Magyar Radiológia - 2008;82(05-06)

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

Hatvan év, negyven év - korszakhatárok az ultrahangdiagnosztikában

HARKÁNYI Zoltán

Hatvan év telt el 1948 óta, amikor az ultrahang- diagnosztika megjelent a klinikai medicinában. Igazi, szélesebb körű népszerűsége világszerte a 70-es évek második felére tehető, a compound gray-scale technika megjelenésével. Nálunk, mint sok egyéb más új technika, kicsit később terjedt el, de mi is már 1968 óta alkalmazzuk a legkülönbözőbb orvosi területeken.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

Csontmetasztázisok képalkotó diagnosztikája Onco Update, 2007

GŐDÉNY Mária, BODOKY György

A képalkotók fontos szerepet játszanak a csontmetasztázis kimutatásában, ezáltal a terápia megválasztásában. A pontos adatgyűjtés, a kezelés előtti státus meghatározása, a terápia hatékonyságának értékelése és a kezelés utáni értékelés a betegellátásban tevékenykedő orvos felelőssége. Ezeknek az adatoknak a pontossága nagyban függ a radiológus szakértelmétől és tapasztalatától, ezért a naprakész irodalmi tájékozottság elengedhetetlenül fontos.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

Rheumatoid arthritises betegek nyaki gerinc-röntgenvizsgálatának jelentősége és módszere a mindennapi gyakorlatban

NÉMETH Ildikó, BUDAY Ilona, MOLNÁR Éva, NYITRAI Márta, SAÁRY Krisztina, TARKOVÁCS Andrea, VARSÁNYI Nóra, FARBAKY Zsófia

Rheumatoid arthritisben a cervicalis ízületek pusztulása progresszív vertebralis instabilitáshoz vezethet. Ez súlyos formában a myelon kompresszióját okozhatja, sőt, hirtelen halál is előfordulhat. Az atlantoaxialis subluxatio a betegek nagy százalékánál sokáig tünetmentes lehet. A subluxatio valódi foka altatás közben nyilvánulhat meg, amikor az izmok ellazultak, és a védekező izomspasmus hiányzik. A nyaki elváltozások konvencionális, transoralis és funkcionális lateralis flexiós és extenziós röntgenfelvételeken jól ábrázolhatók.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

A rádiófrekvenciás ablatio helye a malignus májdaganatok kezelésében Lehetőségek és korlátok

BÁNSÁGHI Zoltán

A rádiófrekvenciás tumorterápia a daganattípustól és a szervi lokalizációtól függetlenül, több szakterületen is kiválóan használható, minimálisan invazív terápiás beavatkozás. A primer májdaganatok tekintetében a rádiófrekvenciás ablatio a kuratív eljárás. Jelenleg a cirrhosis talaján létrejött, 5 cm-nél nem nagyobb hepatocellularis carcinona esetén a sebészeti megoldás azonos eredményű alternatívája.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

Natív és intravénás kontrasztanyaggal végzett multidetektoros CT-vizsgálatok akut hasi kórképekben

TÓTH László, TÓTH Géza, TURUPOLI Emőke, LOMBAY Béla, PAVLIKOVICS Gábor

Napjainkban akut hasi kórképekben már Európában is nagy számban végeznek első lépésként komputertomográfiás vizsgálatot, egyre inkább multidetektoros CT-készülékkel. A hirtelen jelentkező fájdalom, a passzázszavarra utaló tünetek, a gastrointestinalis vérzés, az általános állapotromlás és egyéb jellegzetes klinikai jelek gyors és pontos diagnózist igényelnek ezekben a nemritkán életet is veszélyeztető kórképekben.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

Carotisstentelés modellezése során a plakkra ható erők in vitro mérése különböző eszközök alkalmazásakor

SZIKRA Péter, VÖRÖS Erika, SZTRIHA László, SZÓLICS Alex, PALKÓ András

Az arteria carotis interna szűkületeinek endovascularis ellátásánál fontos szempont az embolizációs szövődmények lehetőség szerinti minimalizálása. Ezt befolyásolhatja a stentfelvivő rendszerek és emboluselfogó eszközök plakkra gyakorolt erőkifejtése. Munkacsoportunk méréseket és számításokat végzett arra vonatkozóan, hogy a különböző eszközök milyen különbségeket mutatnak a plakkra gyakorolt erőhatás tekintetében.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

