Magyar Radiológia - 2008;82(07-08)

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Szándékos szimmetriasértés Pályázatom Ig Nobel-díjra

LOMBAY Béla

A 2007. évi fizikai Nobel-díjat az amerikai Yoichiro Nambu, illetve a japán Makoto Kobayashi és Toshihide Maskawa kapták megosztva, az úgynevezett spontán szimmetriasértés mechanizmusának felfedezéséért a részecskefizikában. Mi ennek a lényege?

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

A hasnyálmirigy radiológiai vizsgálata: aktualitások GASTRO UPDATE, 2007

FORRAI Gábor

A pancreas radiológiai diagnosztikájának új eredményei kerülnek bemutatásra, az egyes képalkotó módszerek és intervenciók mai helyének ismertetésével.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

A kontrasztanyagos ultrahangvizsgálatok szerepe a klinikai gyakorlatban

HARKÁNYI Zoltán

Az ultrahang-kontrasztanyagok a rövid ideig az erekben keringő mikrobuborékok révén hozzák létre a kontraszthatást a hasi parenchymás szervekben és egyes érterületeken. Megfelelő ultrahangkészülék és speciális szoftver, kis mennyiségű intravénás beadott kontrasztanyag és gyakorlott, felkészült orvosok szükségesek a sikeres vizsgálatokhoz. Hazánkban is bevezethető a módszer a klinikai gyakorlatban.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Cystosus veseelváltozások vizsgálata multidetektoros komputertomográfiával

BATA Pál, MIKUSI Regina, KARLINGER Kinga, BÉRCZI Viktor, SZENDRŐI Attila, ROMICS Imre

A modern CT- és MR-berendezésekkel általában pontos és azonnali diagnózis mondható a legtöbb cystosus veseteriméről. A legfőbb kérdések, hogy vajon a cystosus terime igényel-e sebészi ellátást vagy nem, illetve hogy nyomon követése szükséges-e, a Bosniak-klasszifikáció segítségével megválaszolhatók.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

A perifériás idegek vizsgálata nagy felbontású ultraszonográfiával

JOSEF Böhm

A magas frekvenciájú, nagy felbontású ultrahangvizsgálat fontos, még ritkán alkalmazott módszer a perifériás idegek betegségeinek morfológiai vizsgálatára. A felszínhez közel eső idegeket 12-17 MHz-es lineáris vizsgálófejekkel az MR-énél jobb axiális felbontóképességgel ábrázolhatjuk. Az ultraszonográfia elsősorban a felső végtag felszínhez közel eső idegeinek vizsgálatában számít első számú, modern képalkotó metódusnak.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei A Radiológiai Szakmai Kollégium ajánlása, 2008

FORRAI Gábor, KISS Ildikó, LAKI András, LOMBAY Béla, MORVAY Zita, NAGY Endre, NAGY Gyöngyi, ORMÁNDI Katalin, PALKÓ András, VÖRÖS Erika

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok információtartalmának interpretálása a klinikus számára többnyire kizárólag írásos lelet formájában történik, és ezért - bár szükség esetén lehetőség van a radiológus és a klinikus közti szóbeli konzultációra is - törekedni kell arra, hogy a lelet tartalmazzon minden olyan releváns információt, amely a vizsgálat képeinek szakértő elemzése alapján megszerezhető.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Kontrasztanyagok

MORAVA Réka

A radiológiában a kontraszt a kép legsötétebb és legvilágosabb pontja közötti különbség, amely a szem számára optimális esetben megkönnyíti, elősegíti a különböző elváltozások felismerését. A vizsgált szerv és a környezete közötti jelintenzitás gyakran hasonló, ilyen esetekben a kontraszt fokozására kontrasztanyagot használunk.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Kaszás Imre, Babos Magor: CT-MR vizsgálati technika

PALKÓ András

Az ez év őszén, Szegeden megjelent, 158 oldal terjedelmű, számos ábrával illusztrált főiskolai jegyzet elsődleges célja a felsőfokú képalkotó diagnosztikai szakasszisztensképzésben részt vevő hallgatók tanulmányainak támogatása. Emellett nyilvánvalóan hasznos segítség lehet az alap-asszisztensképzésben és az erre épített CT-, MR-operátor-képzésben részesülő hallgatók, illetve a már CT-MR operátorként dolgozó munkatársak számára is.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Európai Gyermekradiológus Kongresszus Edinburgh, 2008. június 4-7.

