Hírvilág

Ajánlják a H1N1 elleni oltást

2011. AUGUSZTUS 15.


Szakértők szerint a vírus sokkal kevésbé volt veszélyes, mint azt először gondolták. Eddig a világtörténelem során rengeteg influenza világjárványt jegyeztek fel, a legsúlyosabbat 1918-ban, ennek során ugyanis világszerte 20-40 millió ember vesztette életét.

A 2009-es H1N1 járvány, ha másra nem is, arra biztos jó volt, hogy tesztelje a világ közegészségügyi hatóságainak felkészültségét és hozzáértését. A vizsgálatok során kiderült ugyanis, hogy a legnagyobb országok, köztük az Egyesült Államok is, képtelenek voltak a megfelelő mennyiségű ellenanyag kifejlesztésére és előállítására. Az oltás a legfontosabb fegyver a vírusos megbetegedésekkel szemben, ezzel ugyanis viszonylag hamar teljes védelem érhető el, és ha elég embert oltanak be, a potenciális hordozók száma is lecsökken.

A vírus először 2009 márciusában került a figyelem központjába. Ekkor a szakértők úgy gondolták, hogy a vírus Délkelet-Ázsiából származik, így a nyugati országoknak elegendő idő áll rendelkezésükre, hogy kifejlesszék és legyártsák a szükséges oltásmennyiséget. Sajnos ez nem így történt, hiszen a gyártás idején a járvány már rég túl volt a csúcsán, így jelenleg összesen 70 millió adag felesleges H1N1 vakcina áll rendelkezésünkre.

Az Egyesült Államokban a felnőttek mindössze 20 százaléka és az egészségügyi dolgozók fele oltatta be magát, az általános közvélemény ugyanis az oltás ellen foglalt állást. Az Oltási Szabályzatok Szakértői Bizottsága (ACIP) ennek ellenére hat hónapos kor felett továbbra is mindenkinek ajánlja az oltást, hiszen a vírustörzs a kevésbé veszélyeztetett csoportokban is súlyos betegségeket okozhat.

"Fontos tehát, hogy beoltassuk magunkat, de azt is figyelembe kell venni, hogy az vakcinák száma egyenes arányban álljon a lakossági igényekkel, különben ismét olyan helyzetbe kerülhetünk, mint a H1N1 vírus elleni oltás esetében" - foglalták össze a kutatók.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: WHO H1N1 vizsgálata - Sok a kételyKapcsolódó anyagok: A H1N1 vakcinák hatásosak és biztonságosak


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.