Hírvilág

Akut coronariaszindrómát okozó koszorúér-görcs

2011. AUGUSZTUS 15.

A koszorúerek görcse az ischaemia egyik lehetséges oka. Egy németországi vizsgálatban azt értékelték, hogy milyen gyakran okoz ez a sürgősségi osztályra való felvételt igénylő akut coronariaszindrómát. A kutatók 488, akut coronariaszindróma gyanújával (definíció szerint mellkasi fájdalom és ischaemiás EKG-elváltozások vagy a szívenzimszintek emelkedése) felvett betegen végeztek angiográfiát, és ha nem találtak egyértelmű szűkületet, provokációs vizsgálatot végeztek az érgörcs igazolására.

Összesen 138 esetben (28%) nem találtak az angiográfiával olyan laesiót, amely egyértelműen felelős lett volna az akut klinikai tünetekért. E betegek közül 22 esetben más diagnózist állítottak fel (például myocarditis), és 30 betegnél egyéb okból nem végeztek provokációs vizsgálatot. A szűkület és a hozzá társuló tünetek kiváltására 86 betegnél végeztek provokációt intracoronariásan adott acetilkolinnal, és 42 esetben (a teljes vizsgálati csoport 8%-ában) igazolták a koszorúér görcsét, amely a szerzők definíciója szerint legalább 75%-os szűkület létrejöttét és a tünetek megjelenését jelentette. A provokációs vizsgálatra került betegek csoportjában a cardialis enzimek szintje általában nem volt emelkedett, és hasonlóan alakult a koszorúér-görcsöt mutató és az azt nem mutató betegek csoportjában.

Az akut coronariaszindrómával kórházba szállított betegek e csoportjának körülbelül egynegyedében angiográfiával nem találtak az akut tünetekért felelős laesiót. Az acetilkolin-provokációval vizsgált betegek majdnem fele mutatott kiváltható coronariaspasmust. A cikket kísérő egyik szerkesztőségi közlemény szerzője megjegyezte, hogy a vizsgálatból hiányoznak a prognózisra vonatkozó adatok, amelyekből megtudhatnánk, hogy a koszorúérgörcs ezekben a betegekben veszélyt jelent-e valamilyen szövődmény tekintetében, és hogy a coronariaspasmus rutinszerű vizsgálata segítene-e a betegek prognózisának javításában. Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ, de a klinikusoknak mindenesetre érdemes megfontolniuk a koszorúérgörcs lehetőségét alternatív diagnózisként, ha angiográfiával nem lehet a tünetekért egyértelműen felelős laesiót kimutatni.

Kulcsszavak:
akut coronariaszindróma, coronariaspasmus, acetilkolin, az akut klinikai tünetekért felelős laesio, mellkasi fájdalom

Forrás J Am Coll Cardiol 2008;52:523

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.