VÁRKONYI Ildikó

Az évenként megrendezésre kerülő európai kongresszusnak idén Skócia fővárosa, Edinburgh adott helyet. A hagyományoknak megfelelően nemcsak Európából, hanem a tengerentúlról és Ázsiából is érkeztek résztvevők. Örvendetes, hogy Magyarországról is többen jelen lehettünk a kongresszuson.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

22. Soproni Ultrahang Napok Sopron, 2008. október 9-12.

MORVAY Zita

A 22. alkalommal megrendezésre került Soproni Ultrahang Napok - Modern képalkotó eljárások igen népszerű mind a radiológus kollégák, mind a klinikusok között, hiszen jól bevált, kellemes körülmények között élvezhetjük a házigazdák és a Hotel Lövér vendégszeretetét.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Az Erdélyi Mihály-Emlékérem Alapítvány ünnepi ülése Dr. Erdélyi Mihály születésének 100. évfordulója Budapest, 2008. február 7.

BOHÁR László

A Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának tantermében az Erdélyi Mihály-Emlékérem Alapítvány kuratóriuma ünnepi ülést rendezett a hazai radiológia egyik legnagyobb, iskolateremtő alakja, a nemzetközi hírű tudós, dr. Erdélyi Mihály egyetemi tanár születésének 100. évfordulója alkalmából.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Európán keresztül tudománnyal és kerékpárral Vadon Gábor professzor születésnapi portréja

LOMBAY Béla

Vadon Gábor professzor 70. születésnapja alkalmából bensőséges megemlékezésre került sor 2008. szeptember 20-án, Szegeden, a Magyar Radiológusok Társasága „Differenciáldiagnosztikai nehézségek a radiológiában” című tudományos ülésén. A születésnapi köszöntőt dr. Palkó András tartotta.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

A radiológia izotópja Csernay László professzor portréja

LOMBAY Béla

Nem tudok visszaemlékezni pontosan az első találkozásra Csernay professzorral - hol, mikor, milyen körülmények között történt; feltehetőleg nagyon régen, talán az én szegedi egyetemi éveim alatt -, azonban mindig energikus, karakterisztikus alakként tűnik fel előttem, akin az idő semmit sem változtatott.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Az emlő komplex radiológiai diagnosztikája European School of Breast Imaging - Educational Course Budapest, 2008. november 7-8.

JUHÁSZ Andrea

Az emlődiagnosztika, mint a radiológia szakterületeinek egyik legnagyobb kihívása, napjainkban forradalmi változásokat él meg, nemcsak a szakmai szabályozás (jártassági vizsga), hanem új ismeretek és tapasztalatok területén is. Erről szerezhettünk bizonyságot az Állami Egészségügyi Központban megrendezésre került tanfolyamon, ahol színvonalas előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon vehettünk részt hatvanöten, horvát, görög, román és bolgár hallgatók társaságában.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

„Ez a radiológia már nem az a radiológia!” Csákány György professzor halálának ötödik évfordulójára

GÖBLYÖS Péter

Öt éve, 2003. szeptember 20-án hunyt el Csákány György professzor, az egykori Orvostovábbképző Egyetem Radiológiai Klinikájának nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára, az Országos Röntgen és Sugárfizikai Intézet nyugalmazott főigazgatója, az orvostudomány kandidátusa, több hazai és külföldi tudományos társaság tagja, kitüntetés birtokosa.

Magyar Radiológia

2008. DECEMBER 15.

Száz éve született Szenes Tibor professzor, a szegedi röntgenklinika megalapítója

FRÁTER Loránd

A röntgensugárzás felfedezése után kerek 50 esztendővel, 1945-ben habilitálta magántanárrá a Szegedi Orvostudományi Egyetem Szenes Tibort. A fiatal orvos még magával hozta a Monarchia jellemzőit: ő maga a Felvidékről, felesége Erdélyből származott és - nem törődve a Rákosi- és Kádár-korszak pártembereinek nemtetszésével - mindketten életük végéig igényes és kulturált polgárok módjára éltek és viselkedtek.