Egészségpolitika

A számítógépes modellezés segít az implantátumok fejlesztésében

2013. DECEMBER 31.

Az agy hangfeldolgozásának számítógépes modellezése segít az implantátumok fejlesztésében

A gyerekek beszédtanulása a funkcionális hallástól függ. Az úgynevezett cochleáris implantátumok lehetővé teszik, hogy a siketek halljanak, azáltal, hogy a hallóideget közvetlenül stimulálják. A müncheni Technische Universität (TUM) kutatói azon dolgoznak, hogy meghaladják a technológia jelenlegi korlátait oly módon, hogy számítógépes modelleket fejlesztettek ki az implantált jelek feldolgozási folyamatának modellezésére.

Az ép hallás a beszédtanulás előfeltétele: ezért kell a süketen született gyermekeket mielőbb ellátni cochleáris implantátumokkal. Ezek két részből állnak: egy beszéd processzorból, amely egy traszmitterrel a fül mögött van elhelyezve, és a tényleges implantátumból, amely egy kapszulában levő mikroprocesszor a bőr alá beültetve, hogy közvetlenül stimulálja a hallóideget egy elektródával.

A felnőttek számára, akik elvesztették a hallásukat, szintén előnyös lehet a cochleáris implantátum. Ezeket az eszközöket jogosan tartjuk manapság a legsikeresebb neuroprotéziseknek. Lehetővé teszik, hogy a betegek újra megértsék a kimondott szót. Ám a technológia elérte a határait; például a beszédértés gyakorlatilag megszűnik, amikor sokan beszélnek egyszerre, vagy zene szól.

További jelentős előre lépés volna elérhető a térbeli hallás helyreállításával. Mivel a két fül egymástól néhány centiméterre található, a hanghullámok egy adott forrásból általában előbb érik el az egyik fület, mint a másikat. A különbség csupán néhány milliomod másodperc, de ez elegendő ahhoz, hogy az agy lokalizálja a hang forrását. A modern mikroprocesszorok elég gyorsan reagálnak, de ahhoz, hogy az ingerület megfelelő időzítéssel érjen célba az idegi pályákon, a teljes halló rendszer pontosabb megértése szükséges.

Az idegsejtek fiziológiai sajátosságainak mérései alapján a munkacsoport sikeresen megalkotta a belső fül akusztikus kódolásának és az agytörzs idegi információfeldolgozásának számítógépes modelljét. Ez a modell lehetővé teszi a kutatók számára, hogy tovább fejlesszék az implantátumok kódolási stratégiáját.

A kifejlesztett számítógépes modell hatalmas idő-és költségmegtakarítást eredményez az előzetes tesztelések során. "Lehetővé teszi, hogy csak a legígéretesebb ötleteket próbáljuk ki a sokkal nehézkesebben kivitelezhető betegekkel végzett kísérletek során", mondja Werner Hemmert, a TUM illetékes részlegének igazgatója.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Gondolat

Nem a pénz, az egyedi tudás a mérce – Interjú dr. Bene Ruzsenával

Nem csak pénzkérdés, hogy a plasztikai sebészek az állami egyészségügyben maradjanak – véli dr. Bene Ruzsena, a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának osztályvezető plasztikai sebésze. A történelemből ismert orvosokra hivatkozik, akik a gyakorlat megszerzése, a szakma iránti szeretet, a betegek segítése miatt dolgoztak a közszférában és a szegényeket magánpraxisukban ingyen gyógyították.

Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

Egyre több a fogászati implantáció, így a hibák száma is növekszik.