Hírvilág

Az anyák túlsúlya magzataikra is veszélyes

2011. AUGUSZTUS 15.


A terhesség korai időszakában túlsúlyos édesanyák gyermekei sokkal nagyobb eséllyel halnak meg egy éves születésnapjukig, amihez az anyai magas vérnyomás és a cukorbetegség is hozzájárulhat - állítják brit tudósok.

A kutatók összesen közel 41 ezer egyszeres terhesség adatát tekintették át 2003 és 2005 között 5 észak-angliai szülészeti központban. A méhen belüli elhalás illetve az egy éves születésnap előtti halál (csecsemőhalálozás) kétszer olyan magas volt a kövér kismamák esetében (30-as BMI fölött) a koraterhesség időszakában, mint a normál súlyú édesanyák gyermekei között (BMI 18,5 és 24,5 között).

Majdnem nyolccal több magzatot és csecsemőt veszítünk el 1000 kövér édesanya gyerekei közül, mint normál testsúly esetén (6 ezrelék túlsúlyos és 9 ezreléket normál súlyú édesanyák esetében) A kockázat 23-as BMI esetén a legalacsonyabb. A BMI egy, a testmagasságból és testsúlyból számolt érték, 25 és29,9 közötti BMI esetén beszélünk túlsúlyról, míg 30-as BMI és a fölötti értékek esetén kövérségről.

„Számos oka lehet annak, hogy a túlsúly megemeli a gyerekek halálozási kockázatát, de a pontos mechanizmust még nem ismerjük” - magyarázza a cikk társszerzője, Judith Rankin, a Newcastle Egyetem professzora. „Magasabb ugyanis a magasvérnyomás, a cukorbetegség kialakulási kockázata is. A pontos mechanizmus megértése azért is fontos, hogy a kismamákat szorosabban ellenőrizve megvédjük őket az esetleges szövődményektől.”

A fejlett országokban, így az Egyesült Királyságban is a legtöbb édesanya egészséges gyerekeknek ad majd életet, függetlenül attól, hogy milyen testsúllyal esik teherbe - nyugtatja meg a kismamákat Dr. Ruth Bell szülész-nőgyógyász. Fontos, hogy a kismamák még teherbeesésük előtt törekedjenek az ideális testsúly elérésére, és hogy az ehhez szükséges segítséget is megkaphassák. Ezzel sokat tehetünk gyermekük egészségéért is. Terhesség alatt nem célszerű testsúlycsökkentésre törekedni, de figyelni kell az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

A közlemény a Human Reproduction áprilisi számában jelent meg.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Károsítja a magzatot az anya elégtelen táplálkozásaTerhesség alatt nem érdemes fogyókúrázniKomoly veszélyben vannak az elhízott anyák magzataiHúsz év alatt duplájára emelkedett az elhízottak száma
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.