A spontán pneumoperitoneum buborékjele

SZÁNTÓ Dezső

A spontán pneumoperitoneum megbízhatóan jelzi a hátterében álló súlyos károsodást. Az extraluminalis- intraperitonealis gázgyülem négy etiológiai csoportját a spontán, iatrogén, traumás és kriminális perforációk képezik. Az álló testhelyzetben exponált posteroanterior mellkasfelvétel a pneumoperitoneum ábrázolásának legszenzitívebb síkfilmvetülete, és az aprólékos felvételi technikák (lateralis, ferde, air-gap, lordoticus, ki- és belégzési expozíciók) már 0,5-1 ml-nyi szabad hasűri gázt is láthatóvá tesznek. Az extraluminalis gázgyülem alakját fizikai szabályok és egyéni adottságok határozzák meg. A buborékjel ritka, kórjelző képi jelenség.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

A Magyar Radiológusok Társaságának közgyűlése - Jegyzőkönyv Pécs, 2008. június 27.

15.00 Lombay Béla köszönti az egybegyűlteket. Megállapítja, hogy a határozatképességhez az 1069 regisztrált tagból 535 fő jelenléte lenne szükséges, a megjelentek létszáma láthatóan kevés. Bejelenti, hogy a meghívóban megjelöltek szerint - változatlan napirendi pontokkal - a közgyűlést fél óra múlva ismételten összehívja. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megismételt közgyűlés az alapszabály szerint a résztvevők számától függetlenül határozatképes. 15.30 Lombay Béla megnyitja a közgyűlést, köszönti az egybegyűlteket, megállapítja, hogy a megjelentek létszáma 140, de a megismételt összehívás miatt a közgyűlés határozatképes.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

Társaságunk új elnökének köszöntője

BATTYÁNY István

„…a tekintély nem irányíthat erőszakkal, hanem elfogadottsága révén, mely utóbbi nélkül nem is tekintély…”

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

Kitüntetések

A Magyar Radiológusok Társasága vezetőségének döntése alapján több évtizedes kiváló munkájuk elismeréseként Pécsett, az MRT XXIV. Kongresszusán az alább felsorolt kollégák kaptak tiszteletbeli tagsági oklevelet, illetve társaságitudományos kitüntetéseket. (Lásd a laudációkat!) Három külföldi kolléga részesült tiszteletbeli tagság kitüntetésben, akik támogatói voltak a magyar radiológia fejlődésének, és részt vettek a külföldi kapcsolatok kialakításában, fejlesztésében.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

Neuroradiológiai Divízió az Európai Unióban

BARSI Péter

Örömmel értesítem az Idegsebészeti Szakmai Kollégium tagjait, a Magyar Idegsebész Társaság vezetőségi tagjait, a Neurológiai Szakmai Kollégium tagjait, a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága vezetőségi tagjait, a Radiológiai Szakmai Kollégium tagjait, a Magyar Radiológusok Társasága vezetőségét és tagjait, valamint az összes érdeklődő kollégát, hogy 2008. szeptember 13-án, Brüsszelben hivatalosan megalakult az UEMS - a Union Européenne des Médecines Spécialistes, az Európai Unióban az orvosi szakmák elismerését, akkreditálását, szakmai és szakvizsga-feltételrendszereik kidolgozását koordináló, döntéshozó szervezet - Radiológiai Szekcióján belül a Neuroradiológiai Divízió.

Magyar Radiológia

2008. SZEPTEMBER 20.

Mellkasi ultrahang-diagnosztika. Atlasz Szerkesztette: Barta Miklós

BOGNER Péter

A Magyar Radiológusok Társasága XXIV. Kongresszusára jelent meg dr. Barta Miklós szerkesztésében a „Mellkasi ultrahangdiagnosztika. Atlasz” című monográfia. Ez a szakkönyv nem csupán hiánypótló a magyar ultrahangszakirodalom területén, de nemzetközi mércével is feltétlenül figyelemre méltó. A mellkas ultrahangvizsgálatát sokan egy szűk, speciális területnek gondolhatják, de a könyv szerzői meggyőzik az olvasót ennek ellenkezőjéről, a vizsgálat kifejezett praktikusságáról és jelentőségéről.