhen belüli elhalás illetve az egy éves születésnap előtti halál (csecsemőhalálozás) kétszer olyan magas volt a kövér kismamák esetében (30-as BMI fölött) a koraterhesség időszakában, mint a normál súlyú édesanyák gyermekei között (BMI 18,5 és 24,5 között).

Majdnem nyolccal több magzatot és csecsemőt veszítünk el 1000 kövér édesanya gyerekei közül, mint normál testsúly esetén (6 ezrelék túlsúlyos és 9 ezreléket normál súlyú édesanyák esetében) A kockázat 23-as BMI esetén a legalacsonyabb. A BMI egy, a testmagasságból és testsúlyból számolt érték, 25 és29,9 közötti BMI esetén beszélünk túlsúlyról, míg 30-as BMI és a fölötti értékek esetén kövérségről.

„Számos oka lehet annak, hogy a túlsúly megemeli a gyerekek halálozási kockázatát, de a pontos mechanizmust még nem ismerjük” - magyarázza a cikk társszerzője, Judith Rankin, a Newcastle Egyetem professzora. „Magasabb ugyanis a magasvérnyomás, a cukorbetegség kialakulási kockázata is. A pontos mechanizmus megértése azért is fontos, hogy a kismamákat szorosabban ellenőrizve megvédjük őket az esetleges szövődményektől.”

A fejlett országokban, így az Egyesült Királyságban is a legtöbb édesanya egészséges gyerekeknek ad majd életet, függetlenül attól, hogy milyen testsúllyal esik teherbe - nyugtatja meg a kismamákat Dr. Ruth Bell szülész-nőgyógyász. Fontos, hogy a kismamák még teherbeesésük előtt törekedjenek az ideális testsúly elérésére, és hogy az ehhez szükséges segítséget is megkaphassák. Ezzel sokat tehetünk gyermekük egészségéért is. Terhesség alatt nem célszerű testsúlycsökkentésre törekedni, de figyelni kell az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

A közlemény a Human Reproduction áprilisi számában jelent meg.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Károsítja a magzatot az anya elégtelen táplálkozásaTerhesség alatt nem érdemes fogyókúrázniKomoly veszélyben vannak az elhízott anyák magzataiHúsz év alatt duplájára emelkedett az elhízottak száma
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.