Hírvilág

Ajánlják a H1N1 elleni oltást

2011. AUGUSZTUS 15.


Szakértők szerint a vírus sokkal kevésbé volt veszélyes, mint azt először gondolták. Eddig a világtörténelem során rengeteg influenza világjárványt jegyeztek fel, a legsúlyosabbat 1918-ban, ennek során ugyanis világszerte 20-40 millió ember vesztette életét.

A 2009-es H1N1 járvány, ha másra nem is, arra biztos jó volt, hogy tesztelje a világ közegészségügyi hatóságainak felkészültségét és hozzáértését. A vizsgálatok során kiderült ugyanis, hogy a legnagyobb országok, köztük az Egyesült Államok is, képtelenek voltak a megfelelő mennyiségű ellenanyag kifejlesztésére és előállítására. Az oltás a legfontosabb fegyver a vírusos megbetegedésekkel szemben, ezzel ugyanis viszonylag hamar teljes védelem érhető el, és ha elég embert oltanak be, a potenciális hordozók száma is lecsökken.

A vírus először 2009 márciusában került a figyelem központjába. Ekkor a szakértők úgy gondolták, hogy a vírus Délkelet-Ázsiából származik, így a nyugati országoknak elegendő idő áll rendelkezésükre, hogy kifejlesszék és legyártsák a szükséges oltásmennyiséget. Sajnos ez nem így történt, hiszen a gyártás idején a járvány már rég túl volt a csúcsán, így jelenleg összesen 70 millió adag felesleges H1N1 vakcina áll rendelkezésünkre.

Az Egyesült Államokban a felnőttek mindössze 20 százaléka és az egészségügyi dolgozók fele oltatta be magát, az általános közvélemény ugyanis az oltás ellen foglalt állást. Az Oltási Szabályzatok Szakértői Bizottsága (ACIP) ennek ellenére hat hónapos kor felett továbbra is mindenkinek ajánlja az oltást, hiszen a vírustörzs a kevésbé veszélyeztetett csoportokban is súlyos betegségeket okozhat.

"Fontos tehát, hogy beoltassuk magunkat, de azt is figyelembe kell venni, hogy az vakcinák száma egyenes arányban álljon a lakossági igényekkel, különben ismét olyan helyzetbe kerülhetünk, mint a H1N1 vírus elleni oltás esetében" - foglalták össze a kutatók.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: WHO H1N1 vizsgálata - Sok a kételyKapcsolódó anyagok: A H1N1 vakcinák hatásosak és biztonságosak


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.